Film sedmice

Film sedmice: "Hirošima, moja ljubavi"

"Hirošima, moja ljubavi" debitantsko je ostvarenje Alena Renea iz 1959. godine, godine kada je francuski novi talas zapljusnuo ne samo Evropu, nego i čitav svijet. U pitanju je film koji je, uz "400 udaraca" i "Do posljednjeg daha", kao katalizator odigrao ključnu ulogu u kreiranju ovog novog, revolucionarnog filmskog pravca.

Film sedmice: "Isijavanje"

Jedna od glavnih razlika između Kjubrikovog i Kingovog "Isijavanja" (a bilo ih je zaista mnogo), klasika koji biram za film ove sedmice, jeste prostor odvijanja radnje koji ga je u mnogo čemu i odredio.

Film sedmice: "Mamma Mia!"

Nakon fijaska koji se desio prije tačno deset godina, na velike ekrane nam je stigao drugi dio filma "Mamma Mia" (Mamma Mia! Here We Go Again), koji je ovih dana zapalio bioskope širom svijeta.

Film sedmice: "Sinegdoha, Njujork"

"Sinegdoha, Njujork" predstavlja rediteljski debi scenariste Čarlija Kaufmana, poznatog po filmovima "Biti Džon Malkovič" (eng. Being John Malkovich), "Adaptacija" (eng. Adaptation) i "Vječni sjaj besprijekornog uma" (eng. Eternal Sunshine of a Spotless Mind).

Film sedmice: "Alfavil"

"Alfavil" je francuski naučnofantastični noar triler Žan-Luka Godara. Prateći konvencije datog žanra film, vrlo interesantno, od istog simultano pravi i neobičan otklon koristeći savremeni Pariz (u to vrijeme) kao svoju primarnu scenografiju, imena iz stvarnog života (Von Braun) i reference na istoriju filma i književnosti (Nosferatu).

Film sedmice: "Igra prijestola"

Ukoliko ste ljubitelji serije "Igra prijestola" (Game of Thrones), onda sigurno znate da je HBO prošle godine najavio pet novih serija koje će se baviti pitanjem svijeta koji je tokom devedesetih godina prošlog vijeka stvorio pisac i scenarista Džordž R.R. Martin.

Film sedmice: "Divlje priče"

"Divlje priče" (eng. Wild Tales), u režiji Damiana Sifrona, argentinska je crna komedija iz 2014. godine sačinjena iz šest različitih filmova. Dakle, u pitanju je svojevrsni omnibus sa izvjesnom promjenom, jer je nastao pod palicom jednog čovjeka.

Film sedmice: "Tok ljudi"

"Tok ljudi" (eng. Human Flow), u režiji kontroverznog konceptualnog umjetnika Ai Veiveija (Ai Weiwei), je njemački dokumentarni film o izbjegličkoj krizi.

Film sedmice: "Fokstrot"

Suptilno se koristeći apsurdističkim ništavilom švedskog genija, Roja Andersona (Roy Anderson), ali i ličnim talentom koji je evidentan još od njegovog debitanskog filma "Liban" (eng. Lebanon) iz 2008. kada je osvojio filmsku publiku izvan granica svoje zemlje, Samjuel Maoz nam kroz "Fokstrot" (eng. Foxtrot) daje jedinstven pogled na savremeni (treći) svijet, suprotstavljajući čeono nadolazeće generacije s onima koje su na zalasku i koje su za ovakvo stanje u društvu direktno i odgovorne.

Film sedmice: "Uvreda"

"Uvreda" je etički skliska moralna priča ili, bolje rečeno, pouka, koja pažljivo, vrlo pažljivo, prevazilazi sve granice, kulturu i sva religijska uvjerenja

Najčitanije