Dekoracija

Zašto je crvena sinonim za Novu godinu i praznike

U skoro svim tradicijama, crvena boja ima moćnu simboliku koja, po vjerovanju, privlači ljubav i povoljan početak.

Kako sami da napravite prelijep novogodišnji ukras od papira

Raznobojni hamer papir, malo lijepka, makaze i vješte ruke su sve što je potrebno da napravite unikatni ukras za novogodišnju jelku.

Karleuša pokazala prazničnu čaroliju u svom domu

Pop zvijezda Jelena Karleuša pokazala je detalje na novogodišnjoj jelci u svom porodičnom domu i oduševila sve čarobnim przorom.

Sibirski limun: Dekorativan i najveći izvor vitamina C

Sibirski limun je biljka koja vodi porijeklo iz centralne Kine i Koreje, a već vijekovima se kultiviše u Japanu. Naziv sibirski limun nije dobila po svom porijeklu, već po činjenici da je veoma otporna na niske temperature do čak -30 stepeni Celzijusa.

Grane drveta kao dekoracija

U posljednje vrijeme vrijednost klasične umjetnosti ustupila je mjesto nestandardnoj umjetnosti, a tako i dekoracijama. Prirodni materijali su postali apsolutni hit, a poseban odjek su napravili u svijetu enterijera.

Marimo loptice: Čudesne dekorativne vodene biljke

Veliki broj ljudi voli biljke u kojem god obliku dolazile. Bilo da ih uzgajamo u vrtu ili u unutrašnjosti doma, velike i zelene ili minijaturne i minimalističke - sastavni su dio eksterijera i enterijera. Ali, osim onih uobičajenih koje često viđamo, nerijetko se iznenadimo kada otkrijemo neke koje su rijetke i neobične.

Orašari: Krckalice za orahe hit u uređenju doma

Priča počinje na Badnju veče kad djevojčica Klara dobije drvenog Orašara te saznaje kako je on zapravo začarani dječak i poželi razbiti čaroliju.

Vijenac: Neodoljiva dekoracija od grančica bora i svijeća

Početak decembra je uvod u praznično vrijeme koje je teško zamisliti bez ukrasa. Upravo su vijenci ukrasni aranžmani koji u domovima mogu biti tokom cijele godine, ali najviše se vežu upravo za novogodišnje praznike.

Karta svijeta kao ukras u vašem domu

Na pomen karte svijeta svima će prva asocijacija biti časovi geografije u školi, učenje svih tih država, glavih gradova, planina, okeana i mora. Geografske karte pružaju važne i zanimljive informacije o svijetu u kojem živimo, ali kako se danas rijetko koriste jer su ih zamijenile raznovrsne tehnologije, odlična su uspomena na prošlost i veoma zanimljiva dekoracija za svaki dom i savršena dopuna u ukrašavanju i oplemenjivanju cijelog enterijera.

Od starih sijalica napravite dekorativne vaze

Imamo naviku da čuvamo stvari koje nam ne trebaju, vodeći se mišlju da će nekada ipak biti iskorištene u neku drugu svrhu. Međutim, stare sijalice koje pregore uvijek završe u smeću, jer znamo da nam više ne mogu biti od pomoći. Međutim, i ovdje kreativnost može da stupi na scenu, te se od ovih nefunkcionalnih predmeta mogu napravi funkcionalni ili barem dekorativni predmeti, pa tako stare sijalice mogu postati ukrasne mini-vaze za cvijeće.

Najčitanije