Evropska komisija

EU ne diže rampu dok BiH ne ispuni uslove

BRISEL, BANJALUKA - Evropski savjet nije odobrio kandidaturu za BiH uprkos snažnom lobiranju pojedinih zemalja da do toga ipak dođe.

Evropska komisija: Privrednicima iz regiona olakšati poslovanje

BRISEL, BANJALUKA - Evropska unija će u narednom periodu olakšati poslovnoj zajednici na zapadnom Balkanu pristup finansiranju i poslovanje u cijelom regionu kroz uklanjanje poslovnih barijera koje sprečavaju prekograničnu regionalnu poslovnu saradnju, kažu u Evropskoj komisiji.

Evropska komisija: Važno da u BiH budu održani slobodni izbori bez opstrukcija

​BRISEL - Izuzetno je važno da u BiH u oktobru budu održani pošteni, slobodni i inkluzivni izbori bez preduslova i opstrukcije, stav je Evropske komisije.

Evropska komisija pokrenula nikad korišteni postupak protiv Mađarske

BRISEL - Evropska komisija pokrenula je u utorak nikad korišteni postupak protiv Mađarske koji bi mogao dovesti do toga da se mađarskoj vladi oduzme sredstva EU zbog nedovoljne borbe protiv korupcije i kršenja demokratskih standarda.

Evropska komisija predložila novi paket sankcija Rusiji

BRISEL - Evropska komisija predložila je danas novi paket sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, koji uključuje zabranu kupovine ruskog uglja i zabranu ulaska ruskih brodova u luke EU.

Članice EU će odlučiti o eventualnim mjerama prema Srbiji

BRISEL - Kako će EU reagovati na odluku Srbije da se u ovom trenutku ne uskladi s evropskim sankcijama uvedenim Moskvi i da li će to za posljedicu imati usporavanje procesa pristupanja, zavisi na prvom mjestu od odluke zemalja članica, kažu u Evropskoj komisiji.

Fon der Lejen: Ukrajina treba da postane članica EU

BRISEL - Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen izrazila je nedvosmislenu podršku ideji da Ukrajina postane član evropskog bloka, rekavši da je zemlja koja je sada pod napadom Rusije "jedna od nas".

Fon der Lejen: EU zatvara vazdušni prostor za ruske letjelice

BRISEL - Evropska unija će zatvoriti svoj vazdušni prostor za ruske avione, saopštila je danas predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen.

Fon der Lejen: Sankcije će teško pogoditi rusku ekonomiju

BRISEL - Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen izjavila je danas da će drugi paket sankcija koje će uvesti Evropska unija teško pogoditi rusku ekonomiju i poručila da je stabilnost Evrope u pitanju.

Istorijska presuda Suda EU protiv Mađarske i Poljske

Najviši sud Evropske unije danas je odbacio tužbu Poljske i Mađarske protiv evropskog mehanizma kojim se za kršenje sloboda i vladavine prava neke zemlje članice kažnjavaju uskraćivanjem novca iz evropskih fondova.

Evropska komisija: Novu vladu Crne Gore formirati bez odlaganja

PODGORICA - Evropska komisija vjeruje da će nova vlada Crne Gore biti formirana bez nepotrebnog odlaganja, rekla je portparol Komisije Ana Pisonero Hernandez.

Fon der Lejen: Čvrste i sveobuhvatne sankcije Rusiji

BRISEL - Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lejen izjavila je da je EU pripremila "čvrste i sveobuhvatne" sankcije koje će uvesti Rusiji ukoliko nastavi sa onim što je nazvala "agresijom protiv Ukrajine", javili su listovi "Handeslblat" i "Les ekos".

EK predložila produžetak upotrebe digitalnih kovid sertifikata

BRISEL - Evropska komisija predložila je danas produžetak upotebe EU digitalnih kovid sertifikata do 30. juna 2023. godine uz ocjenu da virus korona i dalje preovladava u Evropi, a da se građanima mora obezbijediti da putuju bezbjedno unutar EU i koriste sertifikate u slučaju daljih putnih restrikcija uvedenih zbog epidemiolških mjera.

EU dala dozvolu za novavaks vakcinu protiv kovida-19

BRISEL - Evropska komisija danas je dala uslovnu dozvolu za stavljanje u promet vakcine novavaks, koja je tako postala peta vakcina protiv kovida-19 odobrena u EU.

Brisel preporučio da se obustave putovanja za zemljama sa novim sojem

​BRISEL - Evropska komisija preporučila je danas da članice EU suspenduju putničke veze sa zemljama u kojima se pojavio novi soj virusa korona B.1.1.529.

Najčitanije