Evropska unija

DW: Evropske granice se ponovo zatvaraju

BON - Iako su političarima iz EU puna usta temeljnih sloboda jedinstvenog evropskog tržišta, slobodnom kretanju ljudi u zemljama Unije trenutno se loše piše, a evropske granice se, izgleda, ponovo zatvaraju, piše Dojče vele.

Istraživanje: Spora vakcinacija vuče Evropsku uniju u gubitke

BERLIN - Evropska unija ove godine suočava se s potencijalnim gubitkom od 90 milijardi evra ukoliko bude zaostajala za programima vakcinacija u drugim regionima, navodi se u istraživanju njemačke osiguravajuće kompanije "Alijanc".

EU povećava pomoć za zapadni Balkan

BANJALUKA, BRISEL - Evropska komisija donijela je odluku da za oporavak od kovida za 2021. godinu, kao i za suzbijanje posljedica klimatskih promjena zemljama koje nisu dio EU dostavi dodatne 1,4 milijarde evra, od čega je 28 miliona namijenjeno zemljama zapadnog Balkana. Kako su saopštili, to je za 60 odsto više od novca koji je bio predviđen prvobitnim planom.

Grčka predlaže Evropskoj uniji vakcinacioni sertifikat za putovanja

ATINA - Grčki premijer Kirijakos Micotakis je pozvao EU da se napravi zajednički vakcinacioni sertifikat kako bi se olakšala putovanja preko granica, koja su suspendovana zbog pandemije virusa korona.

Welcome to Brexit: Britanci u Evropsku uniju ne mogu unijeti ni sendvič

BERLIN - U britanskim preduzećima su šokirani, nisu očekivali takve trgovinske ograde i birokratiju nakon izlaska iz Evropske unije, ocjenjuje danas njemački radio Dojče vele (DW) i dodaje da stručnjaci procjenjuju da će prilagođavanje trajati godinama.

DW: Ko sve gubi s Brexitom bez dogovora?

BERLIN - Britanski premijer Boris Džonson prvi put je priznao da je "vrlo, vrlo vjerovatno" da će se Velika Britanija rastati od Evropske unije bez sporazuma, piše Dojče vele u prilogu o tome ko će sve i koliko izgubiti u slučaju Brexita bez trgovinskog sporazuma između Londona i Brisela.

Bezvizni režim povećao migracije iz BiH

BANJALUKA, BERLIN, BRISEL - Deset godina od ukidanja viza za šengensko područje za građane BiH navršava se danas, što je za posljedicu imalo to da su građani dobili mnogo veću slobodu putovanja, ali su se i migracije znatno povećale.

Blokirano proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana?

BRISEL - Zaključci ministra EU o proširenju na zemlje zapadnog Balkana blokirani su i malo je vjerovatno da će biti usvojeni kako je planirano na sutrašnjem sastanku Savjeta EU, saznaje Tanjug u Briselu.

Pravo na abortus dijeli Evopu, Poljska "vri", Hrvatska na raskrsnici

Zbog planova za pooštravanje ionako strogog zakona o abortusu, atmosfera u Poljskoj je proključala. I još uvijek vri. Ali ni u drugim evropskim zemljama nije mnogo bolje.

Snažno povećani javni dugovi u državama Evropske unije

SPLIT - Poljska je povećala javni dug u prvom polugodištu za 36,2 milijarde evra, Češka za 16,2 milijarde, Rumunija za 11,1 milijardu, Slovačka za 9,6 milijardi a Hrvatska za 4,2 milijarde evra, piše Slobodna Dalmacija.

Najčitanije