Ekologija

Nova sezona projekta "Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine"

Jedan od najvećih ekoloških projekata "Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine" u pet godina ostvario je zapažene rezultate i okupio veliki broj učesnika.

Manu Čao stao uz građane u odbrani prirode

Nakon koncerta u Nišu, svjetska muzička zvijezda Manu Čao, posjetio je pirotsko selo Topli Dol u srcu Stare planine, gdje je mještanima i aktivistima "Odbranimo reke Stare planine" (ORSP), poručio da ostanu jedinstveni i spriječe gradnju objekta koji će narušiti ljepotu ovog dijela Srbije i poremetiti prirodnu ravnotežu.

Urbana mobilnost lijek za gužve i ekologiju

​BANJALUKA, PRIJEDOR - Kako bi se smanjili problemi sa saobraćajnim gužvama, potrebno je po ugledu na evropske gradove motivisati građane da koriste javni gradski prevoz, čime bi se i povećala bezbjednost u saobraćaju, smatraju stručnjaci.

Beč - Rashlađivanje na ekološki prihvatljiv način

BEČ - Glavni grad Austrije suočava se posljednjih nekoliko godina s neuobičajeno visokim ljetnim temperaturama i zbog klimatskih promjena ima znatno više vrućih dana s temperaturom iznad 30 stepeni.

Ekologija ubila još jednog klasika

Sve je manje velikih dragulja strojogradnje na tržištu.

Istraživanje: Koji će trendovi u dizajnu obilježiti 2019. godinu

Nova godina je stara vijest, ali se o planovima za 2019. još mnogo govori, jer je prvi mjesec bio rezervisan za rješavanje zaostalih izazova i problema iz prethodne godine.

Blokovi 5 i 6 TE Tuzla bez ekološke dozvole

Ove sedmice je okončana višegodišnja javna rasprava o zahtjevu za okolinsku dozvolu za odsumporavanje blokova 5 i 6 TE Tuzla na okolinski prihvatljiv način.

Đapo: GIKIL mora poštovati zakone BiH

SARAJEVO - Federalni ministar ekologije i turizma Edita Đapo razgovarala je danas s predstavnicima Uprave GIKIL-a d.o.o. Lukavac i generalnim direktorom Dabašešom Gangulijem te s predstavnicima Sindikata radnika GIKIL-a nakon što je ovo privredno društvo ostalo bez ekološke dozvole.

GIKIL može biti zatvoren svakog trena

LUKAVAC - Svaki tren možemo zatvoriti GIKIL, saopštile su nadležne inspekcije koje tvrde da je situacija takva da lukavačku firmu mogu zatvoriti odmah jer su godinama izdavali upozorenja i izricali razne mjere na koje su se većinski vlasnici oglušili.

Ekološki incident u Istri, nafta iscurila u more

ISTRA - U mjestu Trget u Raškom zaljevu, na istočnoj obali Istre, nedaleko luke Bršica, u petak ujutro oko 5 sati došlo je do ozbiljnog ekološkog incidenta u kojem je veći dio zaliva onečišćen teškim gorivom, odnosno naftom, saznaju hrvatski mediji u Lučkoj upravi Rabac.

Najčitanije