Film sedmice

Film sedmice: Klimks

"Roma" Alfonsa Kuarona (Alfonso Cuaron) i "Klimaks" (Climax) Gaspara Noea (Gaspar Noe), su, po mom mišljenju, dva najbolja filma koja su izašla 2018. Iako izrazito drugačija, ali negdje suštinski i jako slična, "Klimaks" bih ipak stavila na drugo mjesto, iz prostog razloga što je, za razliku od "Rome", zahtijevao nešto manje u domenu scenografije, lokacije i jer ima samo dvije scene u eksterijeru. Međutim, i pored te minorne "zamjerke", riječ je o najboljem filmu Gaspara Noea, njegovom remek-djelu i najboljem filmu o drogama ikada snimljenom.

Film sedmice: "Boemska rapsodija"

Prije nekoliko dana izašle su nominacije za dodjelu "Oskara", odnosno godišnje nagrade Akademije, a među njima, u kategoriji najbolji film i "Boemska rapsodija" (Bohemian Rhapsody), koji je took produkcije, Brajana Singera (Brian Singer), koji je usljed #metoo pokreta dobio otkaz. Nominacija je samim tim i povod za ovaj tekst.

Film sedmice: "Kuća za ptice"

Težište ove priče o preživljavanju u divljini američkog predgrađa stavlja se na antipatičnu Malori

Film sedmice: "Miljenica"

Jorgos Lantimos (Yorgos Lanthimos) je ime koje bi do sada već trebalo da je poznato širem auditorijumu, posebno uzevši u obzir da je od njegovog hvaljenog filma "Očnjak" (Dogtooth), sa kojim se i probio na međunarodno tržište, prošlo skoro deset godina.

Film sedmice: "Balada Bastera Skragsa"

​Drugu sedmicu zaredom biram film velikih reditelja, a u produkciji "striming" servisa "Netfliks".

Film sedmice: "Roma"

Da li je "Netfliksov" novi film "Roma", po originalnom scenariju i u režiji Alfonsa Kuarona (Alfonso Cuaron), najbolji film godine?

Film sedmice: "Priča sa zapadne strane"

Priča posvećena najljepšem gradu na svijetu, Njujorku, "Priča sa zapadne strane" (West Side Story) je, pored "Plesa na kiši" (Singing in the rain), jedan od najboljih mjuzikla ikada snimljenih, zahvaljujući prevashodno koreografiji Džeroma Robinsa, njenog autora.

Film sedmice: Fantastične zvijeri, Grindelvaldovi zločini

Drugi nastavak priče iz svijeta Harija Potera o Njutu Skamanderu dolazi nam ove zime kao jedan raskošni nastavak ili, bolje rečeno, pravi početak priče, ako prvi dio posmatramo kao jednu svojevrsnu uvertiru i prolog sada već najavljenog petodijelnog filma.

Film sedmice: "Južni vetar"

Po svom žanrovskom usmjerenju krimi s elementima akcije, "Južni vetar" je Avramovićevom prethodnom filmu, "Krojačeve tajne" iz 2006. godine, sušta suprotnost.

Film sedmice: "22. jul"

Pol Gringras je genije kada je riječ o interpretaciji istinskih životnih priča. Od "Krvave nedjelje" (Bloody Sunday), preko "U93" (United 93), do "Kapetana Filipsa" (Captain Phillips), malo je reditelja koji se mogu pohvaliti tako istančanim osjećajem i vještinom za vjerodostojno prikazivanje tragedije i izazivanje saosjećanja.

Najčitanije