Dinosaurus

Dinosaurus Veliki Džon na prodaju, cijena do 1,5 miliona evra

Fosilni ostaci "Velikog Džona", najvećeg dinosaurusa iz roda triceratopsa koji je ikada otkriven, prodaju se na aukciji krajem oktobra, a procjena je da bi njihova cijena mogla da dostigne 1,5 miliona evra.

Otkrivena nova vrsta krestaskog dinosaurusa

Tim paleontologa u Meksiku identifikovao je novu vrstu krestastog dinosaurusa nakon što su prije skoro 10 godina pronađeni njegovi fosilizovani ostaci stari 72 miliona godina, saopštio je meksički Nacionalni institut antropologije i istorije (INAH).

Otkrivena nova vrsta dinosaurusa

Naučnici su identificirali novu vrstu dinosaurusa iz dijelova kostura pronađenog u sjevernom Čileu.

Naučnici: Asteroid koji je ubio dinosauruse stvorio Amazonsku prašumu

Naučnici smatraju da su današnje tropske kišne šume na području Amazonije nastale nakon ogromnog udara asteroida za kojeg se mislilo da je odgovoran za kraj ere dinosaura.

Dječak kod Vladivostoka otkrio fosil praistorijskog morskog reptila

Na ruskom dalekom Istoku, sedmogodišnji dječak slučajno je naišao na ostatke džinovskog dinosaurusa koji je lutao okeanima prije 250 miliona godina.

Otkrili tumor kod dinosaurusa koji je živio prije 76 miliona godina

Grupa naučnika sa kanadskog univerziteta "McMaster" i Kraljevskog muzeja Ontario pronašli su tumor na kosti lista noge kod dinosaurusa centrozaurusa, koji je živio prije 76 miliona godina.

Otkriven najmanji dinosaurus koji je koračao Zemljom

Maleno stvorenje koje je u posljednjih gotovo 100 miliona godina izuzetno dobro očuvao ćilibar najvjerovatnije je najmanji pronađeni dinosaurus, kažu autori nedavno objavljene studije.

Asteroid je izbrisao dinosauruse, ali i pretvorio okeane u kiselinu

Divovski asteroid koji je prije 65 miliona godina udario u Zemlju pomeo je dinosauruse u istoriju, ali i izazvao masovno izumiranje gotovo svih živih vrsta. Ali među naučnicima se dugo vodi debata u vezi s tim kako je to tačno izgledalo i uglavnom su mnoge teorije bile fokusirane na velike promjene u klimi.

Pronađeni fosili džinovskog pterosaurusa

S rasponom krila od šest metara i težinom od oko 270 kilograma, džinovski pterosaurus mora da je stvarao ogromnu sjenku, dok je letio nebom tokom jure.

Otkrivena džinovska bedrena kost dinosaurusa

Naučnici su na jugozapadu Francuske pronašli ogromnu bedrenu kost dinosaurusa na lokaciji na kojoj već skoro 10 godina pronalaze fosilni ostatke ovih drevnih životinja.

Najčitanije