Estonija

Pročitajte tajnu estonskog obrazovnog čuda

TARTU - Estonska osnovna škola "Tartu Raatuse Kool" u drugom je najvećem gradu u toj baltičkoj državi s jedva 1,4 miliona stanovnika. Tartu ima oko 90.000 stanovnika i zovu ga intelektualnim i kulturnim scentrom Estonije jer je u njemu najstariji univerzitet u zemlji.

Ženski broš pronađen u Estoniji pripada vikinškom periodu

Potpuno očuvan broš iz ranog vikinškog perioda, koji je otkriven u Estoniji, jedan je od predmeta pronađenih u sjeveroistočnom dijelu ove države. Smatra se da je pripadao ženi rođenoj na ostrvu Gotland koja se nekad tokom života preselila na prostor današnje Estonije. Bronzani broš pronađen je u mjestu Varja, a arheolog Mauri Kiudso sa Univerziteta u Talinu naglasio je da je broš pronađen u jednom komadu.

Kako je Estonija za samo 10 godina uspjela povećati natalitet

Mnoge zemlje u Evropi posljednjih godina se suočavaju sa sve nižom stopom nataliteta, a mnoge od njih su već poduzele značajne mjere kako bi se oduprijele ovom ozbiljnom problemu.

Sarajevo može u Estoniju ili S. Makedoniju

Danas je u sjedištu Evropske fudbalske asocijacije u Nionu obavljeno žrijebanje parova drugog pretkola Lige šampiona.

Ruski vojni avion povrijedio vazdušni prostor Estonije

MOSKVA - Ruski vojni avion nakratko je povrijedio vazdušni prostor članice NATO Estonije u blizini ostrva Vaindlu u Finskom zalivu, a vlasti ove zemlje pozvale su ruskog ambasadora zbog incidenta.

Britanija u Estoniju šalje Apače kako bi "obuzdala prijetnje iz Rusije"

LONDON - Velika Britanija je poslala u Estoniju pet udarnih helikoptera "Apač" kao "faktor obuzdavanja" od potencijalne prijetnje iz Rusije, javlja televizija "Sky news".

Na izborima u Estoniji vodi opoziciona Reformska partija

TALIN - Prvi rezultati današnjih parlamentarnih izbora u Estoniji, pokazuju da je u vođstvu opoziciona Reformska partija, a da se ispred vladajuće stranke premijera Jurija Ratasa našla i stranka krajnje desnice.

Srbija izgubila u Estoniji, Mundobasket upitan

Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je od Estonije u Talinu i ostala, barem za sada, bez plasmana na Svjetsko prvenstvo.

Estonija izašla iz KFOR-a

PRIŠTINA - Estonija je poslije skoro 19 godina izašla je iz misije KFOR-a.

Banke u Estoniji izvršile transakcije vrijedne 900 miliona dolara

TALIN - Banke koje posluju u Estoniji proslijedile su oko 900 milijardi evra u nerezidentnim, međunarodnim transakcijama od 2008. do 2015. godine, javio je danas "Blumberg" pozivajući se na podatke centralne banke ove zemlje.

Najčitanije