Ekologija

Koji automobili su zaista ekološki najprihvatljiviji

Mnogi misle da su električni automobili ekološki prihvatljiviji od automobila sa SUS motorima, ali da li je to baš tako?

Okrugli sto Fakulteta za ekologiju aktuelizovao dva aspekta

BANJALUKA - Okrugli sto u organizaciji Fakulteta za ekologiju Nezavisnog univerziteta Banja Luka na temu "Aspekti zaštite i očuvanja životne sredine", u čijem radu su uzeli učešće studenti studijskih programa ekologije, zaštite životne sredine i zaštite na radu, ali i nastavnici ovog Fakulteta i Univerziteta aktuelizovao je dva aspekta - Upravljanje resursima u proizvodnji biomase za dobijanje energenata, o čemu je uvodničar bila prof. dr Jela Ikanović i Ekološko - ekonomski i pravni instrumenti i standardi zaštite ekoloških vrijednosti i životne sredine, sa uvodnim izlaganjem profesora Mesuda Adžemovića.

Manje snage za automobile zbog ekoloških razloga

Ukoliko ste ljubitelj američke automobilske škole, posebno po pitanju istorijskih lekcija, onda sigurno znate kroz kakvu krizu su njegovi proizvođači prošli tokom ranih sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Reciklaža solarnih panela: Ekološki problem ili šansa?

Solarni paneli trebalo bi da pomognu u zaštiti klime. Da li oni mogu da se recikliraju? Ili popravljaju? Šta uraditi s toksičnim materijalom? I kako sve to na kraju utiče na ekologiju?

Zeleni bicikl koji čisti zagađeni gradski zrak

S Tajlanda dolazi ideja o biciklu koji čisti zagađeni gradski zrak za vrijeme vožnje.

Evropska komisija će tužiti Slovačku, Njemačku i Sloveniju

BRISEL - Evropska komisija saopštila je danas da će tužiti Slovačku za višegodišnje kršenje zakonskih ograničenja zagađenja vazduha i da je pokrenut pravni postupak protiv Njemačke i Slovenije jer nisu ispunile obećanja za očuvanje prirode i preradu vode.

Krajnje je vrijeme da se bavimo zagađivačima

Stanovnici pojedinih gradova Bosne i Hercegovine žive u gotovo najzagađenijim gradovima u Evropi, a nekim danima, kako pokazuju mjerenja, i u svijetu. U trenutnom periodu zrak u Sarajevu, Tuzli i Jajcu je okarakterisan kao nezdrav dok je indeks kvaliteta zraka u Visokom, Zenici i Lukavcu iznad 200 te je okarakterisan kao vrlo nezdrav.

U Tuzli pozvali partije da ustanu u borbu za čistiji vazduh

TUZLA-Građanska inicijativa “Naše pravo je čist zrak” danas je u Tuzli organizovala javno čitanje proglasa u kojem je pozvala kandidatkinje i kandidate i političke partije da pokažu da su na strani građana tako što će se pridružiti borbi protiv, kako kažu, ekološkog nasilja kojem su građani Tuzle izloženi već dugi niz godina.

Bjeloglavi sup "Luka" se nije snašao u prirodi

BLAGAJ - Bjeloglavi sup "Luka" koji je pušten u prirodu vraćen je u "Eko-centar Blagaj" jer se nije snašao.

Visoke dažbine zakočile kupovinu električnih vozila u BiH

Iako je u nekoliko navrata pokretana procedura i najavljivano smanjenje dažbina za automobile na električni pogon, i dalje se zbog paprenih cijena i visokih dažbina za nabavku ovakvih automobila odlučuju entuzijasti, ekološki osviješteni građani i bogataši.

Najčitanije