Evropska unija

Delegacija EU: Ajhorst ni iko iz EU nema veze s "non-pejperom"

BEOGRAD - Delegacija Evropske unije u Srbiji saopštila je danas da oštro odbacuje tvrdnje da je izvršna direktorka Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), Angelina Ajhorst, autorka takozvanog non-pejpera o budućnosti Kosova.

Evropska unija plaća Pfizerove vakcine 15,5 evra po dozi

BRISEL - Evropska unija (EU) plaća 15,5 evra po dozi vakcine kompanija Pfizer-BioNTech, navodi se u prvom ugovoru potpisanom sa dvije kompanije, koji je objavio španski dnevnik Vangardija.

Borelj: Odnosi između EU i Rusije se ne popravljaju

BRISEL - Odnosi između Evropske unije i Rusije se ne popravljaju, naprotiv tenzije rastu u nekim oblastima, ocijenio je danas šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj.

Slovenija: Predsjedavanje EU još izazovnije zbog pandemije

LJUBLJANA - Predsjedavanje Evropskoj uniji, koje će pripasti Sloveniji u drugoj polovini godine, biće još zahtjevnije nego obično zbog pandemije korona virusa, izjavio je Gregor Štajer, šef slovenačkog sekretarijata zaduženog za organizaciju predsjedavanja.

Evropa živi na kredit, o cehu će razmišljati kasnije

BERLIN - Javni dug Njemačke prevalio je dva biliona evra, ali stručnjake iz zemalja evrozone najviše zabrinjava Italija.

Grčka ukida karantin za zemlje EU i još pet, među kojima je i Srbija

ATINA - Grčka planira da od sljedeće nedjelje ukine karantin za putnike iz Evropske unije i pet drugih zemalja, među kojima je i Srbija, koji su vakcinisani ili imaju negativan rezultat na test na kovid-19, izjavio je danas visoki vladin zvaničnik.

EU poziva na spuštanje tenzija u Crnoj Gori

BRISEL - Portparol EU, Peter Stano, pozvao je danas na spuštanje tenzija u Crnoj Gori do kojih je došlo nakon najave vlade da će izmijeniti Odluku o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva.

Pfizer: Uz ograničenja izvoza vakcina u EU svi gubitnici

ŽENEVA - U kompaniji Pfizer smatraju da bi ograničenja izvoza Evropske unije za vakcine protiv kovida 19 dovele do situacije u kojoj svi gube, uključujući i države članice.

CNN: Kovid pasoši za neke zemlje bi mogli biti veliki problem

Vrata ljeta u Evropi otvaraju se polako i uz škripu, a oni koji žele proći kroz njih i krenuti na odmor usred neprestanih ograničenja zbog Kovida-19 možda će u rukama uskoro imati ključ. Iako će granice tokom sljedećih sedmica vjerovatno ostati zatvorene, Evropska unija predlaže uvođenje digitalnog zelenog sertifikata ili "vakcinacijskog pasoša" koja bi onima koji su primili odobrena farmaceutska sredstva protiv Kovida-19 ili imaju antitijela omogućila da slobodno putuju. Negativni nalazi na testovima takođe dolaze u obzir, piše CNN.

Devet zemalja EU: Potrebna nova strategija za zapadni Balkan

BRISEL, BANJALUKA - Devet zemalja EU zatražilo je od Žozepa Borela, visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbjednost, da zapadni Balkan bude vraćen na agendu na strateškom nivou.

Najčitanije