Džihadisti

U Njemačkoj žele nadzor nad djecom džihadista

BERLIN -U Njemačkoj se pojavio problem sa djecom džihadista koja se teško socijalizuju – jer su indoktrinirani u porodici. Njihove majke su često povratnice iz Sirije ili Iraka gdje su bile supruge boraca terorističke organizacije Islamska država.

AFP: Šta će Kosovo sada sa džihadistima?

PRIŠTINA -- Kosovo je bilo vjerovatno najveći "izvoznik" džihadista i sada ima veliki problem s njima, ocjenjuje AFP.

Uhapšen najopasniji francuski džihadista

RAKA - Snage predvođene Kurdima na sjeveru Sirije saopštile su da su zarobile francuskog džihadistu Adrijena Guihala, poznatog po glasu koji je u ime "Islamske države" preuzeo odgovornost za napade izvrpšene u Francuskoj 2016. godine.

Njemačka planira džihadistima oduzeti državljanstvo

BERLIN - Njemačka vlada planira donijeti zakon koji bi omogućio oduzimanje njemačkog državljanstva islamistima opasnim za ustavni poredak, javljaju njemački mediji.

Džihadistima iz Srbije ukupno 67 godina zatvora

BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na ukupno 67 godina zatvora sedmoricu optuženih za niz krivičnih djela terorizma i saradnju sa Islamskom državom Iraka i Levanta (Šama), kao i regrutaciju državljana Srbije na ratišta.

Beriša: Greškom sam otišao u džihadiste

Više od 300 ljudi sa Kosova pridružilo se džihadistima u Siriji i Iraku.

Domaći džihadisti su nerješiv problem za policiju i tajne službe

VAŠINGTON - POVRATAK u rodnu zemlju veterana sirijskog džihada mobilizira svjetske protiv terorističke službe, nali zasad su najopasniji lokalni džihadisti, indoktrinirani u vlastitoj zemlji, upozoravaju američki stručnjaci.

Francuski džihadisti izbjegavaju povratak kući

PARIZ - Oko 690 državljana Francuske, koji su se pridružili "Islamskoj državi", i dalje su u Siriji i Iraku, rekao je glavni francuski tužilac u oblasti borbe protiv terorizma Fransoa Molin.

Džihadisti zaprijetili napadima na djecu

LONDON - "Islamska država" zaprijetila je napadima na djecu u novoj propagandnoj kampanji uoči godišnjice pariskog masakra 2015. godine.

Spisak zemalja iz kojih je regrutovano najviše islamista, BiH na 23. mjestu

Američka konsultantska kompanija Soufan Group objavila je studiju "Beyond the Caliphate" u kojoj je istražila broj i nacionalnost stranaca koji su se borili ili se još bore u redovima Islamske države.

Najčitanije