EVROPSKA UNIJA

EMA: Odobrenje za Sputnjik V tek u septembru?

AMSTERDAM - Odobrenje za vakcinu Sputnjik V u Evropskoj uniji biće odloženo, jer je rok za predavanje dodatnih podataka probijen, izjavile su Rojtersu dvije osobe upoznate sa tom temom, a čime se, inače, umanjuju šanse EU u borbi protiv pandemije.

"Tenzije povodom Bregzita su test za Evropu"

PARIZ - Aktuelne tenzije povodom Bregzita između vlade britanskog premijera Borisa Džonsona i EU su "test" za Evropu, izjavio je zvaničnik francuskog Ministarstva za Evropu Klemon Bon.

Stano: Brisel neće slijediti američku administraciju na Balkanu

BRISEL - EU ima svoje obaveze prema partnerima u regionu, a sankcije nisu dio trenutne evropske politike na Zapadnom Balkanu, rekao je portparol EU Peter Stano.

Evropski parlament odobrio digitalne sertifikate za putovanja od 1. jula

BRISEL - Poslanici Evropskog parlamenta odobrili su zakonodavni rad EU na digitalnom sertifikatu za kovid 19 radi olakšavanja putovanja unutar Unije i doprinosa ekonomskom oporavku, saopšteno je na veb sajtu ove institucije.

Evropska komisija predložila budžet za 2022. godinu

Evropska komisija predložila je juče 167,8 milijardi evra za zajednički budžet EU za narednu godinu.

EU bez rješenja za proširenje i BiH

BRISEL, BANJALUKA - Evropska unija i dalje nema rješenje na koji način odblokirati proces započinjanja pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, što će se direktno odraziti i na BiH.

Zapadnom Balkanu i Turskoj 14 milijardi evra za pretpristupnu pomoć

BRISEL - Evropski parlament i Savjet EU postigli su politički dogovor o novom Instrumentu za pretpristupnu pomoć (IPA 3), sa ukupnim budžetom od 14,162 milijarde evra za Zapadni Balkan i Tursku, za period 2021-2027. godina.

EU se zadužuje 80 milijardi evra za finansiranje oporavka

BRISEL - Evropska komisija treba da se zaduži u ovoj godini za oko 80 milijardi evra (97,76 milijardi dolara) putem emisije dugoročnih obveznica radi finansiranja fonda NekstDženerejšenEU (NextGenerationEU) za oporavak nakon pandemije, koji je vrijedan 750 milijardi evra.

Iz EU stiglo još 11.700 doza vakcine Pfizer

SARAJEVO - Iz mehanizma EU (EU za zdravlje), četvrta tura vakcina protiv virusa korona, koja broji 11.700 doza vakcina proizvođača Pfizer stigla je danas na Međunarodni Aerodrom Sarajevo, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara.

Najčitanije