EKV

Sjećanje na Milana Mladenovića i EKV u Banjaluci i Gradišci

BANJALUKA - U Gradskom pozorištu "Jazavac" u srijedu, 2. marta, s početkom u 20 časova, premijerno će biti održan multimedijalni program pod nazivom "Sjećanje na Milana Mladenovića i EKV - Kao da je i dalje tu".

Dan kad je rođen "Dečak iz vode"

Na današnji dan, 1958. godine, u Zagrebu je rođen Milan Mladenović, kultni rok muzičar čije je stvaralaštvo s grupom "Ekatarina Velika" obilježilo drugu polovinu osamdesetih godina u bivšoj Јugoslaviji.

Amerikanka obradila čuveni hit EKV-a

Ne dešava se često da inostrani izvođači obrade neke hit pjesme sa ovih prostora. Ipak, upravo je to slučaj kada je Kimberli Tauzend, američka kantautorka, u pitanju.

Zadužbina Milana Mladenovića jedina ima pravo na žig EKV

Zadužbina Milana Mladenovića je, kao jedini legalni i pravni nasljednik zaostavštine Milana Mladenovića, zaštitila je žigove EKV i Ekatarina Velika u Zavodu za intelektualnu svojinu i ona je jedina institucija koja ima prava da ih koristi prilikom organizacije događaja iz oblasti kulture, takmičenja, konkursa i dodjela nagrada na kojima se zvanično koristi Milanovo ime i ime grupe, piše u saopštenju iz Zadužbine Milana Mladenovića.

Raspisan konkurs za mlade muzičare "EKV: Tvoja pesma"

Na dan rođenja Milana Mladenovića, velikog rok muzičara, diskografska kuća Mascom i Tin Drum Music pokrenule su novi konkurs "EKV: Tvoja pesma", slaveći stvaralaštvo antologijske grupe "Ekaterina Velika".

Četvrt vijeka od smrti frontmena "Ekatarine Velike"

Njegove pjesme obilježile su jednu epohu. Danas se neke od njih nalaze u antologijama srpske poezije, a u vrijeme dok ih je pjevao, vinule su ga u sam vrh rok scene bivše Jugoslavije. Kratka istorija postojanja ove zemlje ne pamti plodniji period u umjetničkom smislu od druge polovine osamdesetih godina prošlog vijeka. Iako to nije nužno povezano jedno sa drugim, kako se bližio kraj postojanja države, tako je i rasla sloboda umjetnika u njenim granicama.

Osnovana Zadužbina Milana Mladenovića

Prijatelji legendarnog gitariste, kompozitora i lidera Ekatarine Velike osnovali su Zadužbinu Milana Mladenovića, potvrdili su Tanjugu iz organizacije Zadužbine.

Neobjavljeni album grupe EKV

Album "Krug", posljednje zvučno zabilježeno svjedočanstvo kultne grupe "EKV", s akustičnog koncerta održanog u maju 1994. godine u Prištini, svega pola godine prije smrti Milana Mladenovića, dugo se smatrao izgubljenim, gotovo "mitskim" snimkom.

Milan Mladenović: 21 godina od smrti dečaka iz vode

Na današnji dan prije 21 godinu preminuo je Milan Mladenović, frontmen kultnog benda "Ekatarina Velika".

Milan Mladenović, umjetnik koji ne iščezava

"Ne mogu da se probudim. Mirno spavam, sanjam svoje lice" - proročanski zvuče stihovi "Čaure", posljednje pjesme sa posljednjeg albuma, ispisani rukom Milana Mladenovića, jednog od najvećih muzičara i pjesnika ex-Yu rokenrola, upravo te 1994. godine, kada je i napustio ovaj svijet.

Najčitanije