Evrozona

Nezaposlenost u evrozoni dostigla najniži nivo

Stopa nezaposlenosti u evrozoni pala je na najniži nivo u decembru, pokazali su službeni podaci u utorak, dok se zapošljavanje u Evropi opravljalo uprkos širenju omikron varijante korona virusa.

Inflacija u evrozoni dostigla novi rekord

Inflacija u evrozoni porasla je u decembru 2021. godine na 5,0 procenata međugodišnje, što je novi rekordan nivo, prema današnjim preliminardnim podacima statističke službe Evropske unije, Evrostata.

Privredni rast evrozone 2,2 odsto u trećem kvartalu

LUKSEMBURG - Privreda evrozone zabilježila je rast od 2,2 odsto u trećem kvartalu 2021. u odnosu na prethodno tromjesečje, po desezoniranim podacima, prema danas objavljenoj procjeni Evrostata, statističkog zavoda Evropske unije.

Novembarska inflacija u evrozoni 4,9 odsto

LUKSEMBURG - Rast inflacije u evrozoni iznosi u novembru ove godine 4,9 odsto na godišnjem nivou, prema današnjoj fleš procjeni Evrostata, statističkog zavoda Evropske unije.

Usljed rasta cijena energenata u evrozoni rast inflacije na 3,4 odsto

LUKSEMBURG - Stopa inflacije u evrozoni porasla je u septembru na 3,4 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, uglavnom podstaknuta skokom cijena energije, objavila je danas statistička kancelarija EU Evrostat.

Godišnja inflacija u evrozoni u avgustu porasla na tri odsto

Godišnja inflacija u evrozoni iznosila je tri odsto u avgustu, kada su se mjere protiv koronavirusa nastavile ublažavati.

Javni dug evrozone porastao na 100,5 posto BDP-a

Javni dug evrozone premašio je u prvom tromjesečju 2021. godine nivo od 100 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP) prvi put ikada.

Evrozona u decembru u deflaciji 0,3% četvrti mjesec zaredom

Inflacija u evrozoni iznosila je u decembru minus 0,3 posto međugodišnje, zadržavši se na negativnoj teritoriji četvrti mjesec uzastopno, objavio je Zavod za statistiku EU, Evrostat.

Ministri evrozone o koordinaciji mjera za ekonomski oporavak

Ministri finansija evrozone obavezali su se danas da će koordinisati akcije o ekonomskom oporavku i fiskalnu politiku prilagođavati situaciji dok drugi talas pandemije razara ekonomije njihovih zemalja.

Rast nezaposlenosti u evrozoni u avgustu

Stopa nezaposlenosti u evrozoni nastavila je u avgustu rast peti mjesec uzastopno, dostižući nivo od 8,1 procenta prema sezonski prilagođenim podacima, objavio je danas statistički zavod EU, Evrostat.

Nastavljen rast kreditiranje preduzeća u evrozoni u julu

Kompanije u evrozoni nastavile su da podižu bankarske kredite i u julu, mada rast pozajmica usporio poslije vrhunca krize korona virusa, pokazuju današnji podaci Evropske centralne banke.

Evrozona s najvećim padom BDP-a od 1995. godine

U evrozoni bruto domaći proizvod pao je za 12,1 posto u drugom tromjesečju ove godine, dok se ekonomija u cijeloj EU smanjila za 11,9 posto, pokazale su danas prve preliminarne procjene evropske statističke kancelarije Evrostat.

Visoki zvaničnik EU: Evrozona se može raspasti

Recesija koja je posljedica virusa korone postaje sve dublja, prijeti čak i raspad evrozone, izjavio je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni u intervjuu "Veltu".

Hrvatska i Bugarska spremne za evrozonu

Zvaničnici evrozone spremni su da dopuste ulazak Hrvatske i Bugarske u mehanizam Evropske berze dva (ERM-2) što je preliminarna faza za usvajanje evra kao valute u naredne tri godine, izjavili su danas izvori iz Brisela.

Lagard: Najgore prošlo, spremiti se za drugi talas

Evrozona je "vjerovatno prošla" najgori dio ekonomske krize izazvane pandemijom virusa korona, izjavila je danas predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard, pozivajući vlasti da se pripreme za mogući drugi talas.

Najčitanije