Erupcija

Član posade pozitivan na koronu, humanitarni avion vraćen sa leta za Tongu

SIDNEJ - Jedan australijski avion, koji je trebalo da isporuči pomoć Tongi, pacifičkoj ostrvskoj državi nedavno pogođenoj vulkanskom erupcijom i cunamijem, vraćen je u bazu zbog jednog pozitivnog slučaja kovida 19 među posadom.

Muškarca odnijeli talasi nakon erupcije na Tongi, plivao 27 sati

Muškarca (57) s Tonge, kojeg su u subotu nakon erupcije vulkana odnijeli talasi, na društvenim su mrežama prozvali "pravim Aquamanom".

Tongi prijeti ekološka katastrofa

Ogromna podvodna vulkanska erupcija u blizini Tonge mogla bi rezultirati dugogodišnjim oštećenjem koraljnih grebena i ribolova, koji je od vitalnog značaja za lokalnu privredu, upozorili su naučnici.

Na Tongi zagađena voda, snaga erupcije procijenjena na pet do 10 megatona TNT-a

VELINGTON - Dva broda novozelandske mornarice stići će u petak u Tongu, noseći prijeko potrebne zalihe vode za ovu pacifičku ostrvsku državu koju je prije nekoliko dana potresla vulkanska erupcija i pogodio cunami, i u velikoj mjeri je odsječena od ostatka svijeta.

Naučnici proglasili kraj erupcije vulkana na La Palmi

Naučnici su danas proglasili kraj erupcije vulkana Kumbre Vijeha, na španskom ostrvu La Palma, koja je trajala blizu 100 dana.

Etna ponovno eruptirala

Vulkan Etna na ostrvu Sicilija ponovno je eruptirala nakon vrlo aktivne godine za jedan vulkan.

Sančez: Španija će ubrzati slanje pomoći na La Palmu

LA PALMA - Španski premijer Pedro Sančez izjavio je danas da će vlada ubrzati slanje pomoći teško pogođenoj poljoprivrednoj i ribarskoj industriji na ostrvu La Palma, gdje se danas urušio dio vulkana, a užarena lava teče više od mjesec dana od početka erupcije.

Novi potok lave prijeti kućama na La Palmi

MADRID - Novi potok lave slijeva se niz vulkan Kumbra Vijeha na Kanarskim ostrvima i prijeti da prekrije kuće i imanja u gradu Lod Ljanos de Aridane zbog čega je evakuisano oko 800 ljudi.

Vulkan na La Palmi izbacuje blokove lave veličine zgrade

LA PALMA - Blokovi rastopljene lave veličine trospratne zgrade kreću se danas niz padinu vulkana na španskom ostrvu La Palma, gdje je zabilježena i serija potresa, tri sedmice nakon erupcije.

Nova erupcija vulkana na La Palmi

SANTA KRUZ DE LA PALMA - Vulkan koji je već uništio skoro 1.000 kuća na španskom ostrvu La Palma povećao je danas svoju eksplozivnu snagu, izbacujući dodatnu lavu iz svog glavnog otvora.

Erupcija Etne, zatvoren glavni aerodrom na Siciliji

RIM - Aerodrom Katanija na Siciliji danas je obustavio letove nakon erupcije vulkana Etna zbog čega je pista bila prekrivena vulkanskim pepelom.

Nakon 40.000 potresa na Islandu eruptirao vulkan, zaustavljeni letovi

REJKJAVIK - Vulkan na jugozapadu Islanda, na poluostrvu Rejkjanes, eruptirao je u petak nakon hiljada manjih potresa na tom području posljednjih nedjelja, saopštila je meteorološka kancelarija te zemlje.

Aktivna tri vulkana, ugrožen avio-saobraćaj

Moskva - Aktivnosti tri vulkana na Kurilskim ostrvima i na Kamčatki mogle bi da ugroze avio-saobraćaj.

Erupcija vulkana na ostrvu Java

DŽAKARTA - Vulkan Merapi proradio je jutros na ostrvu Džakarta, u Indoneziji.

Vjenčali se za vrijeme erupcije: Ni vulkan im nije smetao

Jedan filipinski par u nedjelju nije dopustio da mu odavno planirano vjenčanje pokvari erupcija vulkana Tal, koji je dim i pepeo počeo izbacivati dva sata prije početka ceremonije u pokrajini Cavite. Uprkos opasnostima koje su vrebale podno jednog od najaktivnijih vulkana na Filipinima, Chino Vaflor i Kat Bautista Polomar odlučili su održati planiranu svečanost.

Najčitanije