Eu

Fabrici: Brisel s pažnjom prati dešavanja u Beogradu

BEOGRAD - Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da Brisel s velikom pažnjom prati ono što se posljednja dva dana dešava u Beogradu, da su zabrinuti zbog nasilja viđenog na protestima i da ga osuđuju.

EU: Nastavak dijaloga po planu, uprkos situaciji u Srbiji

BRISEL - Portparolka EU Ana Pisonero izjavila je danas da će se nastavak dijaloga između Beograda i Prištine u Briselu, 12. jula odvijati onako kako je planirano, uprkos novonastaloj situaciji u Srbiji u kojoj su izbili protesti i povećao se broj slučajeva korona virusa.

Merkelova obećala Balkanu perspektivu za članstvo

BRISEL - Angela Merkel, njemačka kancelarka, potvrdila je u Evropskom parlamentu da će perspektiva članstva u EU za zapadni Balkan biti tema šestomjesečnog njemačkog predsjedavanja EU, koje je zvanično počelo prošle srijede.

BiH skinuta sa liste visokorizičnih zemalja za pranje novca

SARAJEVO - BiH od danas službeno nije na EU listi visokorizičnih trećih zemalja sa strateškim nedostacima u svom režimu sprečavanja pranja novca i borbe protiv finansiranja terorizma koji predstavljaju znatnu prijetnju finansijskom sistemu Unije, saopšteno je iz Ministarstva pravde u Savjetu ministara.

EU šalje dodatne zaštitne maske zapadnom Balkanu

BRISEL - Evropska unija danas je poslala dodatnih 65.000 FFP2 zaštitnih maski Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Hrvatskoj, saopštila je Evropska komisija.

EU prognozira dublji ekonomski pad od očekivanog

Izvršna vlast Evropske unije predviđa da će ekonomija bloka doživjeti dublji pad nego što se ranije očekivalo zbog pandemije virusa korona, koja je prouzrokovala zastoj u poslovnom i javnom životu koji se tek polako ublažavaju.

U planu smanjenje upotrebe pesticida za 50 odsto

Evropska unija planira da novom strategijom smanji upotrebu pesticida za 50 odsto, a evropski povjerenik za poljoprivredu Januš Vojčehovski kaže da se ne smije dozvoliti uvoz proizvoda tretiranim pesticidima koji su zabranjeni u Evropi.

Zatler uručio pomoć za Univerzitetsku kliničku bolnicu u Mostaru

MOSTAR - Šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler posjetio je Univerzitetsku kliničku bolnicu u Mostaru i uručio četiri respiratora i ultrazvučni aparat koji će moći da služe i nakon epidemije virusa korona.

Najsmrtonosniji putevi u EU su Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji

Najsmrtonosniji putevi u EU nalaze se u zemljama istočne Evrope, posebno u Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji, gdje pogine 96 osoba na milion stanovnika, pokazalo je najnovije istraživanje, prenosi Euronews i dodaje da najmanje saobraćajne kulture imaju vožaci na jugu kontinenta.

EU stambeno osigurala 2.700 osoba iz BiH

SARAJEVO - U okviru Programa za oporavak od poplava - stambeno zbrinjavanje, koji finansira Evropska unija sa 12,5 miliona evra bespovratnih sredstava, više od 2.700 osoba iz 45 opština i gradova u Bosni i Hercegovini je stambeno zbrinuto, dok su 204 porodice primile pakete pomoći s ciljem ekonomskog osnaživanja.

Najčitanije