Danska

Švedska i Danska, komšije sa suprotnim mjerama borbe protiv virusa korona

MALME/KOPENHAGEN - Samo most od osam kilometara razdvaja Švedsku i Dansku, ali dok su ulice danskog glavnog grada Kopenhagena puste, javni život u švedskom gradu Malmeu se odvija uobičajeno, jer dvije susjedne zemlje imaju izrazito različite pristupe u borbi protiv virusa korona, prenosi Reuters.

Kina traži izvinjenje danskog lista zbog karikature o virusu

Kineska ambasada u Kopenhagenu zatražila je od najtiražnijeg danskog lista da se izvini zbog karikature o novom koronavirusu, koju smatraju uvredom za Kinu.

Mađari šokirali Dance, svjetski prvak pred ispadanjem

Mađarska je u ludoj završnici susreta 3. kola grupe E Evropskog prvenstva odigrala 24:24 protiv Danske i svjetske i olimpijske prvake gurnula prema ispadanju s turnira.

Danska će ove godine dobiti vozove na baterije

​Beni Engelbreht, ministar za saobraćaj, postigao je dogovor sa regionalnim vlastima Kopenhagena, Zelanda i Centralnog Jutlanda da puste u rad probne vozove na baterije na dvije različite željezničke linije.

Danci polovinu potrošene struje dobiju od vjetra

KOPENHAGEN - U Danskoj je prošle godine blizu polovine potrošnje električne energije bilo od energije vjetra, što je novi rekord za nordijsku zemlju.

Remi rukometašica Srbije i Danske

Ženska rukometna reprezentacija Srbije odigrala je danas neriješeno sa Danskom 26:26 (14:11) na Svjetskom prvenstvu u Japanu.

EU tužila Dansku zbog sira

BRISEL - Evropska komisija je saopštila danas da je tužila Dansku zbog toga što nije zaustavila praksu domaćih kompanija da prave i izvoze bijeli sir izvan EU pod oznakom "feta".

U Danskoj uništeno jevrejsko groblje

KOPENAGEN - Više od 80 grobnica uništeno je na jevrejskom groblju u Danskoj, što se dovodi u vezu sa predstojećim obilježavajem godišnjice "kristalne noći", kada su nacisti počeli pogrom Jevreja, prenose mediji.

Sve više Britanaca traži državljanstvo Danske

KOPENHAGEN - Matijas Tesfaj, ministar za migracije Danske, kaže da se broj britanskih državljana koji podnose zahtjev za dobijanje danskog državljanstva više nego utrostručio u odnosu na 2017. godinu.

Uklonjena posljednja prepreka za "Sjeverni tok 2", Danska dala dozvolu

KOPENHAGEN - Danska agencija za energetiku izdala je dozvolu kompaniji "Sjeverni tok 2 AG" za izgradnju dijela gasovoda "Sjeverni tok 2" kroz njene teritorijalne vode, jugoistočno od ostrva Bornholm u Baltičkom moru, javlja agencija Tass.

Najčitanije