Evropska unija

Srbija u decembru otvara tri nova poglavlja?

BEOGRAD - Tri poglavlja u poregovorima o članstvu u Evropskoj uniji Srbija bi mogla da otvori krajem ove godine, pišu "Novosti" u izdanju od ponedjeljka.

EU: Facebook da poštuje pravila ili slijede sankcije

Evropski komesar za pitanja pravosuđa, potrošača i rodne ravnopravnosti Vera Jurova dala je kompaniji Facebook rok do kraja godine da počne da se pridržava pravila EU o potrošačima ili će joj biti uvedene sankcije.

Velika Britanija neće odgađati Brexit

LONDON - Velika Britanija neće nastojati da odgodi Brexit, čak i ako London i Brisel ne uspiju da se saglase u vezi sa pitanjima trgovine i regulisanja granice u Irskoj, izjavila je britanski premijer Tereza Mej.

Jutarnji: Putin stvara EU koja neće biti protiv Moskve

ZAGREB - Predsjednik Rusije Vladimir Putin nastoji da preko mađarskog premijera Viktora Orbana stvori EU koja neće biti neprijatelj Rusije, piše danas "Jutarnji list".

Euraktiv: Ulazak Srbije u EU koče Francuska i Njemačka, a ne Hrvatska

ZAGREB - Kada se radi o pregovorima Evropske unije sa Srbijom, iako se javnost Srbije zabavlja time da ih "Hrvatska koči", glavni su kočničari Francuska i Njemačka, tvrdi se u tekstu zagrebačkog "Jutarnjeg lista" i hrvatskog izdanja briselskog sajta "Euraktiv".

Mej: Blizu smo dogovora o Brexitu

SALCBURG - Velika Britanija i Evropska unija blizu su dogovora o uređenom Brexitu, navela je u autorskom tekstu u njemačkom listu "Welt" britanska premijerka Tereza Mej i pozvala Evropsku komisiju da zarad postizanja sporazuma unaprijedi sopstvenu poziciju uoči današnjeg početka neformalnog samita EU u austrijskom gradu Salcburgu.

Tusk: Moguće da ne bude dogovora o Brexitu

BRISEL - Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk upozorio je na mogućnost da Velika Britanija i EU ne postignu sporazum o uslovima Brexzita, samo šest mjeseci prije isteka roka za napuštanje Unije.

Rot: Sporazum o Brexitu moguć do novembra

BERLIN - Njemački ministar za evropske poslove Mihael Rot rekao je danas da vjeruje da razgovori o budućim odnosima sa Britanijom poslije njenog istupanja iz EU idu u dobrom pravcu i da je moguće postići dogovor do novembra.

Austrija traži provjeru glasanja protiv Mađarske, protesti protiv Orbana

BEČ - Austrija je zatražila od pravnih stručnjaka EU da preispitaju odluku Evropskog parlamenta o pokretanju postupka sankcionisanja protiv Mađarske, saopštilo je austrijsko ministarstvo spoljnih poslova.

Nakon Poljske i Češka podržala Orbana

Češka vlada podržava mađarskog premijera Viktora Orbana nakon što je Evropski parlament u srijedu glasao da se pokrene krivični postupak protiv Mađarske zbog nepoštovanja evropskih pravila, rekao je u četvrtak češki premijer Andrej Babiš.

Najčitanije