Evropska unija

Od novembra 2023. u EU samo uz elektronski obrazac

BRISEL, BANJALUKA - ETIAS, novi sistem za ulazak u EU za državljane zemalja koje su izuzete od viznog režima sa zemljama šengen zone, ponovo je odgođen i neće biti aktivan prije novembra 2023. godine, potvrđeno je "Nezavisnim" u Evropskoj komisiji.

EU uklanja rampu sa projekata u RS nakon izbora?

BRISEL, BANJALUKA - Projekti auto-puteva u RS, koje finansiraju EU i institucije povezane s EU, biće najvjerovatnije nastavljeni poslije izbora nakon što se formiraju nove vlasti, saznaju "Nezavisne".

Njemačka: Nije dovoljno tuširanje hladnijom vodom

Evropska unija hoće da smanji svoju potrošnju gasa za najmanje 15 odsto, a Njemačka mora vjerovatno da uštedi još i više. Kako da se to postigne? Apeli nisu dovoljni.

Orban prihvatio ograničenje potrošnje gasa

BEČ - Evropsko jedinstvo je važno tako da Mađarska prihvata hitan plan Evropske unije za ograničenje potrošnje gasa, pošto se zemlje članice pripremaju za dalje smanjenje isporuka ruskog gasa, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Inflacija u EU uzletela na 9,6% u evrozoni na 8,6% u junu

Godišnja inflacija u Evropskoj uniji porasla je u junu na 9,6 posto sa majskog nivoa od 8,8 procenata, dostižući nov istorijski rekord.

Sjeverna Makedonija i Albanija dobile pristanak za otvaranje pregovora

BRISEL - Savjet Evropske unije dao je pristanak za otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, saopštio je večeras Petr Fijala, premijer Češke koja predsjedava Savjetu EU.

Dogovoreno novih 500 miliona evra za naoružanje Ukrajini

BRISEL - Šef diplomatije EU Žozep Borel izjavio je danas da su ministri spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu postigli poltičku saglasnost oko pete tranše finansijske pomoći Ukrajini namijenjene za nabavku naoružanja.

Inflacija u EU na istorijskom maksimumu

Evropska komisija je u svojoj ljetnoj ekonomskoj prognozi predvidela je rast privrede EU od 2,7 odsto u 2022. godini, dok se za 2023. predviđa pad na 1,5 odsto, odnosno 2,6 i 1,4 odsto u Evrozoni.

EU pristaje na spajanje "Otvorenog Balkana" i Berlinskog procesa?

BANJALUKA, BRISEL - Najoptimalniji način da se region zapadnog Balkana približi EU je ujedinjavanje svih regionalnih inicijativa koje pokazuju da imaju potencijal, rekao je izvor "Nezavisnih novinama" blizak briselskoj administraciji.

Berbok: U približavanju Zapadnog Balkana EU ne gubiti vrijeme

​BERLIN - Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok smatra da više ne treba gubiti vreme kada je riječ o približavanju zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

EU najveći donator i partner BiH

BANJALUKA, SARAJEVO - EU je najveći donator i najvažniji trgovinski partner BiH, a kompanije iz EU najveći investitori u bh. privredu, zbog čega je Delegacija EU započela kampanju "Povezani kroz dobro", koja ima za cilj da građanima BiH približi načine na koje je EU pomogla građanima, privredi i organizacijama u BiH.

EU ne diže rampu dok BiH ne ispuni uslove

BRISEL, BANJALUKA - Evropski savjet nije odobrio kandidaturu za BiH uprkos snažnom lobiranju pojedinih zemalja da do toga ipak dođe.

Fon Kramon: Razočarana sam, samit EU je potpuni neuspjeh

BRISEL - Poslanica i izvjestilac Evropskog parlamenta za zapadni Balkan Viola fon Kramon Taubadel izjavila je da je "strašno razočarana" i da je dvodnevni samit EU, koji je danas završen u Briselu, bio "potpuni neuspjeh".

Milanović o kandidaturi BiH u EU: Plenkoviću, čovječe, pitam te za koga radiš

ZAGREB - U nama nema nikakve želje za osvetom ili revanšem, nego interes da se urede stvari i da BiH postane članica EU. I sada prije nekoliko dana se ukazala prilika, obaveza je da se to iskoristi, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, na konferenciji za medije.

Koliko će Bregzit koštati svakog britanskog radnika

LONDON - Britanija postaje sve zatvorenija ekonomija zbog Bregzita, a štetne dugoročne implikacije na produktivnost i plate koštaće prosječnog radnik svake godine 470 funti (577 dolara) do kraja decenije, procjenjuje se u jednoj studiji objavljenoj danas.

Najčitanije