Djeca

Mišljenje struke: Bajke kod djece razvijaju čitalačku pismenost i maštu

Iako u pedagogiji i psihologiji decenijama postoje podijeljena mišljenja o tome jesu li klasične bajke, poput Grimovih ili Andersenovih, dobre za djecu ili ne, činjenica je da su one dio kulturnog nasljeđa te da se čitaju već generacijama. Struka navodi da su od najranije dobi klasične bajke veoma važne za razvoj djeteta.

Istraživanje: Usamljenost kod djece uzrok kasnijih problema sa alkoholom

Istraživači sa Univerziteta Arizona završili su rad na studiji u kojoj je utvrđena povezanost usamljenosti djeteta prije 12. godine života sa stresom i problemima s alkoholom u adolescentskom periodu, prenijeli su američki mediji.

DP RS: Mališani i zmaj Banjalukan u svijetu lutaka

BANJALUKA - Iako je, kao u svim pozorištima svijeta, i u Dječijem pozorištu Republike Srpske (DP RS) mala ljetna pauza, kako javljaju iz ove institucije, njihova vrata nikada nisu zatvorena.

Studija: Pričljivi roditelji imaju poslušniju i pametniju djecu

Pronađena je veza između djece koja su redovno razgovarala s odraslima i njihovih neverbalnih sposobnosti, kao što su rasuđivanje, računanje i svijest o oblicima.

Mališani u vrtiću napravili smicalicu vaspitačici

Za dobro raspoloženje nije loše pogledati poneki zabavni video, iako je u ovom koji vam donosimo vaspitačica pala, zanimljivo je kako su mališani u vrtići i te kako znali da naprave smicalicu.

Cvijanović: Najvažnija bezbjednost djece

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je najvažnija bezbjednost djece i da nadležni organi treba da pronađu odgovorne za slanje prijetećeg mejla da je postavljena eksplozivna naprava u osnovnim i srednjim školama.

Psiholog objašnjava kako crtani filmovi utiču na razvoj djece

Crtani film "Blejz i čudovišne mašine"okupira pažnju mališana, a psiholog kaže da poruke koje djeca dobijaju od animiranih junaka često imaju veliki uticaj na formiranje vrijednosnog sistema čitavih generacija.

Više od 160 slučajeva hepatitisa kod djece u Velikoj Britaniji

LONDON - U Velikoj Britaniji potvrđena su 163 slučaja hepatitisa kod djece, a za 11 je potrebna transplantacija jetre, navodi se u podacima zdravstvene službe.

Misteriozni hepatitis i dalje hara: Devetoro djece u SAD oboljelo

Devetoro djece do šest godina iz Alabame, oboljelo od misterioznog oblika hepatitisa (upale jetre), bilo je pozitivno na česti patogen poznat kao adenovirus 41, pokazalo je prošlonedjeljno istraživanje američke zdravstvene agencije.

Neobična imena petoro djece Nebojše Dugalića, imaju fantastična značenja

Nebojša Dugalić jedan je od omiljenih glumaca sa malih ekrana, a posebno oduševvljava činjenica da pored uspešne karijere ima i titulu uspješnog tate!

MRP vakcinu nije primilo 30 odsto djece

BANJALUKA - Imunizacija je javno dobro te je tako treba i posmatrati, to je efikasna, sveobuhvatna mjera prevencije zaraznih bolesti, rekla je Mirela Kasabašić, doktorica Doma zdravlja Banjaluka, povodom obilježavanja Svjetske sedmice imunizacije.

Megan Foks otkrila da je kupovala knjige koje su napisala transrodna djeca

Glumica (35) tvrdi da podstiče svoju djecu da se izražavaju kroz odjeću „kako god žele“, i uvjerava da to nema nikakve veze sa njihovom seksualnošću.

Neobjašnjivi slučajevi hepatitisa kod djece u Evropi i Americi

LONDON - Zdravstveni zvaničnici saopštili su da istražuju neobjašnjive slučajeve hepatitisa kod djece u nekoliko evropskih zemalja i Sjedinjenim Američkim državama.

Premijera predstave "Djeca sunca": Drama koja ne traži krivca, nego promjenu

BANJALUKA - Predstavu "Djeca sunca", rađenu po istoimenom komadu Maksima Gorkog, ljubitelji teatra imaće priliku da pogledaju sutra od 20 časova na sceni Gradskog pozorišta "Jazavac".

Sve više djece ima govorne poteškoće: Telefon mališane šalje logopedu

BANJALUKA - Prekomjerno korišćenje mobilnih telefona i manjak fizičke aktivnosti glavni su uzroci govornih problema sve više mališana u Srpskoj, što su pokazali i rezultati sistematskih pregleda za upis u školu.

Najčitanije