Film sedmice

Film sedmice: "Razmišljam da okončam stvari"

Čarli Kaufman (Charlie Kaufman) je pisac, scenarista i reditelj kojeg ili volite ili ne volite.

Film "Palm Springs" - čista petica

"Palm Springs" (Palm Springs), nova romantična komedija Maksa Barbakova (Max Barbakow), njegov fantastčni debi, u produkciji onlajn servisa "Hulu", je priča koja prati dvoje mladih ljudi zarobljenih u vremensku petlju.

"Evrovizija" pompezan film, predug i lišen humora

Pandemija koja je ove godine zahvatila svijet, kao što znamo, pored ugrožavanja ljudskih života i njihovih gubitaka, ugrozila je i ekonomiju i generalno promijenila način na koji živimo i funkcionišemo.

Film "Neodoljivo", ni britka ni zabavna komedija Džona Stjuarta

Džon Stjuart (John Stewart) je svoju slavu doživio kao britki komičar i politički komentator u okviru autorske emisije "The Daily Show", koju je 2015. godine napustio kako bi se posvetio svojim filmskim projektima. Jedan od prvih bila je, u slobodnom prevodu, "Voda ruže" (Rosewater), odlična politička drama bazirana na memoarima Maziara Baharija (Maziar Bahari) i Aime Moloj (Aimee Molloy), koju je Stjuart napisao, režirao i producirao.

"Da 5 Bloods" jedan od najboljih filmova ove godine

"Da 5 Bloods", za koji ne postoji adekvatan prevod jer se naziv referiše na bratstvo "Bloods" (u prevodu "Krv") grupe afro-američkih vijetnamskih vojnika, novi je ratni film Spajka Lija (Spike Lee). Jedan od njegovih najskupljih filmova i najrelevantnijih, uzevši u obzir situaciju u kojoj se Sjedinjene Američke Države nalaze u trenutku njegovog premijernog prikazivanja na "Netfliksu" ove sedmice.

Film sedmice: "Biće krvi"

Pravljenje lista je često nezahvalan posao. Ipak, liste su neizostavni dio savremene kulture, posebno one koja se tiče filmova i serija. Jer kako drugačije izdvojiti najbolja dostignuća?

Film sedmice: "Stiv Džobs", drama u nekoliko činova

I ove sedmice, shodno situaciji, preporučujemo jedan stariji film koji možete pronaći na onlajn platformama. Riječ je o nešto manje poznatom filmu Denija Bojla (Danny Boyle) koji je kao i "Društvena mreža" (the Social Network) prošao skoro nezapaženo u bioskopima prije pet godina kada je i premijerno prikazan.

Film sedmice: "Long Day's Journey into Night"

Još jedan mladi reditelj (prošli put smo pisali o Balagovu) autor je djela koje se nalazi na mojoj godišnjoj listi najboljih filmova iz 2019. godine. U pitanju je je Bi Gang (1989. godište), čije je djelo "Putovanje dugog dana u noć" (Long Day's Journey into Night), nastalo pod snažnim uticajem Dejvida Linča (David Lynch), Vong Kar-Vaija (Wong Kar-Wai) i Afikatponga Virasetakuna (Apichatpong Weerasethakul), više halucinacija, više san, više meditacija, više poezija nego što je film.

"Beanpole" savremeno djelo klasičnog filma

Izrazito savremeno djelo klasičnog filma je možda najbolji opis "Divke" (Beanpole u prevodu znači žena-div), visceralnog djela Kantemira Balagova (Kantemir Balagov) koje ostavlja ožiljke. Kako je riječ o savremenom ruskom filmu, a savremeni ruski film se sve više manifestuje samo u dva oblika - akcioni film (poput onih sa Bikovićem koji se mahom ugledaju na američku produkciju) i teška socijalna tegoba - jasno je da "Divka" pripada ovom drugom ekstremu.

"Zastarjeli slučaj Hamaršold" - najbolji film u 2019.

"Zastarjeli slučaj Hamaršold" (Cold Case Hammarskjold) je načelno dokumentarni film koji počinje istraživanjem smrti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Daga Hameršolda, velikog zagovornika nezavisnosti afričkih zemalja 1961.

Najčitanije