Dijaspora

Hrvatska dijaspora poslala kući 1,7 milijardi evra

​ZAGREB - Hrvatski iseljenici su poslali prošle godine svojim porodicama, rodbini i prijateljima u zemlji 1,74 milijardi evra, piše portal novac.hr, pozivajući se na podatke evropske statističke službe, Evrostata.

Dijaspora za pola godine preko računa poslala 1,32 milijarde KM

SARAJEVO, BANJALUKA - U prvih šest mjeseci ove godine novčane doznake iz inostranstva iznosile su 1,32 milijarde KM u BiH, što predstavlja povećanje od dva odsto u odnosu na isti period prošle godine, podatak je Centralne banke BiH, dok stručnjaci smatraju da se još toliko unese neregistrovanog novca, mimo bankovnih računa.

Na Kosovo stiglo 2.000 glasova iz dijaspore

PRIŠTINA - Prvih 2.000 glasova iz dijaspore koji su stigli na Kosovo, prema tvrdnjama Centralne Izborne Komisije, nalazi se na "posebnom i sigurnom mjestu".

Dijaspora kumovala ekonomskom uzletu

SANSKI MOST - U proteklih godinu dana na području općine Sanski Most zaposleno je 350 radnika, od čega najveći broj u firmama realnog sektora, koje su u proteklim godinama pokrenute zahvaljujući ulaganjima Sanjana koji žive i rade u inostranstvu.

Dijaspora spojila odmore i popravke

BANJALUKA - Dolaskom sezone godišnjih odmora i pristizanjem dijaspore u BiH nastale su velike gužve u auto-servisima, stomatološkim ordinacijama, frizerskim i kozmetičkim salonima, gdje naši ljudi iz inostranstva dolaze u svoje slobodno vrijeme kako bi iskoristili domaće usluge koje su povoljnije nego vani.

Treći Forum dijaspore: Povezivanjem do investicija

DOBOJ - Izgradnja koridora 5c zainteresovala je investitore da ulažu u Doboj, a njima će lokalna vlast, osim popusta za rentu i uređenje gradskog građevinskog zemljišta, ponuditi i lokacije u prigradskom naselju Rudanka, gdje u dogledno vrijeme namjerava izgraditi industrijsku zonu.

Višković: Forum dijaspore opravdao očekivanja

BANJALUKA- Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Banjaluci da je Forum dijaspore opravdao očekivanja, jer su iznesena brojna mišljenja, poruke i ideje o unapređenju saradnje sa dijasporom koje će doprinijeti razvoju Srpske, što je zajednički cilj.

Rajčević: Važno digitalno povezivanje matice i dijaspore

BANJALUKA - Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je danas u Banjaluci da je digitalna komunikacija sve više zastupljena i da je zato veoma značajno digitalno povezivanje matice i dijaspore.

Dijaspora iz Njemačke rodbini u BiH uplatila 91 milion evra

Veliki broj mladih pakuje kofere za odlazak u inostranstvo. Stanovnici Bosne i Hercegovine najčešće se iseljavaju u Njemačku, a potom slijede Austrija, Hrvatska i Srbija.

Stranke love glasove po inostranstvu

DOBOJ - Umjesto u Doboju, Tesliću, Petrovu ili Stanarima, mnogi ovdašnji kandidati na oktobarskim izborima u potragu za glasovima su odavno krenuli iz Njemačke, Austrije, Švedske i Norveške, kako bi među bh. dijasporom našli dovoljno glasačkih listića za prolazak u poslaničke klupe.

Najčitanije