DNK

Džinovska kornjača krije tajnu lijeka za rak

Velika galapagos kornjača, posljednja od svoje vrste, sa svojim DNK doprinosi nauci više nego što smo mogli i pretpostaviti.

DNK test na pramenu kose za koji se veruje da je Da Vinčijev

Italijanski muzej Ideal Leonardo da Vinči saopštio je da planira da sprovede DNK testove na pramenu kose za koji se vjeruje da je možda pripadao renesansnom umjetniku Leonardu da Vinčiju, koji je preminuo prije 500 godina.

Polovina Srba slovenskog porijekla, a svaki deseti – German

Rukovodilac Srpskog DNK projekta Milan Rajevac kaže da 50 odsto Srba ima slovensko porijeklo, dok je u drugoj polovini najviše onih s genima starosjedelaca Balkana. Dodaje da su se u genetski kod Srba "upisali" i Germani, ali i narodi sa Kavkaza i Bliskog istoka.

Suđenje specijalcima: U audiju pronađen DNK Paraša, Malića i Bande

BANJALUKA - Dušan Keckarević, vještak forenzičke genetike iz Beograda, utvrdio je da su biološki tragovi Gorana Paraša, Vladana Malića i Olega Bande pronađeni u audiju A6 koji je korišten tokom pljačke.

Raste broj zahtjeva za DNK analizu: Djeca hoće da utvrde ko im je pravi otac

BANJALUKA - U Bosni i Hercegovini se povećava broj zahtjeva za DNK analizu, odnosno test za utvrđivanje očinstva, a takvu provjeru traže očevi, majke, ali i djeca.

Napao sveštenika pa završio u zatvoru poslije DNK analize pljuvačke

​Bredli Valas iz Glazgova osuđen je na 10 mjeseci zatvora jer je pljunuo sveštenika Tomasa Vajta tokom prošlogodišnjeg marša Oranžista.

Uskoro ćemo podatke čuvati u DNK?

Problem sa kojim se mnogi danas susreću je čuvanje sve veće količine digitalnih podataka koja se svakodnevno samo uvećava. Naučnici sa MIT-a su smislili rješenje, a to je čuvanje podataka u DNK.

Čovjek može da ima dva potpuno različita seta DNK

Himera je u grčkoj mitologiji bila stvorenje sa tijelom koze, zmijskim ili repom zmaja i glavom lava. Pojam himera danas se koristi i kod ljudi, onih koji u svom organizmu imaju dvije različite grupe DNK.

Tijelo mladića, a mudrost 130-godišnjaka?

Da li biste voljeli da živite 130 godina u tijelu dvadesetogodišnjaka? Taj dan je sve bliži, tvrde naučnici.

Astronautu boravak u svemiru izmijenio DNK

Američkom astronautu Skotu Keliju DNK je djelimično izmijenjen nakon godinu dana provedenih u svemiru, potvrdila je NASA.

Najčitanije