Federika Mogerini

Mediji: Mogerinijeva spremila zamku Srbiji pozvavši Pacolija u Helsinki

BEOGRAD - Odlazeći šef evropske diplomatije Federika Mogerini spremila je zamku Srbiji u vezi sa Kosovom i Metohijom kada je na predstojeći sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica EU i zemalja kandidata za članstvo krajem avgusta u Finsku pozvala i predstavnike Prištine, pišu današnje "Večernje novosti".

Han: Programi EU donijeće opipljive koristi ljudima na zapadnom Balkanu

BRISEL - Na samitu o zapadnom Balkanu u Poznanju, Evropska unija je potvrdila predanost saradnji s tom regijom setom konkretnih mjera usmjerenih na ključne oblasti - saobraćaj i energetiku, digitalnu ekonomiju, bezbjednost i dobrosusjedske odnose, saopšteno je u petak iz Evropske komisije (EC).

Mogerini: Usporavanje proširenja donosi probleme EU

​LUKSEMBURG - Šefica EU diplomatije Federika Mogerini pozvala je zemlje članice EU da što je prije moguće donesu odluku o pokretanju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom upozorivši na probleme koje bi usporavaje proširenja donjelo i Zapadnom Balkanu i EU.

Mogerini: Status kvo između Beograda i Prištine je neodrživ

BEOGRAD - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je da posljednji događaji na Kosovu i Metohiji pokazuju da status kvo između Srbije i Kosova nije održiv i da Beograd i Priština moraju da se vrate dijalogu i pokušaju da postignu sporazum o normalizaciji odnosa.

Pacoli pisao Mogerinijevoj i žalio se na srpske vlasti

PRIŠTINA - Kosovski vicepremijer i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli ponovo je pisao visokoj predstavnici Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federiki Mogerini, izražavajući "zabrinutost zbog stalnih pretnji i hapšenja građana Kosova od strane srpskih vlasti" i pozivajući EU da "zaustavi takve akcije Beograda", prenosi RTK2 na srpskom jeziku.

Mogerini: EU budućnost Balkana mora biti prioritet

​SIBIU - Šefica EU diplomatije Federika Mogerini pozvala je, dolazeći na samit EU u Sibiu, lidere zemalja članica da kao prioritet razmotre pitanje budućnosti Zapadnog Balkna u Uniji.

Mogerini: Otvaranje pregovora o članstvu Albaniji u EU moguće u junu

TIRANA - Visoka predstavnica Evropske unije za spoljune poslove i bezbjednosnu politiku i podpredsjednica Evropske komisije, Federika Mogerini izjavila je u Tirani da vjeruje kako je otvaranje pregovora o članstvu Albaniji u EU moguće ostvariti u junu.

Mogerini Haradinaju: Nema zavjere oko podjele Kosova

TIRANA - Šefica diplomatije EU Federika Mogerini odbacila je danas u Tirani navode Ramuša Haradinaja koji optužuje nju i predsjednike Albanije i Srbije, kao i kosovskog predsjednika, da su dio "plana za podjelu Kosova".

Dodik sa Metom i Mogerinijevom u Tirani

TIRANA - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastaće se danas u Tirani sa predsjednikom Albanije Ilirom Metom.

Mogerini sa liderima zapadnog Balkana u Tirani

BRISEL - Šefica EU diplomatije Federika Mogerini danas i sutra prisustvuje sastanku lidera Zapadnog Balkna, koji se u okviru procesa Brdo-Brioni održava u Tirani.

Najčitanije