Film sedmice

Film sedmice: "Južni vetar"

Po svom žanrovskom usmjerenju krimi s elementima akcije, "Južni vetar" je Avramovićevom prethodnom filmu, "Krojačeve tajne" iz 2006. godine, sušta suprotnost.

Film sedmice: "22. jul"

Pol Gringras je genije kada je riječ o interpretaciji istinskih životnih priča. Od "Krvave nedjelje" (Bloody Sunday), preko "U93" (United 93), do "Kapetana Filipsa" (Captain Phillips), malo je reditelja koji se mogu pohvaliti tako istančanim osjećajem i vještinom za vjerodostojno prikazivanje tragedije i izazivanje saosjećanja.

Film sedmice: "Prvi čovjek na Mjesecu"

"Prvi čovjek na Mjesecu" (First Man) je američka biografska drama reditelja Demijena Šazela, čiji scenario potpisuje Džoš Singer. Pominjem Šazela i Singera ne samo zato što im je ovo prva saradnja, nego i jer je riječ o dvojici talentovanih i relativno mladih ljudi koji su u posljednjih nekoliko godina postali zvučna imena u oblastima u okviru kojih djeluju. Šazel nam je na velike ekrane donio "Ritam ludila" (Whiplash) te "La La Land", dok je Singer zaslužan za scenario filmova poput "Tajna petog staleža" (The Fifth Estate), "Pod lupom" (Spotlight) i "Doušnik" (The Post).

Film sedmice: "Teška vremena u motelu 'El Royale'!"

Dru Godar primarno je scenarista, a zatim i reditelj, koji je u toj ulozi pred javnost izašao sa svojim debitantskim filmom "Koliba u šumi". Do tada, Godar je bio dio tima u okviru Ejbramsove producentske kuće "Bad Robot", gdje je dugi niz godina brusio zanat na serijama "Alijas" i "Izgubljeni", da bi nakon toga napisao visoko hvaljeni "Kloverfild", film koji ga je lansirao u zvijezde.

Film sedmice: "Zvijezda je rođena"

Svaka generacija ima svoju verziju "Zvijezde" (eng. A Star Is Born), bezvremene priče o preplitanju karijera dvoje umjetnika u ljubavi, nastale iz pera Vilijama Velmana (William Wellman), Roberta Karsona (Robert Carson), Doroti Parker (Dorothy Parker) i Alana Kembela (Alan Campbell).

Film sedmice: "Hirošima, moja ljubavi"

"Hirošima, moja ljubavi" debitantsko je ostvarenje Alena Renea iz 1959. godine, godine kada je francuski novi talas zapljusnuo ne samo Evropu, nego i čitav svijet. U pitanju je film koji je, uz "400 udaraca" i "Do posljednjeg daha", kao katalizator odigrao ključnu ulogu u kreiranju ovog novog, revolucionarnog filmskog pravca.

Film sedmice: "Isijavanje"

Jedna od glavnih razlika između Kjubrikovog i Kingovog "Isijavanja" (a bilo ih je zaista mnogo), klasika koji biram za film ove sedmice, jeste prostor odvijanja radnje koji ga je u mnogo čemu i odredio.

Film sedmice: "Mamma Mia!"

Nakon fijaska koji se desio prije tačno deset godina, na velike ekrane nam je stigao drugi dio filma "Mamma Mia" (Mamma Mia! Here We Go Again), koji je ovih dana zapalio bioskope širom svijeta.

Film sedmice: "Sinegdoha, Njujork"

"Sinegdoha, Njujork" predstavlja rediteljski debi scenariste Čarlija Kaufmana, poznatog po filmovima "Biti Džon Malkovič" (eng. Being John Malkovich), "Adaptacija" (eng. Adaptation) i "Vječni sjaj besprijekornog uma" (eng. Eternal Sunshine of a Spotless Mind).

Film sedmice: "Alfavil"

"Alfavil" je francuski naučnofantastični noar triler Žan-Luka Godara. Prateći konvencije datog žanra film, vrlo interesantno, od istog simultano pravi i neobičan otklon koristeći savremeni Pariz (u to vrijeme) kao svoju primarnu scenografiju, imena iz stvarnog života (Von Braun) i reference na istoriju filma i književnosti (Nosferatu).

Najčitanije