Drugi svjetski rat

Dan kada je napadnut Sovjetski Savez: "Pucali su i u pidžamama"

"Operacija Barbarosa" - pod tim kodnim imenom Njemački rajh je prije 80 godina, 22. juna 1941, napao Sovjetski Savez. "Blickrigom" Adolfa Hitlera na istok počela je najkrvavija faza Drugog svjetskog rata.

Papa Franjo otvorio dokumentaciju o NDH i Drugom svjetskom ratu

VATIKAN - Papa Franjo odlučio je 4. marta 2019. godine da potpuno otvori tajni vatikanski arhiv iz vremena Drugog svjetskog rata, kada je Katoličku crkvu vodio papa Pije Dvanaesti, što su Jevreji zahtijevali decenijama.

U Beču održana aukcija ukradenih jevrejskih umjetnina

BIJELJINA - U Beču je 29. oktobra 1996. godine održana aukcija oko 8.000 slika, skulptura i ostalih umjetničkih djela koja su od austrijskih Jevreja u Drugom svjetskom ratu oteli austrijski i njemački nacisti, a prihod je bio namijenjen ljudima koji su preživjeli Holokaust.

Kako je Hitler u Teheranu htio smaknuti veliku trojku

U cijeloj iranskoj prijestonici čula se zaglušujuća eksplozija koja je osvijetlila noćno nebo nad Teheranom u ranim satima 1. decembra 1943. godine.

Srbin tenkista u Sovjetskoj armiji: Tito nam zabranio da idemo na Kosovo

"Moja jedinica je poslije oslobođenja sjevera Srbije trebala da ide na Kosovo, ali je Tito to izričito zabranio. Pobunili su se Šiptari koji su trebali da idu na Sremski front. Da su Sovjeti otišli, danas bi bilo drugačije."

Pogledajte snimak uništavanja džinovske bombe pronađene u Poljskoj

Ogromna bomba koju su britanske snage bacile u Poljskoj otkivena je u jednom kanalu, a sve je završeno velikom eksplozijom.

Poljska mornarica započela deaktiviranje gigantske seizmičke bombe

Poljski vojni ronioci započeli su delikatnu operaciju demontiranja džinovske britanske bombe iz Drugog svjetskog rata na dnu kanala u Baltičkom moru.

Provjeravali podvodni kabl, otkrili njemačku krstaricu

Olupina jednog od najpoznatijih njemačkih ratnih brodova iz Drugog svjetskog rata - krstarice "Karlsrue" nedavno je pronađena slučajno u teritorijalnim vodama Norveške. Iako je istorijat krstarice, koja je jedini veliki njemački ratni brod izgubljen tokom invazije na Norvešku, dobro poznat, olupina broda do sada nije pronađena.

Pronađen potopljeni njemački ratni brod iz Drugog svjetskog rata

Olupina velikog njemačkog ratnog broda pronađena je u blizini obale Norveške oko 80 godina nakon što je potopljen u bici tokom Drugog svjetskog rata, saopštili su arheolozi i operator elektrodistribucije "Statnet".

Između Irske i Škotske nalazi se 116 potopljenih njemačkih podmornica

Jedno od najvećih tehnoloških dostignuća u Drugom svjetskom ratu su bile njemačke podmornice poznate kao U-Boot (skraćenica od njemačke riječi Unterseeboot sa bukvalnim prevodom “Brod -ispod-površine-vode“).

Najčitanije