Evrozona

Usljed rasta cijena energenata u evrozoni rast inflacije na 3,4 odsto

LUKSEMBURG - Stopa inflacije u evrozoni porasla je u septembru na 3,4 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, uglavnom podstaknuta skokom cijena energije, objavila je danas statistička kancelarija EU Evrostat.

Godišnja inflacija u evrozoni u avgustu porasla na tri odsto

Godišnja inflacija u evrozoni iznosila je tri odsto u avgustu, kada su se mjere protiv koronavirusa nastavile ublažavati.

Javni dug evrozone porastao na 100,5 posto BDP-a

Javni dug evrozone premašio je u prvom tromjesečju 2021. godine nivo od 100 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP) prvi put ikada.

Evrozona u decembru u deflaciji 0,3% četvrti mjesec zaredom

Inflacija u evrozoni iznosila je u decembru minus 0,3 posto međugodišnje, zadržavši se na negativnoj teritoriji četvrti mjesec uzastopno, objavio je Zavod za statistiku EU, Evrostat.

Ministri evrozone o koordinaciji mjera za ekonomski oporavak

Ministri finansija evrozone obavezali su se danas da će koordinisati akcije o ekonomskom oporavku i fiskalnu politiku prilagođavati situaciji dok drugi talas pandemije razara ekonomije njihovih zemalja.

Rast nezaposlenosti u evrozoni u avgustu

Stopa nezaposlenosti u evrozoni nastavila je u avgustu rast peti mjesec uzastopno, dostižući nivo od 8,1 procenta prema sezonski prilagođenim podacima, objavio je danas statistički zavod EU, Evrostat.

Nastavljen rast kreditiranje preduzeća u evrozoni u julu

Kompanije u evrozoni nastavile su da podižu bankarske kredite i u julu, mada rast pozajmica usporio poslije vrhunca krize korona virusa, pokazuju današnji podaci Evropske centralne banke.

Evrozona s najvećim padom BDP-a od 1995. godine

U evrozoni bruto domaći proizvod pao je za 12,1 posto u drugom tromjesečju ove godine, dok se ekonomija u cijeloj EU smanjila za 11,9 posto, pokazale su danas prve preliminarne procjene evropske statističke kancelarije Evrostat.

Visoki zvaničnik EU: Evrozona se može raspasti

Recesija koja je posljedica virusa korone postaje sve dublja, prijeti čak i raspad evrozone, izjavio je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni u intervjuu "Veltu".

Hrvatska i Bugarska spremne za evrozonu

Zvaničnici evrozone spremni su da dopuste ulazak Hrvatske i Bugarske u mehanizam Evropske berze dva (ERM-2) što je preliminarna faza za usvajanje evra kao valute u naredne tri godine, izjavili su danas izvori iz Brisela.

Najčitanije