EU

Pravna nesigurnost koči dolazak azerbejdžanskog gasovoda u BiH

BRISEL, BEČ - Evropska unija je zainteresovana za diverzifikaciju gasne infrastrukture i ponuđača u Bosni i Hercegovini, kako bi se obezbijedilo više različitih izvora snabdijevanja i dalje jačanje gasnih potencijala u zemlji.

Migrantska kriza ugrožava bezvizni režim BiH

BANJALUKA, BRISEL - BiH bi mogla dovesti u opasnost bezvizni režim ako svoje obaveze u vezi s migrantima koji se nalaze na njenoj teritoriji ne bude shvatila ozbiljnije, a tema migranata u BiH će na narednim sastancima u EU biti u vrhu prioriteta.

Novo pravilo za bh. građane, u EU sa samo dvije kutije cigareta

BANJALUKA - Pri ulasku u EU, ako ne žele platiti dažbine, bh. građani mogu da ponesu samo dvije kutije cigareta, umjesto deset, kako je to doskora bila praksa.

Erdštadler: Za deceniju svi ćete biti u EU

BANJALUKA, BRISEL - Nakon što su Češka i Slovačka izrazile protest zbog bugarskog blokiranja početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom tako što su blokirale zaključke Evropskog savjeta, negodovanje zbog bugarskog poteza izrazila je i Austrija.

Fabrici: 2020. nije izgubljena za proces između Srbije i EU

BEOGRAD - Šef delegacije Evropske unije u Srbije Sem Fabrici izjavio je danas da je "proces između Srbije i Evropske unije nastavljen'' tokom 2020. uprkos činjenici da tokom protekle godine nije zatvoreno, niti otvoreno nijedno poglavlje.

Detalji sporazuma između Velike Britanije i EU: Od carina do viza

LONDON - Osnovu sporazuma, koji su danas sklopile Velika Britanija i EU i koji ima 2.000 stranica sa aneksima, čini dio o trgovini i carinama, ali je njime obuhvaćeno mnogo više tema koje se tiču budućih odnosa Londona i Brisela.

Merkel: Bugarska blokada Sjeverne Makedonije će uskoro biti završena

BERLIN - Pitanje blokade započinjanja pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije u EU će uskoro biti riješeno, izjavila je Angela Merkel, njemačka kancelarka i predsjedavajuća Savjeta EU.

Hrvatska druga najsiromašnija zemlja EU

ZAGREB - Prema najnovijim podacima Eurostata, Hrvatska je druga najsiromašnija zemlja EU, a od nje je siromašnija samo Bugarska.

DW: Ko sve gubi s Brexitom bez dogovora?

BERLIN - Britanski premijer Boris Džonson prvi put je priznao da je "vrlo, vrlo vjerovatno" da će se Velika Britanija rastati od Evropske unije bez sporazuma, piše Dojče vele u prilogu o tome ko će sve i koliko izgubiti u slučaju Brexita bez trgovinskog sporazuma između Londona i Brisela.

Bezvizni režim povećao migracije iz BiH

BANJALUKA, BERLIN, BRISEL - Deset godina od ukidanja viza za šengensko područje za građane BiH navršava se danas, što je za posljedicu imalo to da su građani dobili mnogo veću slobodu putovanja, ali su se i migracije znatno povećale.

Najčitanije