Egipat

U potopljenom egipatskom gradu pronađeni hramovi

Ronioci koji su plivali kroz Herakleion, antički egipatski grad koji je sada pod vodom, pronašli su gomilu artefakata, koji uključuju ostatke hrama, zlatni nakit, novčiće i izgubljeni dio jednog ceremonijalnog broda, sudeći po Ministarstvu antikviteta Egipta.

Restaurira se Tutankamonov sarkofag prvi put od otkrića

Eksperti su započeli obnovu zlatnog sarkofaga egipatskog dječaka-kralja Tutankamona po prvi put od otkrića grobnice 1922. godine, saopštilo je danas egipatsko Ministarstvo antikviteta.

Egipat: Militanti obezglavili četvoro ljudi

​KAIRO - Islamski militanti odrubili su danas glave četvoro ljudi na nemirnom Sinajskom poluostrvu, saopštili su egipatski zvaničnici.

Egipat otvara dvije najstarije piramide za posjetioce

Egipat otvara za posjetioce dvije najstarije piramide koje se nalaze oko 40 kilometara južno od Kaira, prvi put od 1965. godine.

Egipat traži od Interpol pronađe Tutankamonovu masku

Egipat je zatražio od Interpola da pronađe 3.000 godina star uklesani portret faraona Tutankamona, koji je uprkos negodovanju Kaira u Londonu prodat na aukciji za skoro šest miliona dolara, rekli su zvaničnici egipatske vlade.

Svjedoci iz sudnice: Morsi je ostavljen da umre

ANKARA - Svjedoci prisutni na ročištu na kojem je prije dva dana preminuo prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta Mohamed Morsi, poručili su kako mu niko nije prišao čak 20 minuta nakon što je izgubio svijet i srušio se na pod, odnosno da je, drugi riječima, ostavljen da umre.

Sahranjen bivši egipatski predsjednik Mohamed Mursi

KAIRO - Bivši egipatski predsjednik Mohamed Morsi sahranjen je u Kairu uz ostale višerangirane ličnosti pokreta "Muslimansko bratstvo", izjavio je danas njegov sin Ahmed Mursi.

Egipat stao na put prodaji Tutankamona

Egipat je pokušao da zaustavi aukciju 3.000 godina stare kamene skulpture poznatog faraona Tutankamona u Londonu, a aukcijska kuća "Christie's" je izjavila da je njena prodaja legalna. Smeđa statua od kvarcita trebalo bi da bude prodata na aukciji u julu za više od pet miliona dolara, kažu u agenciji.

Nema srpskih turista među povrijeđenima u Kairu

KAIRO - Ambasador Srbije u Egiptu Jugoslav Vukadinović rekao je Tanjugu da prema dosadašnjim informacijama, nema sprskih turista među povrijeđenim turistima u Kairu kod piramida.

Teroristički napad u Egiptu: Povrijeđeno najmanje 17 osoba, meta bio turistički autobus

KAIRO - Najmanje 17 ljudi, većinom stranih turista, povrijeđeno je danas u snažnoj eksploziji u blizini autobusa kod novog Velikog egipatskog muzeja koji se gradi na području piramida u Gizi, javlja list "Nešenel" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Najčitanije