Ekonomija

Zapadni Balkan i "zelena ekonomija": Iskoristiti izvore obnovljive energije

BEOGRAD - Završnog dana 9. Beogradskog bezbjednosnog foruma održan je panel posvećen usmjeravanju Zapadnog Balkana na "zelenu ekonomiju", a učesnici su tom prilikom govorili o izazovima sa kojima se region na tom planu suočava, značaju loklanih sredina za razvoj i ulozi žena.

Dodijeljena Nobelova nagrada za ekonomiju

Ekonomisti Abidžit Banerdži, Ester Duflo i Majkl Kremer dobitnici su Nobelove nagrade za ekonomiju za 2019. godinu za rad na smanjenju siromaštva u svijetu.

Kupci bi plaćali karticama da je više terminala

SARAJEVO - Bolja opremljenost maloprodajnih trgovina POS terminalima (Point of sale) doprinijela bi povećanju broja bezgotovinskih transakcija, što za građane i privredu znači niže troškove plaćanja, veću efikasnost i bezbjednost, dok država dobija transparentnije finansijske tokove, priliku za bolje ubiranje poreza i brži ekonomski razvoj, smatraju stručnjaci.

Ove tri zemlje su najotpornije na ekonomsku krizu

BERN - Svjetska ekonomija danas je manje otporna na globalnu finansijsku krizu nego što je bila 2007. godine, pokazuje indeks makroekonomske otpornosti koji su zajednički razvili švajcarski Institut Svis Re i Londonska škola ekonomije.

Kako žene mijenjaju američku ekonomiju?

​NJUJORK - Zaposlene žene doprinose više od 7.000 milijardi dolara američkoj ekonomiji, a prema procjenama, do 2030. biće čak 45 odsto zaposlenih singl žena u SAD, i to dobi između 25 i 44 godine.

Ekonomski rast BiH 3,8 odsto u naredne tri godine

SARAJEVO - U BiH se u naredne tri godine očekuje nastavak ekonomskog rasta sa prosječnim stopama od 3,8 odsto godišnje, navodi se u Informaciji o perspektivama za BiH 2020-2022. godine Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH.

Kazne za neizdavanje računa i do 16.000 KM

BANJALUKA - Novi i znatno stroži Zakon o fiskalnim kasama Republike Srpske juče je stupio na snagu, što znači da inspektori Poreske uprave RS neizdavanje fiskalnih računa kažnjavaju po novim pravilima i kaznama, koje se kreću i do 16.000 maraka.

BiH u začaranom krugu: Iseljavanje uništava ionako slabu ekonomiju

​BRISEL, BANJALUKA - Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) BiH je u proteklom kvartalu počeo da usporava, najviše usljed pada izvoza a povećanja uvoza, navedeno je u najnovijem kvartalnom Izvještaju Evropske komisije o ekonomskom napretku zapadnog Balkana i Turske.

Ekonomija EU u padu

MINHEN - Ekonomija evrozone će u drugom kvartalu ove godine imati blagi pad, a privredni rast će, kako se očekuje, usporiti na 0,3 odsto sa 0,4 odsto u prvom kvartalu.

Račun sprečava utaju i razvija ekonomiju

BANJALUKA - Poreska uprava Republike Srpske pokrenula je i ove godine kampanju "Korak preduzmi, račun uzmi", koja ima za cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, jer se, kako poručuju, upravo uzimanjem računa daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga RS.

Najčitanije