Filmovi

"Zaklinjem se" otvara Filmski kampus u Palama

Dokumentarnim filmom "Zaklinjem se" 11. oktobra počinje Filmski kampus "Pale 2021", koji će trajati do 16. oktobra, u organizaciji Kinoteke Republike Srpske. Kako je saopšteno iz ove ustanove, kampus će biti otvoren sa početkom u 19.30 dokumentarcem koji je osvojio gran pri na Martovskom festivalu.

Čuvene filmske replike koje nisu bile u scenariju

Srediti scenario do poslednjeg detalja jedan je od prvih poslova reditelja prije nego što snimanje filma počne. No, dešava se i da glumci umiješaju svoje prste, uđu u lik i pred kamerama kažu nešto što nije u originalnom tekstu, ali oni naslućuju da bi tom junaku baš leglo.

Stenli Kjubrik, beskompromisni kritičar ljudskih slabosti

Stenli Kjubrik, iako nikad kao režiser filmova nije podigao zlatni kipić - "Oscar", nagradu američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka, zasigurno je jedan od najvećih stvaralaca u istoriji kinematografije - u svojoj je pedesetogodišnjoj karijeri stvorio značajan opus od trinaest dugometražnih filmova, od kojih se mnogi smatraju klasičnim ostvarenjima filmske umjetnosti.

"Warner Bros": Novi filmovi u 2021. dolaze direktno na male ekrane

Iz filmskog studija "Warner Bros" stigla je obavijest da će ovaj studio svojih 17 novih filmova poslati na striming servise od početka naredne godine, a neki od ovih naslova su "Matrix 4", "The Suicide Squad" i "Dina".

Ako pandemija nestane, 2021. bi mogla biti najbolja filmska godina

Pojava pandemije virusa korona ostavila je teške tragove u svim sferama života, a jedna od industrija koja je pretrpjela najveću štetu je svakako filmska.

Kina isplivala na čelo filmske industrije

Dok se industrija zabave u SAD bavi pitanjima da li je pandemija načinila trajnu štetu svijetu sedme umjetnosti, Kina je isplivala na čelo globalne filmske industrije sa najvećim sedmičnim prihodima na kino-blagajnama.

Američki naučnici tvrde: Ako volite horore, pandemija vas manje tišti

Naučnici iz Čikaga tvrde da ljubitelji horor filmova psihički bolje izlaze na kraj sa pandemijom od ljubitelja komedija, drama ili trilera. O tome je za podkast "Dojče velea" govorio i autor studije Koltan Skrivner.

Nastavci velikih filmskih ostvarenja razočarali publiku

Filmska industrija se vrti oko novca i on diktira sve trendove koji će se ponavljati i na kojima će se insistirati, a jedan od trendova koji su oduvijek bili prisutni jeste pravljenje nastavaka popularnih filmova.

15 klišea koje redovno gledate u filmovima, ali nikad u stvarnosti

Svi znaju da filmovi nisu uvijek realni u prikazivanju stvarnog života, ali da li vam se ikad dogodilo da gledate neki film i okrećete očima jer su baš pretjerali?

Sedma umjetnost broji milionske gubitke

Proteklih mjeseci ljubitelji sedme umjetnosti navikli su na iste vijesti koje dobijaju od filmskih studija, odnosno nova filmska ostvarenja dobijaju datume premijera, nakon čega pandemija virusa korona odgađa te iste premijere i postavlja nove datume.

Najčitanije