Energenti

Nestabilan Kazahstan - veliki rizik za energetska tržišta

Kazahstan je najveći svjetski izvoznik uranijuma i među najvećim je proizvođačima nafte i uglja. Žestoki javni protesti u toj inače stabilnoj zemlji, uznemirili su energetska tržišta.

Zašto rastu cijene energenata

Cijene električne energije i prirodnog gasa u cijelom svijetu drastično su porasle u proteklih godinu dana. Posljedica je to intenziviranja ekonomskih aktivnosti nakon pandemije, kada je povećana potražnja svih energenata, a pogotovo električne energije i prirodnog gasa.

Izvještaj: Cijene energenata u Evropi lete u nebo

BRISEL, BANJALUKA - Cijene energenata su u trećem kvartalu ove godine na istorijski visokom nivou, navedeno je u izvještaju Agencije za saradnju energetskih regulatora EU objavljenom prošle sedmice, uoči izvještaja o napretku zapadnog Balkana u energetskoj integraciji EU, koji će biti objavljen u naredni ponedjeljak.

Malo poznati Sporazum o energentskom poglavlju prijetnja pariskom?

LONDON - Aktivisti upozoravaju da malo poznati Sporazum o energetskom poglavlju (ECT) predstavlja realnu prijetnju Sporazumu o klimatskim promjenama iz Pariza u vrijeme kada države počinju da postepeno ukidaju fosilna goriva, piše britanski dnevnik "Gardijan".

Energetska kriza trese svijet

Libanska elektroenergetska mreža je potpuno ugašena, nakon što su dvije glavne elektrane ostale bez goriva. Nestašice prijete Indiji, Njemačkoj, Rumuniji. Prijete i nestašice pojedinih proizvoda.

Usljed rasta cijena energenata u evrozoni rast inflacije na 3,4 odsto

LUKSEMBURG - Stopa inflacije u evrozoni porasla je u septembru na 3,4 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, uglavnom podstaknuta skokom cijena energije, objavila je danas statistička kancelarija EU Evrostat.

Turska očekuje pad uvoza energenata nakon novih nalazišta u Crnom moru

Turska očekuje značajan pad uvoza energenata nakon što su pronađene rezerve prirodnog gasa u Crnom moru, a trenutno se analiziraju i rezerve na drugim lokacijama, rekao je ministar energetike Fatih Donmez.

Balkanu milijarde da smanji fosilne energente

BRISEL, BANJALUKA - Program "Evropski zeleni dogovor", koji je objavila Evropska komisija, a u okviru kojeg će biti obezbijeđene desetine milijardi evra na godišnjem nivou kako bi evropski kontinent smanjio ovisnost o fosilnim energentima šansa je i za region zapadnog Balkana jer će biti omogućeno da se prijavi na programe u sklopu te inicijative.

Hrvati će u svojim planinama tražiti energente

Vlada Hrvatske je u srijedu donijela odluku o pokretanju tendera za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljovodonik na području Dinarida, a po riječima ministra zaštite okoline i energetike Tomislava Ćorića, to je dio Vladinih aktivnosti kojima nastoji da ojača energetska nezavisnost Hrvatske.

Najčitanije