EU

Zatler: Lideri u BiH moraju imati snagu za kompromis

SARAJEVO - Šef delegacije EU u BiH Johan Zatler izjavio je da su politički lideri u BiH više puta rekli da žele da ova zemlja napreduje na putu ka EU i da što prije dobije status kandidata za članstvo, ali to u velikoj mjeri zavisi od njih i oni moraju imati snagu da postignu kompromis.

"Dolazi vijek Azije, EU da preduzme oštriju strategiju"

BRISEL - Visoki komesar Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Džozep Borel pozvao je danas članice da primijene oštriju strategiju prema Kini, jer, kako navodi, ima naznaka da Azija od SAD preuzima ulogu centra globalne moći.

EU sprema najveći paket podrške za zapadni Balkan

BANJALUKA - Završni samit Berlinskog procesa, inicijative nastale u Njemačkoj 2014. godine s ciljem približavanja zapadnog Balkana EU, ove godine će u oktobru biti održan u Sofiji i mogao bi biti povod za objavljivanje dosad najvećeg programa podrške regionu od devedesetih na ovamo.

Čavara pisao EU: Prijetnje i napadi na Hrvate u BiH postali svakodnevnica

MOSTAR - Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je otvoreno pismo funkcionerima Evropske unije u kojem, uz ostalo, traži njihovu podršku kako bi se osigurala ustavna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Soroš: Pandemija prijeti opstanku EU, postoji rješenje

ZAGREB - Mlijarder Džordž Soroš istakao je danas da pandemija virusa korona prijeti opstanku Evropske unije i u tom kontekstu se založio za izdavanje evropskih obveznica kako bi se pomoglo teško pogođenim zemljama, kao što je Italija.

Joksimović: Do kraja juna moguće otvaranje pregovaračkih poglavlja

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović očekuje da bi krajem juna neko od poglavlja za prijem u EU moglo da bude otvoreno

Kina preko predstavništva Malte špijunirala institucije EU?

LONDON - Belgijski obavještajci pokrenuli su istragu nakon dojave da Kina koristi predstavništvo Malte, koje se nalazi preko puta sjedišta EK, za prisluškivanje institucija u Briselu.

Kurc najavljuje kontraprijedlog planu Merkelove za obnovu EU

BEČ - Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je da će predstaviti drugačiji predlog za obnovu privrede EU od onog koji su dogovorili njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Emanuel Makron.

Kurc kritikuje Merkelin plan za obnovu privrede EU

BEČ - Austrijski kancelar Sebastijan Kurc kritikovao je plan za obnovu evropske privrede, koji su predložili Njemačka i Francuska.

Bez napretka u pregovorima EU i Velike Britanije nakon BREXIT-a

BRISEL - Razgovori između EU i Velike Britanije o budućim ekonomskim i trgovinskim odnosima nisu mnogo napredovali ove nedjelje, zbog nepomirljivih razlika o važnim pitanjima, saznaje Rojters iz izvora EU administracije u Briselu.

Najčitanije