Ekonomija

Zaključci sa sastanka u Briselu: Naredne dvije godine umjeren ekonomski rast u BiH

BRISEL - Program ekonomskih reformi BiH predviđa umjereni rast u naredne dvije godine, zahvaljujući snažnijoj privatnoj potrošnji, podstaknutoj povećanjem zaposlenosti i niskom inflacijom, navodi se u zajedničkim zaključcima sa sastanka u Briselu predstavnika zemalja EU, zapadnog Balkana i Turske, te njihovih institucija.

BiH na listi najjadnijih ekonomija svijeta 2019.

Bosna i Hercegovina svrstana je na listu najjadnijih ekonomija svijeta za 2019. godinu svjetske analitičke kuće Focus Economics.

Austrijska privreda bolja od Njemačke

BEČ - Austrijska privreda i u narednom periodu razvijaće se pozitivno i nema opasnosti od recesije, ističu ekonomski instituti IHS i Wifo.

Vidović: Budžet stabilan, fokus na razvoju ekonomije

BANJALUKA - Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je budžet Srpske stabilan i svi njegovi parametri zadovoljavajući, zahvaljujući čemu su početkom godine povećane plate zaposlenih u prosvjeti i kulturi za osam odsto, policiji za 10 odsto, a penzije za 2,17 procenata, te najavila da će sada fokus biti stavljen na razvoj ekonomije.

Šansa novim vlastima da poprave ekonomsku sliku BiH

​BANJALUKA - BiH ima šansu da u narednom periodu ostvari ekonomske rezultate ako vlast bude uskoro formirana i ako bude ozbiljno fokusirana na sprovođenje reformi, smatraju analitičari nakon što je ugledna rejting agencija "Standard&Poor's" podigla kreditni rejting zemlje, citirajući, između ostalog, i očekivanje da će uskoro biti formirana stabilna vlast posvećena reformama.

Turska privreda zvanično u recesiji

ANKARA - Turska je krajem prošle godine zvanično ušla u recesiju, pošto je privreda oslabila za 2,4 odsto u četvrtom kvartalu u odnosu na treći, saopštio je državni zavod za statistiku.

Najjača ekonomija EU gubi dah: Da li Evropi prijeti recesija?

BERLIN - Njemačka ekonomija naglo gubi dah, što analitičare navodi na pomisao da se evropska privredna lokomotiva približava recesiji.

RCC: Zapadni Balkan će dostići Njemačku za 80 godina

BRISEL - Region Zapadnog Balkana u proteklih nekoliko godina bilježi napredak i ima pozitivnu ekonomsku perspektivu, ali će mu, uz trenutne stope rasta, trebati pet decenija da dostigne njemački standard života i osam decenija da dostigne Njemačku, izjavila je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RC C) Majlinda Bregu.

Za Grke nema krize: Milijarde za robu preko interneta

ATINA -- Procjenjuje se da će oko četiri miliona Grka u 2019. godini kupiti proizvode i usluge putem interneta u vrijednosti većoj od pet milijardi evra.

Rekordi Rusije uprkos sankcijama

MOSKVA - Uprkos sankcijama Zapada, Rusija bilježi rekordnu godinu kada je riječ o suficitu, količni zlata, proizvodnji nafte, te izvozu gasa i pšenice, navode ruski ekonomisti.

Najčitanije