Ekonomija

Ekonomski rast BiH 3,8 odsto u naredne tri godine

SARAJEVO - U BiH se u naredne tri godine očekuje nastavak ekonomskog rasta sa prosječnim stopama od 3,8 odsto godišnje, navodi se u Informaciji o perspektivama za BiH 2020-2022. godine Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH.

Kazne za neizdavanje računa i do 16.000 KM

BANJALUKA - Novi i znatno stroži Zakon o fiskalnim kasama Republike Srpske juče je stupio na snagu, što znači da inspektori Poreske uprave RS neizdavanje fiskalnih računa kažnjavaju po novim pravilima i kaznama, koje se kreću i do 16.000 maraka.

BiH u začaranom krugu: Iseljavanje uništava ionako slabu ekonomiju

​BRISEL, BANJALUKA - Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) BiH je u proteklom kvartalu počeo da usporava, najviše usljed pada izvoza a povećanja uvoza, navedeno je u najnovijem kvartalnom Izvještaju Evropske komisije o ekonomskom napretku zapadnog Balkana i Turske.

Ekonomija EU u padu

MINHEN - Ekonomija evrozone će u drugom kvartalu ove godine imati blagi pad, a privredni rast će, kako se očekuje, usporiti na 0,3 odsto sa 0,4 odsto u prvom kvartalu.

Račun sprečava utaju i razvija ekonomiju

BANJALUKA - Poreska uprava Republike Srpske pokrenula je i ove godine kampanju "Korak preduzmi, račun uzmi", koja ima za cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, jer se, kako poručuju, upravo uzimanjem računa daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga RS.

Vidović: Suzbijanjem sive ekonomije rasteretiti privredu

BANJALUKA - Siva ekonomija je problem svih i ujedno predstavlja jedan od najboljih izvora za rasterećenje privrede, a najjači alati za njeno suzbijanje su stvaranje uslova za evidentiranje prometa robe i usluga i uspješna kontrola putem fiskalnih kasa, izjavila je ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović.

Zaključci sa sastanka u Briselu: Naredne dvije godine umjeren ekonomski rast u BiH

BRISEL - Program ekonomskih reformi BiH predviđa umjereni rast u naredne dvije godine, zahvaljujući snažnijoj privatnoj potrošnji, podstaknutoj povećanjem zaposlenosti i niskom inflacijom, navodi se u zajedničkim zaključcima sa sastanka u Briselu predstavnika zemalja EU, zapadnog Balkana i Turske, te njihovih institucija.

BiH na listi najjadnijih ekonomija svijeta 2019.

Bosna i Hercegovina svrstana je na listu najjadnijih ekonomija svijeta za 2019. godinu svjetske analitičke kuće Focus Economics.

Austrijska privreda bolja od Njemačke

BEČ - Austrijska privreda i u narednom periodu razvijaće se pozitivno i nema opasnosti od recesije, ističu ekonomski instituti IHS i Wifo.

Vidović: Budžet stabilan, fokus na razvoju ekonomije

BANJALUKA - Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je budžet Srpske stabilan i svi njegovi parametri zadovoljavajući, zahvaljujući čemu su početkom godine povećane plate zaposlenih u prosvjeti i kulturi za osam odsto, policiji za 10 odsto, a penzije za 2,17 procenata, te najavila da će sada fokus biti stavljen na razvoj ekonomije.

Najčitanije