Energija

Trebinje: Za dvije godine startuje najveća solarna elektrana na Balkanu

TREBINJE - Direktor "Elektroprivrede RS" Luka Petrović i izvršni direktor za investicije i razvoj ove kompanije Jovica Vlatković potpisali su u sjedištu "Elektroprivrede RS" u Trebinju s ministrom energetike i rudarstva RS Petrom Đokićem ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje solarne fotonaponske elektrane Trebinje 1, koja će na mreži biti za dvije godine.

COVID će "pogurati" energetiku ka obnovljivim izvorima

Situacija sa COVID-19 uticaće na ubrzanje energetske tranzicije ka sve većem učešću obnovljivih izvora energije, ocijenio je danas predsjednik Saveza energetičara Srbije profesor Nikola Rajaković na okruglom stolu "Energetska tranzicija i COVID-19" u Privrednoj komori Srbije.

Teheran dozvolio inspekciju na dvije lokacije

TEHERAN - Vlasti Irana pristale su da inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju /IAEA/ omoguće da dođu na dvije lokacije za koje se smatra da su na njima ranije vršene nuklearne aktivnosti.

Pokrenuta prva nuklearna centrala u arapskom svijetu

ABU DABI - Ujedinjeni Arapski Emirati /UAE/ saopštili su danas da su povezali svoju atomsku centralu Barakah na mrežu nacionalne elektrodistribucije, što je prvi takav događaj u arapskom svijetu.

Gradi se vještačko sunce - najkompleksnija mašina u istoriji

Na jugu Francuske u utorak je počelo sklapanje najkompleksnije mašine u istorije naše civilizacije - ITERA, koje će trajati narednih pet godina, piše Guardian.

Bez struje dva banjalučka naselja

BANJALUKA - Zbog izvođenja radova na elektromreži bez struje će danas od devet do 12 časova biti dio ulice Branka Popovića, a od 9.30 do 13.30 dio naselja Pavlovac.

Zapadni Balkan zavisan od uglja

LUKSEMBURG, BANJALUKA - Gotovo 80 odsto električne energije BiH proizvodi iz čvrstih goriva i uz Kosovo po tom parametru nalazi se na vrhu zemalja zapadnog Balkana, pokazuje nedavno objavljeni izvještaj Agencije za statistiku EU iz Luksemburga.

Lazarevo bez struje

Zbog izvođenja radova na elektromreži bez struje će danas od devet do 10 časova biti dio naselja Lazarevo.

Ukrajina objavila nepoznate podatke o nesreći u Černobilju

Arhiva Službe bezbjednosti Ukrajine i Ukrajinski institut za nacionalno sećanje skinuli su oznaku tajnosti sa dokumenata o izgradnji nuklearne elektrane u Černobilju i nesreći koja se tamo dogodila.

Nova pomoć EU za BiH za zelenu energiju

BANJALUKA - EU će u bliskoj budućnosti otvoriti Instrumente pretpristupne pomoći iz druge faze za energetske projekte, potvrđeno je "Nezavisnim" u Delegaciji EU.

Najčitanije