Dijaspora

Povećava se obim doznaka koje dijaspora šalje prema BiH

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CB BiH), ukupni tekući transferi (personalni i ostali transferi) iz inostranstva u 2019. godini iznosili su 4,29 milijardi KM.

Pokrenuta inicijativa za olakšavanje dolaska dijaspore u BiH

S obzirom na važnost dijaspore u ekonomskom segmentu BiH, računajući prije svega godišnju potrošnju i uzimajući u obzir pandemiju virusa korona te restriktivne mjere, pokrenuta je inicijativa da se olakša dolazak dijaspore u domovinu, ali uz sve zaštitne mjere.

Hrvatima u dijaspori preporučeno da ne dolaze za Uskrs

ZAGREB - U Hrvatskoj je u srijedu sa 96 novih slučajeva zaraze virusom korona zabilježen najveći dnevni rast oboljelih, a ministar zdravlja Vili Beroš preporučio je Hrvatima u dijaspori da se uzdrže od dolaska za Uskrs i ostanu tamo gdje su.

Hrvatska dijaspora poslala kući 1,7 milijardi evra

​ZAGREB - Hrvatski iseljenici su poslali prošle godine svojim porodicama, rodbini i prijateljima u zemlji 1,74 milijardi evra, piše portal novac.hr, pozivajući se na podatke evropske statističke službe, Evrostata.

Dijaspora za pola godine preko računa poslala 1,32 milijarde KM

SARAJEVO, BANJALUKA - U prvih šest mjeseci ove godine novčane doznake iz inostranstva iznosile su 1,32 milijarde KM u BiH, što predstavlja povećanje od dva odsto u odnosu na isti period prošle godine, podatak je Centralne banke BiH, dok stručnjaci smatraju da se još toliko unese neregistrovanog novca, mimo bankovnih računa.

Na Kosovo stiglo 2.000 glasova iz dijaspore

PRIŠTINA - Prvih 2.000 glasova iz dijaspore koji su stigli na Kosovo, prema tvrdnjama Centralne Izborne Komisije, nalazi se na "posebnom i sigurnom mjestu".

Dijaspora kumovala ekonomskom uzletu

SANSKI MOST - U proteklih godinu dana na području općine Sanski Most zaposleno je 350 radnika, od čega najveći broj u firmama realnog sektora, koje su u proteklim godinama pokrenute zahvaljujući ulaganjima Sanjana koji žive i rade u inostranstvu.

Dijaspora spojila odmore i popravke

BANJALUKA - Dolaskom sezone godišnjih odmora i pristizanjem dijaspore u BiH nastale su velike gužve u auto-servisima, stomatološkim ordinacijama, frizerskim i kozmetičkim salonima, gdje naši ljudi iz inostranstva dolaze u svoje slobodno vrijeme kako bi iskoristili domaće usluge koje su povoljnije nego vani.

Treći Forum dijaspore: Povezivanjem do investicija

DOBOJ - Izgradnja koridora 5c zainteresovala je investitore da ulažu u Doboj, a njima će lokalna vlast, osim popusta za rentu i uređenje gradskog građevinskog zemljišta, ponuditi i lokacije u prigradskom naselju Rudanka, gdje u dogledno vrijeme namjerava izgraditi industrijsku zonu.

Višković: Forum dijaspore opravdao očekivanja

BANJALUKA- Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Banjaluci da je Forum dijaspore opravdao očekivanja, jer su iznesena brojna mišljenja, poruke i ideje o unapređenju saradnje sa dijasporom koje će doprinijeti razvoju Srpske, što je zajednički cilj.

Najčitanije