EU

Borelj: Želimo da ponudimo zapadnom Balkanu bolju evropsku perspektivu

BRISEL - Šefovi diplomatija članica zemalja Evropske unije (EU) održaće danas u Briselu raspravu o snažnijem političkom angažovanju Unije s partnerima na zapadnom Balkanu.

Šef diplomatije Austrije: Borba dva modela života na zapadnom Balkanu

BRISEL - Šef diplomatije Austrije Aleksander Šalenberg kaže da se odnosi EU prema zapadnom Balkanu ne smiju svesti samo na procese pristupnih pregovora, već da se regionu na više načina mora dati opipljiva perspektiva.

EU namjerava da zabrani plaćanja gotovinom iznad 10.000 evra

BERLIN - Evropska komisija namjerava da uvede gornju granicu za plaćanje gotovinom.

Konferencija o budućnosti Evrope: Prilika za Evropljane da se ujedine

STRAZBUR - Konferencija o budućnosti Evrope, panevropski projekt čiji je cilj da pruži evropskim građanima mogućnost da iznesu svoje ideje kako bi trebalo da izgleda Evropska unija, svečano je danas otvorena u Strazburu.

Članice EU postigle dogovor: Larve brašnara kao "inovativna hrana"

Države članice EU postigle su dogovor da se larve brašnara mogu označavati kao "inovativna hrana" sigurna za jelo, objavila je Evropska komisija.

Eurozona ponovo pogođena recesijom

BRISEL - Ekonomija eurozone ponovo je pala u recesiju, jer je uticaj pandemije virusa korona i dalje na udaru aktivnosti.

Nova uredba EU: Ako voz kasni duže od sat vremena moguća refundacija

Evroparlamentarci su u srijedu izglasali nova pravila kojima se jačaju prava putnika u željezničkom saobraćaju te, među ostalim, garantuje povrat novca u slučaju kašnjenja voza dužeg od 60 minuta ili preusmjeravanje bez dodatnih troškova, dok su veća prava dobile i osobe sa smanjenom pokretljivošću.

"EU će proizvesti dovoljno vakcina za imunizaciju do sredine jula"

BRISEL - Evropska unija moći će da proizvede dovoljno vakcina protiv kovida 19 da bi do sredine jula ispunila cilj o imunizaciji odraslog stanovništva, izjavio je evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton.

Merkel: Njemačka donijela odluku i podržala "Sjeverni tok dva"

Njemačka je donijela odluku u korist izgradnje gasovoda "Sjeverni tok dva" bez obzira na mišljenje ostalih članica EU, ali politička borba koja se vodi oko projekta je mnogo već od same dostave gasa, rekla je danas njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Srbija zaslužuje u EU, ali neću komadati svoju zemlju"

BEOGRAD - Srbija zaslužuje da bude dio Evropske unije, ali to ne znači da imam pravo da komadam svoju zemlju, rekao je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na pitanje Senada Hadzifejzovića u intervjuu za Fejs tv šta bi rekao ako bi iz Evrope rekli - priznajte Kosovo, ujutru ste član EU.

Najčitanije