Evropska unija

EU priprema nova pravila za putovanja

Evropska unija priprema novi model upravljanja pandemijom virusa korona za putovanja koji podrazumijeva odustajanje od pristupa "geografskog područja porijekla putnika" i prevazilaženje sistema mapa zaraze koji bi ostao "samo na informativnom nivou", objavila je agencija ANSA, pozivajući se na izvore u italijanskoj vladi.

"Putin treba da zna - cijena promjene granice u Evropi vrlo skupa"

KOPENHAGEN - Rusija i Putin bi trebalo da znaju da je cijena provokacija i vojne sile da se promijene granice u Evropi vrlo skupa, rekao je ministar spoljnih poslova Danske Jepe Kofod.

Borelj: Nema razloga da povučemo osoblje iz Ukrajine

BRISEL - Šef diplomatije EU Žozep Borelj kaže da EU za sada ne planira da pozove svoje diplomatsko osoblje i njihove porodice da napuste Ukrajinu, kao što su to učinile SAD.

"Evropa u najvažnijoj bezbjednosnoj situaciji od Hladnog rata"

​BRISEL - Ministri spoljnih poslova EU sastaće se 24. januara u Briselu na redovnom sastanku Savjeta EU, a fokus razgovora biće na kriznoj situaciji na granici Rusije i Ukrajine i odnosima EU sa Ruskom Federacijom.

Njemačka i Francuska podržavaju pridruživanje Srbije EU

​BEOGRAD - Njemačka i Francuska snažno podržavaju proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, kroz političke dijaloge na visokom nivou, kroz fondove EU (200-300 miliona evra bespovratnih grantova) i bilateralnu podršku tekućim reformama, navodi se u saopštenju ambasada dvije zemlje.

Makron: Zapadni Balkan ne može u EU po sadašnjim pravilima

STRAZBUR - Zapadni Balkan ima svoje mjesto u EU, ali to ne može funkcionisati ako EU ostane sa sadašnjim pravilima, rekao je Emanuel Makron, predsjednik Francuske, u Evropskom parlamentu povodom preuzimanja predsjedavanja te zemlje EU.

EU skinula Australiju sa liste epidemiološki bezbjednih zemalja

BRISEL - Savjet EU skinuo je danas Australiju, Argentinu i Kanadu sa "zelene liste" epidemiološki bezbjednih zemalja za koje su do sada važile preporuke za slobodno putovanje u EU.

Stanovi u EU skuplji za 9,2 odsto

​BRISEL - Cijene stambenih nekretnina u EU i evrozoni porasle su u trećem kvartalu 2021. godine, najsnažnije u više od 15 godina, pokazao je izvještaj Eurostata.

Delegacija EU: BiH rizikuje da izgubi pomoć EU ako nastavi s blokadom institucija

SARAJEVO - Druga tranša makrofinansijske pomoći Bosni i Hercegovine nije odgođena, ali zemlja rizikuje da je izgubi ukoliko se nastavi s trenutnom blokadom državnih institucija i nedostatkom napretka, rečeno je Feni iz Delegacije Evropske unije i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH.

EU upozorila na moguće sankcije zbog političke krize u BiH

BRISEL - EU oštro je osudila večeras, kako je navedeno, "negativu i zapaljivu retoriku podjela" koju su koristili lideri Republike Srpske tokom proslave 9. januara, ocijenivši da takve aktivnosti ugrožavaju stabilnost i evropski put BiH.

Najčitanije