EU

EU - Rekordan nivo trgovinskih ograničenja u svijetu

Protekcionizam širom svijeta je prošle godine dostigao rekordan nivo zbog novih barijera, koje su, uvođenjem uzajamnih tarifa, ograničile rast trgovine u Kini i SAD-u, navodi se u izvještaju Evropske komisije.

Sukob u EU oko početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

LUKSEMBURG - Članice EU sukobile su se u ponedeljak oko početka pregovora za ulazak u Uniju sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, a prema najnovijem zajedničkom izvještaju u koji je "Reuters" imao uvid, odluka o te dvije države mogla bi da bude odložena do oktobra, do kada će i njemački parlament to razmotriti.

Johan Satler novi šef Delegacije EU u BiH

​SARAJEVO - Aktuelni ambasador Austrije u Tirani Johan Satler trebalo bi da naslijedi Lars-Gunara Vigemarka na poziciji šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, javlja sarajevski portal Klix.ba pozivajući se na izvor iz EU.

Građani BiH strahuju od viših cijena, nadaju se trajnom miru

BANJALUKA, SARAJEVO - Garancija trajnog mira i političke stabilnosti glavni je razlog zbog kojeg bh. građani podržavaju ulazak BiH u EU, dok se oni koji nisu za evropski put najviše plaše većih troškova života i poreza.

Šefovi diplomatija EU u utorak o proširenju i izvještajima o zapadnom Balkanu

Šefovi diplomatija Evropske unije će u utorak raspravljati o strategiji proširenja i izvještajima Evropske komisije o reformama na zapadnom Balkanu, a trebalo bi da bude riječi i o mogućem otvaranju novog poglavlja u pregovorima sa Srbijom, rekli su novinarima diplomatski izvori EU u Briselu.

Bošnjaci od međunarodnih institucija zatražili specijalan status za Sandžak

NOVI PAZAR - Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) uputilo je Evropskoj uniji (EU), Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) i Savjetu Evrope (SE) zahtjev za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak, kao model za rješavanje bošnjačkog i sandžačkog pitanja.

Vigemark: EU ne može umjesto BiH da se bori protiv korupcije

SARAJEVO - Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je danas u Sarajevu da je za istinski napredak BiH u procesu evropskih integracija važno da ima efikasan sistem borbe protiv korupcije.

Sindikat policije Hrvatske: Migranti prenose zarazu "crvenog vjetra" na policajce

ZAGREB - Nacionalni sindikat policije upozorava kako im se obratio veći broj policijskih službenika koji rade na zaštiti državne granice ili u smještajnim centrima za migrante, a koji su zbog kontakta sa zaraženim migrantima oboljeli od bolesti "crveni vjetar ili erizipel“.

Pitanje proširenja EU neće biti prioritet novom sazivu Evropskog parlamenta

BEOGRAD - Nakon izbora novog saziva Evropskog parlamenta, pitanje proširenja EU biće sklonjeno sa agende, a zemljama regiona poslata je loša poruka time što ne postoji spremnost pojedinih članica da se Sjevernoj Makedoniji i Albaniji odredi datum za otpočinjanje pregovora o pristupanju, ocijenjeno je danas na konferenciji "Izbori za evropski parlament" u Beogradu.

Cipras: Možemo preokrenuti rezultat na izborima

ATINA - Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da se rezultati na evropskim izborima u Grčkoj mogu preokrenuti, dodavši da nakon velikih gubitaka nije morao tražiti prijevremene parlamentarne izbore, te da je razlika u glasovima u odnosu na Novu demokratiju samo 500.000, prenosi ANA-MPA.

Najčitanije