Džihadisti

Domaći džihadisti su nerješiv problem za policiju i tajne službe

VAŠINGTON - POVRATAK u rodnu zemlju veterana sirijskog džihada mobilizira svjetske protiv terorističke službe, nali zasad su najopasniji lokalni džihadisti, indoktrinirani u vlastitoj zemlji, upozoravaju američki stručnjaci.

Francuski džihadisti izbjegavaju povratak kući

PARIZ - Oko 690 državljana Francuske, koji su se pridružili "Islamskoj državi", i dalje su u Siriji i Iraku, rekao je glavni francuski tužilac u oblasti borbe protiv terorizma Fransoa Molin.

Džihadisti zaprijetili napadima na djecu

LONDON - "Islamska država" zaprijetila je napadima na djecu u novoj propagandnoj kampanji uoči godišnjice pariskog masakra 2015. godine.

Spisak zemalja iz kojih je regrutovano najviše islamista, BiH na 23. mjestu

Američka konsultantska kompanija Soufan Group objavila je studiju "Beyond the Caliphate" u kojoj je istražila broj i nacionalnost stranaca koji su se borili ili se još bore u redovima Islamske države.

Džihadisti zaprijetili napadima tokom SP u Rusiji

MOSKVA - "Islamska država" zaprijetila je napadima tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu koje će biti održano u Rusiji naredne godine.

Džihadisti se vraćaju kućama, u strahu i BiH

SARAJEVO, BANJALUKA - Islamska država nalazi se pred vojničkim porazom, a nakon što su antiislamističke snage uspjele staviti pod kontrolu neposredno okruženje Rake, "glavnog grada" samoproglašenog kalifata u Iraku i Siriji, postoji opasnost da se preostali džihadisti počnu vraćati kućama.

Ubijen snajperista koji je usmrtio 321 džihadistu

Poznati irački snajperista, koji je ubio stotine terorista Islamske države u posljednjih šest godina, ubijen je u sjevernom Iraku, piše Sputnjik.

Oko 500 žena stranih džihadista s djecom uhapšeno u Mosulu

MOSUL - Oko 500 žena stranih džihadista uhapšenih u Mosulu, na sjeveru Iraka s 800 djece, prebačeni su u nedjelju u prihvatni centar radi istrage prije deportacije iz zemlje, rekao je jedan član pokrajinskog vijeća Ninive.

Norvežani otkrivaju kako se regrutuje za džihad

Norveški dokumentarni film "Regrutacija za džihad" razmatra praksu koju primjenjuju džihadisti u Evropi da bi regrutovali mlade ljude da se bore za Islamsku državu.

Posljednja uporišta Islamske države u Siriji drže džihadisti iz BiH

DEIR EZ-ZORO – Sirijska vojska i borci libanonskog Hezbolaha, te iranske revolucionarne garde, krenuli su u oslobađanje grada Mayadin, koji se smatra za zadnje uporište Islamske države, a u njemu se nalaze,gotovi svi borci iz BiH.

Reklame

Najčitanije