Egipat

Najveće otkriće u egipatskoj pustinji u posljednjih 50 godina

Arheolozi su u egipatskoj pustinji došli do jednog od najvećih otkrića u posljednjih 50 godina. Naime, kako tvrde, iskopali su jedan od četiri izgubljena Hrama sunca.

Mumije starije nego što se mislilo

Analizom mumije pronađene u grobnici plemića Kuvija pokazalo se da su Egipćani koristili napredne metode balsamovanja hiljadu godine prije nego što se do sada pretpostavljalo.

Omiljene namirnice drevnih Egipćana

"Informacije, poput sadržaja dnevnih obroka prosječnog Egipćanina, nisu bile dovoljno značajne da bi se našle na slikama za vječnost. Hljeb i pivo ne bi mnogo doprinijeli dobrom zagrobnom životu", kaže doktor Menat-Alah El Dori, arheobotaničarka koja se specijalizovala za istoriju hrane.

Hiljade neiskorištenih vakcina pronađeno u kanalu

KAIRO - Egipatsko tužilaštvo saopštilo je da je naredilo hapšenje tri osobe nakon što su hiljade neiskorišćenih antikovid vakcina pronađene u vodenom kanalu.

Naučnici na osnovu DNK mumija rekonstruisali lica drevnih Egipćana

Naučnici su ponovo stvorili lica trojice muškaraca koji su živjeli u starom Egiptu prije više od 2.000 godina.

Ko su najuspješniji faraoni drevnog Egipta

Iako su Kleopatra i Tutankamon daleko najpoznatiji, teško da mogu da se svrstaju među najuspješnije, kaže istoričar i arheolog Majls Rasel za History Extra.

Pronađene netaknute korpe s voćem iz IV vijeka p.n.e.

Pletene korpe ispunjene voćem iz četvrtog vijeka prije nove ere i stotine drevnih keramičkih artefakata i predmeta od bronze otkriveno je u potopljenim ruševinama skoro legendarnog grada Herakliona na obali Egipta.

Sastanak šefa obavještajne službe Egipta i lidera Hamasa

GAZA - Šef egipatske obavještajne službe Abas Kamel sastao se danas u Gazi s čelnicima Hamasa u pokušaju da ojača primirje između te palestinske militantne grupe i Izraela, i razgovara o planovima obnove nakon nedavnih neprijateljstava, rekli su egipatski i palestinski zvaničnici.

Najznačajnije otkriće poslije Tutankamonove grobnice

Egipatska arheološka misija potvrdila je otkriće "izgubljenog zlatnog grada" na drevnoegipatskom lokalitetu Luksor. Renomirani arheolog Zahi Havas otkrio je 3.000 godina star grad zakopan pod pijeskom.

Egipćani u strahu: "Povorka faraona oživjeće stare kletve"

Mumificirani ostaci 22 drevnih egipatskih kraljeva i kraljica preneseni su u veličanstvenoj povorci ulicama Kaira do svog novog počivališta.

Najčitanije