Ekonomija

Dizni otpušta još 4.000 radnika zbog pandemije

ORLANDO - Kompanija Volt Dizni najavila da planira da otpusti još 4.000 zaposlenih, uglavnom zbog posljedica pandemije kovid-19, javlja AP.

Indeks Njujorške berze Dau Džons prvi put prešao 30.000 poena

NJUJORK, 24. novembra (Tanjug) - Industrijski indeks Njujorške berze Dau Džons skočio je danas za više od 500 poena, premašivši prvi put granicu od 30.000 bodova, pošto se ovomjesečni rast ranije posrnulih akcija zahuktao na vijesti o vakcinama i nada investitora u snažan ekonomski oporavak.

Njemačka ekonomija porasla 8,5 posto u trećem kvartalu

BERLIN - Nemački bruto domaći proizvod porastao je za rekordnih 8,5 posto u trećem kvartalu 2020, oporavljajući se od pada bez presedana koji je proljetos izazvao prvi talas pandemije Kovid-19, saopštio je danas državni zavod za statistiku Destatis.

Kina iz korone izlazi još jača, rekordno rastu investicije

Kina je iz korone izašla još jača, što potvrđuju vijesti o povećanju direktnih stranih ulaganja u tu zemlju, čija će ekonomija jedina među velikima ove godine porasti za gotovo dva posto.

Velika Britanija i Kanada pred novim trgovinskim sporazumom

ONTARIO - Velika Britanija i Kanada su pred potpisivanjem novog trgovinskog sporazuma koji će zameniti postojeći koji Britanija ima kroz članstvo u Evropskoj uniji.

Ekonomski gubitak RS veći od pola milijarde

BANJALUKA - Ukoliko se ne desi značajno "zaključavanje" ekonomije do kraja godine, može se očekivati da će procijenjeni ekonomski gubitak Republike Srpske u 2020. godini iznositi između 500 i 700 miliona KM.

Snažno povećani javni dugovi u državama Evropske unije

SPLIT - Poljska je povećala javni dug u prvom polugodištu za 36,2 milijarde evra, Češka za 16,2 milijarde, Rumunija za 11,1 milijardu, Slovačka za 9,6 milijardi a Hrvatska za 4,2 milijarde evra, piše Slobodna Dalmacija.

Njemačka će pomoći kompanijama sa 22 milijarde evra

BERLIN - Nemačka će, kako se očekuje, od januara do juna 2021. godine isplatiti do 22 milijarde evra finansijske pomoći kompanijama i samostalnim preduzetnicima zbog pandemije virusa korona.

Skliznuo dolar i apetit za rizikom na valutnim berzama

LONDON - Dolar je danas oslabio a popustio je i apetit za rizikom na valutnim tržištima, jer je bojazan od ekonomskih posljedica velikog broja slučajeva korona virusa u Evropi i Sjedinjenim Državama nagrizla početni entuzijazam investitora vezan za vakcinu protiv Kovida-19.

"Nezavisne" istražuju: Znaci oporavka bh. ekonomije tek za godinu dana

BANJALUKA - Prve znakove oporavka bh. privrede možemo očekivati krajem 2021. godine, a oporavak će najviše zavisiti od situacija u zemljama zapadne Evrope, sa kojima BiH ostvaruje više od dvije trećine spoljne trgovine.

Najčitanije