Demografija

Stevanović: Demografska i populaciona politika od strateškog interesa

BANJALUKA – Predsjednik Kluba poslanika DEMOS-a u parlamentu Srpske Spomenka Stevanović rekla je danas da predlažu da se Ministarstvo porodice, omladine i sporta reorganizuje i razdvoji na dva – jedno za omladinu i sport, drugo za porodicu, a sve u okviru demografske i populacione politike koja je od strateškog i vitalnog nacionalnog interesa.

Srpska za godinu izgubila tri manje opštine

BANJALUKA - U toku prošle godine rođeno je 8.634 djece, dok su preminule 18.732 osobe, rekli su za "Nezavisne" u Zavodu za statistiku Republike Srpske.

U Hrvatskoj najmanje stanovnika od 1948, nestao skoro cijeli Zagreb

Hrvatski Državni zavod sa statistiku objavio je prve rezultate popisa stanovništva u toj zemlji koji pokazuju da je Hrvatska tokom proteklih 10 godina ostala bez 396.360 ljudi i da tek tri grada imaju više od 100.000 stanovnika - Zagreb, Split i Rijeka.

Nevjerovatan plan slovenačkog političara: Za deset godina milion novih Slovenaca

LJUBLJANA - Istaknuti slovenački političar Zdravko Počivalšek izjavio je da bi mjerama demografske politike u deset godina broj stanovnika u zemlji trebalo povećati sa sadašnjih dva na tri miliona, što je izazvalo dosta zajedljivih komentara na njegov račun i shvaćeno kao neostvarivo "predizborno" obećanje konzervativnim biračima.

Vučić: Isprazniće nam se zemlja, nećemo imati pet miliona ljudi

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom se obratio javnosti iz Budimpešte, gdje će učestvovati na Četvrtom demografskom samita u Budimpešti.

Države EU će 2070. činiti samo četiri odsto svjetske populacije

ÐENOVA - Građani država EU će 2070. godine, zbog niske stope nataliteta, činiti samo četiri odsto svjetske populacije i biće ih osam puta manje u odnosu na stanovništvo Afrike, navedeno je u prvom izvještaju Evropske komisije o demografskim promjenama.

U Grčkoj opada broj stanovnika

ATINA - Do 2050. godine očekuje se da stanovništvo u Grčkoj spadne na osam miliona stanovnika.

20 zemalja u svijetu izumire, među njima sve balkanske zemlje

Dok se očekuje da svjetska populacija nastavi da raste u narednim decenijama, mnoge zemlje se suočavaju s ozbiljnim demografskim naletima, s niskim stopama rađanja i imigracije, što dovodi do starenja i smanjivanja broja stanovnika.

Najsretnijoj zemlji svijeta prijeti demografski kolaps

"Finske statistike otkrivaju sumornu populacijsku prognozu - stanovništvo će početi padati 2031." Ovo je naslov jučerašnjeg članka u finskim novinama na engleskom jeziku Helsinki Times.

Za svako treće i naredno dijete u USK 1.000 KM

BIHAĆ - Vlada Unsko-sanskog kantona donijela je odluku o isplati naknade u visini od 1.000 maraka za treće i svako naredno rođeno dijete u 2019. godini, a iz Ministarstva zdravstva i socijalne politike USK su potvrdili kako su u ove svrhe izdvojili 180.000 maraka.

U Hrvatskoj čak 137 škola bez prvačića

ZAGREB - Demografska situacija u Hrvatskoj je dramatična, a pokazatelj je da ove godine u čak 137 škola nije upisan nijedan đak prvak, prenijeli su danas hrvatski mediji.

Hrvatska pala ispod četiri miliona stanovnika

ZAGREB - Prema posljednjoj procijeni hrvatskog Državnog zavoda za statistiku, sredinom prošle godine Hrvatska je imala 4.089.000 stanovnika, što je najmanji broj u posljednjih 25 godina.

Do demografske obnove nemoguće preko noći

BANJALUKA - Formiranje ekspertskog i operativnog tima koji će na bazi urađenih analiza definisati i predložiti sistemske mjere koje bi kratkoročno i dugoročno dale efekte u demografskoj obnovi RS dogovoreno je u petak na prvom pripremnom sastanku za pokretanje Nacionalnog programa demografske obnove RS.

Migracije i nizak natalitet doveli RS do starenja: Starih više nego djece

BANJALUKA - Da Republika Srpska polako postaje zemlja staraca, svjedoči i statistički podatak da u njoj živi više osoba starosti iznad 65 godina nego djece do 14 godina.

Demografski potop pred vratima RS

BANJALUKA - Zbog negativnog prirodnog priraštaja i migracija, Republika Srpska godišnje gubi desetine hiljada ljudi, a politika i intelektualna zajednica, iako svjesni problema u kojem se nalazimo, nisu spremni da se s njim uhvate u koštac i u doglednoj budućnosti makar malo smanje razmjere demografske katastrofe, koja dostiže vrhunac, a čije posljedice ćemo "skupo platiti".

Najčitanije