Depresija

Odobren prvi lijek za postporođajnu depresiju

​Odobren je prvi lek koji je napravljen specifično za liječenje postporođajne depresije, stanja koje pogađa jednu od sedam porodilja. Do sada su ženama koje pate od postporođajne depresije prepisivani uobičajeni antidepresivi.

Uzroci i simptomi postporođajne depresije

Rođenje djeteta i vrijeme koje slijedi neposredno za njim, veoma su intenzivan i osjetljiv period za svaku majku. Bez obzira koliko majka bila dobro pripremljena na novonastalu situaciju i imala podršku okoline, ovo razdoblje će za nju svakako biti stresno. Zbog niza promjena u njihovom tijelu, hormona, ali i stresa, majke se mogu susresti sa postporođajnom depresijom.

Jogurtom protiv depresivnog raspoloženja

​Dobro izbalansiran odnos bakterija u crevima djeluje pozitivno i na mentalno zdravlje, tvrdi se u najnovijem američkom istraživanju. S tim u vezi glavni savjet je da se za bolje raspoloženje pije više jogurta ili drugih napitaka sa probiotskim djelovanjem.

Za ovaj uzrok depresije sigurno niste čuli

Bakterije iz sistema za varenje povezane su sa mentalnim zdravljem, tačnije, ukoliko nedostaju dvije vrste bakterija, veće su šanse za obolijevanje od depresije.

Kako i kada trebate reći novom partneru da patite od depresije

Ako patite od depresije razgovor o ovom problemu ponekad može biti iscjeljujući. Međutim, to nije uvijek tako lako, pogotovo ako je osoba neko s kim ste se tek upoznali i stupili u vezu.

Fizičke vježbe efikasan lijek protiv depresije

MASAČUSETS - Redovne fizičke vježbe su odličan lijek i zaštita od depresije, pokazuje studija američkih naučnika.

Tinejdžerke najizloženije depresiji

LONDON - Tinejdžerke imaju dvostruko veći rizik od dječaka za pojavu simptoma depresije povezane sa korištenjem društvenih mreža, navode naučnici.

Da li ste čuli za postalkoholnu depresiju? Evo kako da je spriječite

Fizičke simptome mamurluka vjerovatno prepoznajete: glavobolja, mučnina i vrtoglavice. Ali, anksioznost i drugi poremećaji raspoloženja (kao pojačana iritabilnost ili nerapoloženje i sjeta) takođe su česti pratioci alkohola.

Muškarci mogu patiti od postporođajne depresije

Prema The Guardianu, više od jedne četvrtine novih očeva pokazuje ozbiljne simptome vezane za postporođajnu depresiju.

Sedam znakova da ste depresivni, a da toga niste svjesni

Nemogućnost izlaska iz kreveta, smanjen osjećaj samopoštovanja, stalna strah i kontinuirana izolacija. Samo su neki od češćih znakova depresije. Međutim od te opake bolesti prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji pati 300 miliona ljudi, a čak 50 posto ih se ne liječi upravo zato jer se depresija ne može uvijek lako prepoznati.

Najčitanije