Filmovi

Spektakularna filmsko-serijska završnica 2021. godine

Zimski mjeseci i hladnije vrijeme su nas namamili nazad u kuće, ali s obzirom na sve što se očekuje u decembru na najpopularnijim streaming platformama decembar 2021. godine će biti drugačiji nego ikad.

Filmovi i vinil ploče dio audio-vizuelnog nasljeđa BiH

TUZLA - Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona (BKC TK) organizovao je u utorak naveče projekcije dokumentarnih filmova nastalih na području Tuzle, Banovića, Lukavca i Živinica u periodu od 1950. do 1971. godine, te izložbu gramofonskih ploča, a u okviru manifestacije "Dani audio-vizuelnog nasljeđa".

"Zaklinjem se" otvara Filmski kampus u Palama

Dokumentarnim filmom "Zaklinjem se" 11. oktobra počinje Filmski kampus "Pale 2021", koji će trajati do 16. oktobra, u organizaciji Kinoteke Republike Srpske. Kako je saopšteno iz ove ustanove, kampus će biti otvoren sa početkom u 19.30 dokumentarcem koji je osvojio gran pri na Martovskom festivalu.

Čuvene filmske replike koje nisu bile u scenariju

Srediti scenario do poslednjeg detalja jedan je od prvih poslova reditelja prije nego što snimanje filma počne. No, dešava se i da glumci umiješaju svoje prste, uđu u lik i pred kamerama kažu nešto što nije u originalnom tekstu, ali oni naslućuju da bi tom junaku baš leglo.

Stenli Kjubrik, beskompromisni kritičar ljudskih slabosti

Stenli Kjubrik, iako nikad kao režiser filmova nije podigao zlatni kipić - "Oscar", nagradu američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka, zasigurno je jedan od najvećih stvaralaca u istoriji kinematografije - u svojoj je pedesetogodišnjoj karijeri stvorio značajan opus od trinaest dugometražnih filmova, od kojih se mnogi smatraju klasičnim ostvarenjima filmske umjetnosti.

"Warner Bros": Novi filmovi u 2021. dolaze direktno na male ekrane

Iz filmskog studija "Warner Bros" stigla je obavijest da će ovaj studio svojih 17 novih filmova poslati na striming servise od početka naredne godine, a neki od ovih naslova su "Matrix 4", "The Suicide Squad" i "Dina".

Ako pandemija nestane, 2021. bi mogla biti najbolja filmska godina

Pojava pandemije virusa korona ostavila je teške tragove u svim sferama života, a jedna od industrija koja je pretrpjela najveću štetu je svakako filmska.

Kina isplivala na čelo filmske industrije

Dok se industrija zabave u SAD bavi pitanjima da li je pandemija načinila trajnu štetu svijetu sedme umjetnosti, Kina je isplivala na čelo globalne filmske industrije sa najvećim sedmičnim prihodima na kino-blagajnama.

Američki naučnici tvrde: Ako volite horore, pandemija vas manje tišti

Naučnici iz Čikaga tvrde da ljubitelji horor filmova psihički bolje izlaze na kraj sa pandemijom od ljubitelja komedija, drama ili trilera. O tome je za podkast "Dojče velea" govorio i autor studije Koltan Skrivner.

Nastavci velikih filmskih ostvarenja razočarali publiku

Filmska industrija se vrti oko novca i on diktira sve trendove koji će se ponavljati i na kojima će se insistirati, a jedan od trendova koji su oduvijek bili prisutni jeste pravljenje nastavaka popularnih filmova.

Najčitanije