Drveće

Banjaluka na jesen bogatija za 1.000 stabala

Na jesen počinje velika akcija sadnje drveća u skoro svim naseljima na području grada Banjaluka, kojom je predviđeno da bude posađeno oko 1.000 stabala, potvrdio je za "Nezavisne" Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove.

Drveće ćutljivi svjedoci istorije

Veliki francuski maršal Uber Ljte jednom je rekao svom vrtlaru da posadi drvo. Vrtlar je prigovorio da drvo raste sporo i da neće dosegnuti punu zrelost još stotinu godina. Na šta mu je maršal odgovorio: "U tom slučaju nemamo vremena za gubljenje - posadite drvo još ovog poslijepodneva."

Drveće od mahovine kao moćan filter vazduha u Londonu

Specijalno ekološko drveće napravljeno od mahovine postavljeno je u Londonu, a očekuje se da će imati značajne učinke u borbi protiv zagađenja u gradu.

Urbano područje Doboja dobiće 1.000 stabala

DOBOJ - Umjesto hiljadu novih zgrada, Doboj će uskoro dobiti hiljadu stabala, koja će biti posađena u okviru akcije urbanog pošumljavanja grada, a ideja za ozelenjavanje javnih površina je posuđena.

Džošua drveće bi moglo da nestane do 2070.

​Drveće Džošua - najneobičnija i najslavnijia biljaka američkog jugozapada - preživjelo je kao vrsta tokom 2,5 miliona godina u nepristupačnoj pustinji Mohave.

Zašto gradsko drveće raste brže od onoga u divljini?

Urbano ostrvo topline je fenomen povećane temperature vazduha u gradovima u odnosu na ostatak okoline pa naučnici ukazuju na to da je s rastom temperature širom svijeta kao i povećanjem urbanizacije prilično važno razumjeti kako toplina koju uzimaju gradovi utiče na naše drveće – i obratno.

Moringa: namirnica koja osvaja svijet

Moringa čarobno drvo je poznato po nevjerovatnom izvoru hranljivih sastojaka koji su zaslužni za povećanje energije, jačanje imuniteta kao i fantastične anti-age i lifting efekte.

Najčitanije