Evropska unija

Devet članica EU pripremilo novi prijedlog za BiH i Zapadni Balkan

BRISEL - Nakon francuskog prijedloga o proširenja Evropske unije, koji je odaslan nedavno u proceduru evropskih institucija, devet zemalja članica Unije Austrija, Češka Republika, Estonija, Italija, Letonija, Litvanija, Malta, Poljska i Slovenija sačinile su vlastiti prijedlog o procesu proširenja na BiH i Zapadni Balkan.

Savjet EU: Ništa od pregovora sa BiH, ispuniti uslove Komisije

BRISEL - Savjet Evropske unije (EU) donio je danas Zaključak o Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, u kojem se, između ostalog, ističe da BiH nije uspjela u dovoljnoj mjeri ispuniti Kopenhagenške kriterijume.

"Evropa da pokaže solidarnost ili neće biti Evropa"

ATINA - Potpredsjednik EK Margaritis Šinas izjavio je danas da će Evropa ili pokazati solidarnost ili će prestati da bude Evropa.

Ukidanje rominga u EU bilo bi korisno za putnike

Evropska komisija je 29. novembra objavila prvo potpuno preispitivanje stanja tržišta rominga, iz kojeg se vidi da je ukidanje naknada za roming u julu 2017. godine bilo vrlo korisno za putnike u cijeloj Evropskoj uniji.

Britanska auto industrija bi mogla da izgubi 40 milijardi funti

LONDON - Britanska automobilska industrija stahuje od tvrdog Brexita, odnosno izlaska Britanije iz EU bez sporazuma - stručnjaci procjenjuju da bi automobilski sektor mogao izgubiti više od 40 milijardi funti.

"Dogovor o formiranju vlasti otkočiće projekte vrijedne milijardu KM"

SARAJEVO - Šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler ocijenio je da će dogovor članova Predsjedništva BiH omogućiti funkcionisanje Savjeta ministara, Parlamentarne skupštine, ali i otkočiti milijardu KM vrijedne projekte koji su na čekanju.

Italijanski parlamentarci u Sarajevu: EU priprema novu strategiju proširenja

SARAJEVO - Članovi Komisije za spoljne i evropske poslove Parlamenta Italije poručili su večeras u Sarajevu da EU priprema novu strategiju procesa proširenja u kojoj će sve zemlje u tom procesu biti pozvane da rade zajedno s članicama Unije, kako bi taj proces bio ubrzan, a građani osjetili benefite pridruživanja EU.

Tusk: Tramp jedan od najvećih izazova za EU

BERLIN - Predsjednik SAD Donald Tramp predstavlja jedan od najvećih izazova za Evropsku uniju, jer se moli za raspad evropskog bloka, izjavio je danas predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

Brisel aktivirao mehanizam za pomoć zbog zemljotresa u Albaniji

BRISEL - Kancelarija EU u Tirani saopštila je da je aktiviran evropski mehanizam za civilnu zaštitu radi pomoći u saniranju posljedica snažnog zemljotresa koji je pogodio Albaniju.

Srbija ima šanse da otvori još dva poglavlja u pregovorima sa EU

BEOGRAD - Srbija ima šanse za otvaranje još dva poglavlja pretpristupnih pregovora Srbija - EU, navodi "RTS".

Najčitanije