EU

Vučić: Daće nam ultimatum, ulazak u EU uz priznanje Kosova

​BEOGRAD - Srbija će do kraja ove godine u vezi Kosova i Metohije dobiti ponudu koju neće moći da prihvati, a ne smije da odbije, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić..

Ubrzala inflacija u EU u januaru

Inflacija u Evropskoj uniji ubrzala je rast u januaru ove godine na 1,7 odsto međugodišnje sa decembarskog nivoa od 1,6 procenata, objavila je kancelarija EU za statistiku, Eurostat.

Turska izuzela nekoliko članica EU i Britaniju iz viznog režima

ANKARA - Turska je donijela odluku da zbog turizma na 90 dana iz viznog režima izuzme državljane nekoliko članica EU i Velike Britanije, saopšteno je dnas iz turskog Ministarstva spoljnih poslova.

EK predstavila prijedloge za iskorištavanje industrijskih podataka

BRISEL - Evropska komisija predstavila je prijedloge za iskorištavanje velike riznice industrijskih podataka i za postavljanje pravila upravljanjem vještačkom inteligencijom.

Plenković: Hrvatska je oživjela politiku proširenja EU

BRISEL - Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je danas da je Hrvatska uspjela da reafirmiše politiku proširenja na početku mandata nove Evropske komisije na čelu sa Ursulom fon der Lajen.

Borel: Evropa mora da razvije apetit za moć

MINHEN - Države EU treba da su spremne da intervenišu u međunarodnim krizama ili rizikuju paralizu svoje spoljne politike, rekao je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel.

Dodik pisao Mišelu: Komšić nije ovlašten da govori u ime BiH

BANJALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu i ostalim učesnicima neformalne večere u Briselu, u kojem ih je obavijestio da trenutno predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić nije ovlašten da govori u ime Predsjedništva BiH.

Lideri EU i zapadnog Balkana večeras na radnoj večeri

BRISEL - Lideri zemalja zapadnog Balkana sastaće se večeras neformalno sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i šefom Evropske komisije Ursuluom fon der Lajen u Briselu u okviru priprema za samit EU-zapadni Balkan u Zagrebu u maju ove godine.

Makron: Podržaću pregovore sa S. Makedonijom i Albanijom zavisno od izvještaja

MINHEN - Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas da će, ako rezultati izvještaja Evropske komisije u martu o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji budu pozitivni, podržati početak pregovore o njihovom pristupanju EU.

Predložen sedmogodišnji budžet EU od 1094,8 milijardi evra

BRISEL - Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel predložio je u petak predložio budžet EU za razdoblje od 2021. do 2027. godine u iznosu od 1094,8 milijardi evra, što je 1,074 odsto bruto nacionalnog dohotka (BND) 27 država članica.

Najčitanije