Diplome

Lažne diplome devastiraju društvo

Ako želiš da uništiš neko društvo, ne treba da šalješ vojsku na njega, dovoljno je samo da im uništiš obrazovanje. O vjerodostojnosti ove mudrosti danas najbolje svjedoči situacija u Bosni i Hercegovini, gdje je obrazovanje jedan od najkompleksnijih nepolitičkih segmenata.

Počinje provjera diploma državnih službenika u HNK

MOSTAR - Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) usvojila je danas na sjednici u Mostaru Odluku o provjeri diploma državnih službenika i namještenika.

Pod lupom sve više diploma

BIHAĆ - Ministarstvo obrazovanja USK zaprimilo je u proteklih nekoliko mjeseci više od osamdeset zahtjeva za provjeru validnosti diploma građana koji su pohađali obrazovne ustanove u ovome kantonu, a Kantonalna uprava za inspekcijske poslove u svim ovim slučajevima provodi istražne radnje.

Najviše lažnih diploma u "BH pošti" i Službi za zajedničke poslove FBiH

SARAJEVO - Dosadašnjom provjerom zaposlenih u federalnim institucijama, javnim preduzećima, upravi i javnim ustanovama i privrednim društvima čiji je osnivač Federacija BiH otkrivena je 81 lažna diploma, saznaju "Nezavisne".

Zabranjen rad škole zbog lažnih diploma

BIHAĆ - Ministarstvo obrazovanja USK donijelo je rješenje o zabrani rada Visoke međunarodne škole u Cazinu za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja, dok je također na period od tri godine ili do pravosnažnog sudskog rješenja privremeno zabranjen rad Centra za obrazovanje odraslih "Vita plus".

Prava istraga o lažnim diplomama tek počinje

BIHAĆ - Desetoro uhapšenih lica u okviru policijske akcije "Pero", koja je provedena ove sedmice, ostaće u jednomjesečnom pritvoru, odlučio je Kantonalni sud u Bihaću na osnovu zahtjeva Tužilaštva USK.

Detalji akcije "Pero": Prikriveni istražitelj za 30 dana "završio" fakultet

BIHAĆ - Tajna akcija "Pero", u kojoj je juče uhapšeno 20 osoba zbog slučaja izdavanja lažnih diploma, trajala je četiri mjeseca i korištene su posebne istražne radnje i četiri prikrivena istražitelja bila su uključena u obrazovni proces škola te su tako danima pratili način rada osumnjičenih u nezakonitim radnjama.

Otkriven cjenovnik za izdavanje lažnih diploma, uzimali po 25.000 KM

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su u akciji “Pero” uhapsili 20 osoba koje se sumnjiče za nezakonito izdavanje fakultetskih i srednjoškolskih diploma.

SIPA zbog lažnih diploma blokirala više od milion KM

SARAJEVO – Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u okviru operativne akcije kodnog naziva "Pero" izvršila privremenu obustavu raspolaganja novčanim sredstvima više od milion KM.

Vlada RS zatražila provjeru 30 diploma

BANJALUKA - Oko trideset diploma osoba zaposlenih u javnoj upravi Republike Srpske dostavljeno je Prosvjetnoj inspekciji kako bi se provjerilo da li su validne, saznaju "Nezavisne".

Najčitanije