EU

Merkel: EU treba razmisliti o praktičnim rješenjima za irsku granicu

REJKJAVIK - Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je da će EU razmisliti o praktičnim rješenjima granice između Sjeverne Irske i Irske nakon Brexita, ali ne i preradi ranije postignutog Sporazuma o povlačenju Velike Britanije iz evropskog bloka.

Rumuni se masovno iseljavaju u potrazi za boljim životom

BUKUREŠT - Oko 20 odsto Rumuna živi i radi u inostranstvu, što je najveći broj kad je riječ o zemljama Evropske unije, a rumunski političari ništa ne preduzimaju u vezi sa tom pojavom, piše Dojče vele.

Ovako izgleda najgori scenario za Britaniju ako izađe iz EU bez dogovora

Velika Britanija izlazi iz Evropske unije za 73 dana, a vladin izvještaj koji je "procurio" u medije pokazuje kakav će to efekat imati ukoliko Brexit prođe bez dogovora. Dok u Douning stritu jbesne zbog "curenja" povjerljivog dokumenta, ministar za okolinu Majkl Gov kaže da je tu prikazan najgori mogući scenario.

EU daje BiH dodatnih 10 miliona evra za migrante

BRISEL - Evropska komisija usvojila je danas odluku o izdvajanju 10 miliona evra dodatnih sredstava za podršku Bosni i Hercegovini u rješavanju povećanog prisustva migranata i izbjeglica. Sa ovim dodatnim izdvajanjem, ukupna sredstva Evropske unije za pitanje migracija u Bosni i Hercegovini od početka 2018. godine iznose 34 miliona evra.

Dokument o rizicima Brexita "procurio" od bivšeg ministra

LONDON - Dokument u kojem se navodi negativan uticaj Brexita bez sporazuma na Britaniju, "procurio" je od bivšeg ministra, u pokušaju da utiče na pregovore vlade sa Evropskom unijom, rekao je danas neimenovani vladin izvor.

Procurio dokument britanske vlade: Kolaps u slučaju Brexita bez dogovora

LONDON - Velika Britanija suočiće se s nestašicom goriva, hrane i lijekova, padom i zastojima u svojim lukama, tvrdom granicom sa Irskom i rastućim troškovima socijalne njege ako napusti Evropsku uniju bez dogovora, navodi u nedjelju "Sunday Times" pozivajući se na klasifikovani izvještaj Vlade, koji je 'procurio' do tog medija.

Delegacija EU: Odgovornost na domaćim političarima da se krene naprijed

SARAJEVO - Iz Delegacije Evropske unije i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH komentarisali su važnost formiranja vlasti u BiH, kao i proces integracije u Evropsku uniju.

Iz EU najavljena znatna sredstva za bh. poljoprivredu

TUZLA - EU će putem svojih fondova staviti na raspolaganje BiH znatna finansijska sredstva za razvoj poljoprivrede, rečeno je danas na sastanku šefa Delagacije EU u BiH Lars-Gunara Vigemarka i premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića.

Prvi kamioni s piletinom narednih dana kreću ka EU

SARAJEVO, BANJALUKA - Prvi kamioni sa piletinom iz Bosne i Hercegovine put Evropske unije trebalo bi da krenu u narednih petnaestak dana.

London povlači diplomate iz Brisela

LONDON - Britanske diplomate povući će se iz institucionalnih struktura administracije EU u Briselu u roku od nekoliko dana, što je dio plana koji je izradila kancelarija premijera Borisa Džonsona, piše britanski dnevnik "The Guardian".

Najčitanije