EU

Džaferović: BiH zajedno sa EU brže i lakše do respiratora

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je odluku Evropske unije za pomoć BiH u iznosi od 80,5 miliona evra namijenjenoj za zdravstveni sektor i podršku ekonomiji.

Kurc kritikuje EU: Nismo dobili nijedan dobar prijedlog za virus korona

BEČ - Austrijski kancelar Sebastijan Kurc kritikovao je Evropsku uniju zbog načina borbe protiv virusa korona, uz ocjenu da iz Brisela nije bilo nijednog dobrog prijedloga za suočavanjem s ovim problemom.

Kriminalci u EU koriste pandemiju, sve organizovaniji

HAG - U EU je povećana stopa kriminala tokom pandemije virusa korona, a kriminalci i bande se brzo organizuju, upozorava Evropol.

"EU mora očuvati ekonomski suverenitet u vrijeme krize"

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen pozvala je danas zemlje EU da u aktuelnoj kriznoj situaciji obrate posebnu pažnju na direktne strane investicije u neke od ključnih evropskih sektora kao što su zdravstvo, medicinska istraživanja i strateška infrastruktura.

Poslodavci FBiH: Hitno ubrzati robni transport prema EU

SARAJEVO - Udruženje poslodavaca Federacije BiH (FBiH) traži od nadležnih institucija BiH da hitno intervenišu u - Zagrebu i Briselu, kako bi se ubrzao robni transport prema EU.

Konte: Neophodna upotreba kriznog fonda EU

RIM - Italijanski premijer Đuzepe Konte izjavio je danas da EU mora "punom snagom" da iskoristi svoj krizni fond od 500 milijardi evra u borbi protiv ekonomske krize tokom pandemije virusa korona.

Turska tužila EU zbog čelika

BRISEL - Turska je tužila EU Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) zbog ograničenja na uvoz čelika koje je Brisel uveo nakon zatvaranja američkog tržišta.

DW: Da li je EU ostavila Zapadni Balkan na cjedilu?

BERLIN - Izbijanjem pandemije COVID-19 na testu se našlo mnogo toga: ne samo zdravstveni sistemi, politička i društvena organizovanost i odgovornost, već i suštinska pitanja solidarnosti i povjerenja u Evropi, piše Deutsche Welle (DW).

Može li Rusija da spasi posrnulu Njemačku i evropsku privredu?

"Njemačkoj će, kad prođe kriza zbog korone, biti neophodno da opet izađe na rusko tržište i nađe mogućnost za trgovinu i saradnju."

Mjere EU: Uvode se restrikcije izvoza lijekova, traže se respiratori

BRISEL, BERLIN - Kako bi se EU lakše izborila s virusom korona, Evropska komisija je predložila restrikciju izvoza lijekova, medicinske opreme i pomagala izvan prostora EU.

Najčitanije