EU

EU: Korak smo bliži uvođenju novih sankcija Rusiji

​BRISEL - Vlade zemalja Evropske unije prišle su danas korak bliže dogovoru o uvođenju oštrijih sankcija Rusiji, koje uključuju zabranu kupovine ruske nafte, ali će se razgovori nastaviti sutra kako bi se zemljama koje su najviše zavisne od ruskih energenata omogućilo da mogu da se nose sa sankcijama.

EU raspravlja o šestom paketu sankcija Moskvi

​PARIZ - Predstavnici zemalja članica EU će sutra razgovarati o novom paketu sankcija za Moskvu, saopšteno je danas iz francuskog predsjedavanja Savjetom EU, prenosi TASS.

Lavež pasa iz BiH čuje se po cijeloj EU

SARAJEVO, BANJALUKA - U toku prošle godine iz Bosne i Hercegovine je od živih životinja najviše izvezeno pasa, potvrdili su za "Nezavisne novine" iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Parlamentarce posvađali konstitutivni narodi

BRISEL – Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta raspravljao je danas o Izvještaju specijalnog izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH u kojem je istaknuta podrška teritorijalnom integritetu BiH, reformi Izbornog zakona i upućen poziv domaćim političarima da rade na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta.

Crnogorskog zvaničnika "napala" EU zastava

Tokom govora Aleksandra Stijovića, crnogorskog ministra šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede jednog od njegovih saradnika praktično je napala zastava Evropske unije.

Kurti: KiM će prije ući u NATO nego u EU

PRIŠTINA - Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je velika vjerovatnoća da će KiM prije ući u NATO nego u EU, prenosi Kosovo onlajn pozivajući se na Ljajmi.

Zapadni Balkan izuzet iz sankcija EU na naftu i gas

BRISEL - Zapadni Balkan i Srbija će biti izuzeti iz sankcija EU koje se odnose na uvoz nafte i gasa iz Rusije, potvrđeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima u Briselu.

EU odobrila nove sankcije protiv Moskve

BRISEL - Članice EU večeras su odobrile nove sankcije protiv Rusije, uključujući embargo na uvoz uglja, saopšteno je iz francuskog predsjedništva EU.

Borel: EU nastavlja da naoružava Ukrajinu, ne želimo da izgubi

STRAZBUR - Evropska unija ne želi da Ukrajina izgubi u sukobu sa Rusijom i zato će nastaviti da je naoružava, izjavio je danas šef diplomatije EU Žozep Borel.

EU nudi zapadnom Balkanu zajedničku nabavku prirodnog gasa

​BRISEL, BANJALUKA - Evropska unija uvodi sistem zajedničke kupovine gasa za sve članice EU, što bi trebalo da dovede do povoljnijih cijena s obzirom na to da se radi o velikim narudžbama, a Savjet EU će ponuditi i zemljama zapadnog Balkana da uđu u ovaj sistem.

EU bez odluke o sankcijama ruskom energetskom sektoru

BRISEL - Ministri spoljnih poslova Evropske unije nisu se danas složili o tome da li i kako uvesti sankcije unosnom energetskom sektoru Rusije zbog njenog napada na Ukrajinu, pri čemu je Njemačka navela da je evropski blok previše zavisan od ruske nafte da bi donio odluku o embargu, prenio je Rojters.

Počeo sastanak Dodika, Čovića i Izetbegovića sa Borelom

SARAJEVO - Žozep Borel, visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost politiku počeo je sastanak sa predsjednicima vodećih stranaka u BiH, SNSD, HDZ i SDA Miloradom Dodikom, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Borel: Kucnuo je čas da se Zapadni Balkan nepovratno integriše u EU

​TIRANA - Tokom današnjeg sastanka u premijera Albanije Edija Rame i visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbjednost EU Žozepa Borela u Tirani evropski zvaničnik je naglasio da EU ulaže napore da integriše Zapadni Balkan u EU.

Formalno odobrene nove sankcije Moskvi od EU

BRISEL - Evropska unija formalno je odobrila novi paket sankcija Rusiji zbog vojne operacije u Ukrajini.

Ekonomska integracija put ka članstvu u EU

BRISEL, BANJALUKA - Kako bi ubrzala prijem zemalja zapadnog Balkana u EU, Evropska komisija želi raditi na jačanju ekonomskih integracija, što bi ubrzalo i olakšalo put ka članstvu.

Najčitanije