Film

Program Masterclass 28. SFF-a predstavlja poznate filmske umjetnike

SARAJEVO - Serija razgovora u programu Masterclassa 28. Sarajevo film festivala (SFF) predstaviće neke od najpoznatijih filmskih umjetnika.

Marjanović: Na 28. SFF-u biće prikazano 235 filmova iz 62 zemlje

Uoči početka 28. Sarajevo film festivala (SFF), u kinu Meeting Point u Sarajevu danas je upriličeno druženje s predstavnicima medijim, te partnerima i pokroviteljima festivala među kojima su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo te Općina Centar Sarajevo.

Podignuto najveće filmsko platno u regiji, u toku posljednje pripreme za SFF

U sklopu posljednjih priprema za 28. Sarajevo film festival (SFF), danas je podignuto i najveće platno u regiji, a u Ljetnom kinu Coca-Cola na Metalcu, gdje su prethodno postavljene i stolice čime je otvoreno kino spremno za 12. avgust kada će primiti i prve gledaoce.

Pretpremijere šest regionalnih serija na 28. SFF-u

Igrane serije prikazane na prethodnim izdanjima "Pretpremijera serije", programa Sarajevo film festivala (SFF), zabilježile su uspjehe na domaćem i na međunarodnom tržištu. Kako saopštavaju organizatori SFF-a, neke od njih stručni žiri nominovao je za ovogodišnje nagrade "Srca Sarajeva" za TV serije koje publika sa nestrpljenjem očekuje.

Od sutra prodaja online ulaznica za 28. SFF, u BKC-u od 8. avgusta

SARAJEVO - Online ulaznice za filmove u programu 28. Sarajevo film festivala (SFF) u prodaji će se naći sutra od 15 časova putem web stranice Sarajevo film festivala, dok prodaja ulaznica u Glavnom Box Officeu u Bosanskom kulturnom centru (BKC), Branilaca Sarajeva 24, počinje 8. avgusta u 10 časova.

"Praznik rada" Pjera Žalice zatvara 28. SFF

SARAJEVO - Svjetska premijera filma bh. reditelja Pjera Žalice "Praznik rada" 19. avgusta zatvoriće 28. Sarajevo film festival (SFF), koji će biti prikazan u Open Air programu ovog festivala.

Zoran Milanović otkrio koji filmovi su ga oblikovali

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u svojim političkim nastupima i "obračunima" često koristi replike iz filmova, a za HRT je otkrio otkud inspiracija filmskom umjetnošću, koji su ga filmovima oblikovali i kojima se uvijek vraća.

Osam filmova u trci za glavnu nagradu 28. SFF-a

SARAJEVO - U Takmičarski program - igrani film 28. Sarajevo film festivala, kako je saopšteno iz organizacije festivala, prema izboru selektorke Elme Tataragić, uvršteno je osam filmova. Četiri filma će u Sarajevu, kako je rečeno, zabilježiti svjetsku, a četiri regionalnu premijeru.

U konkurenciji za nagrade "Srce Sarajeva" 51 film

Za nagrade "Srce Sarajeva" u takmičarskim programima 28. Sarajevo film festivala (SFF) ukupno će se takmičiti 51 film, u četiri takmičarske selekcije - igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma.

Igor Tešić za "Nezavisne": "Netflix" ima novca i deficit ideja, mi imamo ideje

Igor Tešić je banjalučki reditelj koji je skoro u prepunoj Koncertnoj sali Kulturnog centra Banski dvor promovisao svoj animirano-dokumentarni film "Ustanak".

Britni Spirs nezadovoljna dokumentarcima o sebi: To je suludo

Američka pop pjevačica Britni Spirs izrazila je nezadovoljstvo povodom snimanja dokumentarnih filmova o svom životu ističući da su ti dokumentarci uvredljivog karaktera, te da oni nisu imali pozitivnog uticaja na odluku suda o ukidanju starateljstva koje je nad njom imao njen otac od 2008. godine, prenijeli su američki mediji.

Za program Talents Sarajevo 28. SFF-a izabran 61 učesnik

Šesnaesto izdanje programa Talents Sarajevo 28. Sarajevo film festivala (SFF) dočekuje 61 perspektivnog reditelja, glumca, direktora fotografije, montažera, scenaristu, producenta i filmskog kritičara iz jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza.

Priča o neponovljivom umjetniku: "Elvis", vizuelna i vokalna filmska poslastica

Od vizionarskog i za nagradu "Oscar" nominovanog reditelja Baza Lurmana i studija "Warner Bros. Pictures" ovog ljeta na velika platna stiže visokobudžetna biografska drama jednostavnog, ali veličanstvenog naziva "Elvis", u kojoj glavne uloge nose Ostin Batler i oskarovac Tom Henks.

SFF: Objavljene nominacije 17 TV serija za nagrade Srce Sarajeva

SARAJEVO - Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije 28. Sarajevo film festivala (SFF) stručni žiri sastavljen od više od 400 filmskih profesionalaca iz regije, ove je godine u konkurenciju za nagrade uvrstio 17 serija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Slovenije.

Holivudski film snimaju na slapovima Une

BIHAĆ - Na dijelu vodotoka rijeke Une, od Štrbačkog buka do Lohova, u području koje pripada Nacionalnom parku "Una", danas je započelo snimanje kadrova za igrani film u produkciji čuvene holivudske filmske kuće "Universal Studios".

Najčitanije