Finska

Borel: Evropski savjet podržava članstvo Švedske i Finske u NATO

BRISEL - Evropski savjet snažno podržava zahtjev Švedske i Finske za pridruživanje NATO, izjavio je danas šef diplomatije EU Žozep Borel.

Finski parlament danas glasa o zahtjevu za priključenje u NATO

HELSINKI - Finski parlament vjerovatno će danas glasati o zahtjevu za priključenje NATO-u, što će biti istorijska promjena finske obrambene politike izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu.

Lavrov: Pridruživanje Finske i Švedske NATO neće napraviti veliku razliku

MOSKVA - Pridruživanje Finske i Švedske NATO-u vjerovatno neće napraviti veliku razliku, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Erdoan: Nećemo dozvoliti ulazak Finske i Švedske u NATO

ANKARA - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan rekao je danas da njegova zemlja neće dozvoliti pridruživanje Finske i Švedske NATO savezu.

Rusija prekinula isporuke električne energije Finskoj

HELSINKI - Ruski izvoz električne energije u Finsku sveden je na nulu, pokazuju današnji podaci finskog operatera sistema za prenos energije Fingrida, nakon što je ruska kompanija Inter RAO najavila prošle nedjelje da će prekinuti isporuke jer Finska nije platila račun.

Slovačka podržava članstvo Finske i Švedske u NATO

BRATISLAVA - Slovačka će nedvosmisleno podržati članstvo Finske i Švedske u NATO ukoliko vlasti tih zemalja donesu odluku o ulasku u alijansu, izjavio je slovački ministar spoljnih poslova Ivan Korčok.

SAD: Zaštitićemo Švedsku i Finsku

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države su uvjerene da mogu da riješe sve bezbjednosne probleme koje bi Švedska i Finska mogle imati u periodu između podnošenja zahtjeva za članstvo u NATO-u i prijema u tu organizaciju, saopštila je Bijela kuća.

Marin: Ključno što prije ratifikovati prijem u NATO

KOPENHAGEN - Finska, koja razmatra podnošenje prijave za članstvo u NATO savezu, smatra da je kratak period ratifikacije ulaska važan za njenu bezbjednost, rekla je danas premijer Sana Marin.

Plenković pozvao Milanovića da sam blokira Finsku i Švedsku

ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je danas predsjednika Zorana Milanovića, da sam blokira priključenje Finske i Šedske kada, kako je rekao, već sjedi na samitima NATO, da ne čeka da to uradi hrvatski parlament.

Oglasile se ambasade Finske i Švedske nakon Milanovićeve izjave

SARAJEVO - Šef misije u Ambasadi Finske zadužen za Hrvatsku i BiH nije htio da komentariše izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o mogućoj blokadi ulaska te zemlje u NATO, dok iz Ambasade Švedske u BiH kažu da je Švedska aktivna zemlja partner NATO-a s kojim ima duboku saradnju i da nastavljaju i dobru saradnju s Hrvatskom na bilateralnom planu i unutar Evropske unije.

Milanović: Blokirati ulazak Finske u NATO dok se ne promijeni Izborni zakon u BiH

ZAGREB - Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, rekao je da Hrvatski sabor treba da blokira ulazak Finske u NATO dok se ne promijeni izborni zakon u BiH.

NATO savezu bi se uskoro mogle pridružiti Finska i Švedska

BRISEL - NATO savezu uskoro bi se mogle pridružiti Finska i Švedska, a zvaničnici Alijanse su potvrdili da su rasprave o pridruživanju te dvije zemlje bloku postale veoma ozbiljne nakon ruske vojne operaciej u Ukrajini.

Ova zemlja je najsrećnija za život

Finska je peti put zauzela mjesto najsrećnije zemlje za život, dok je BiH 67. među 146 rangiranih, navodi se u Izvještaju o svjetskoj sreći (World Happiness Report), publikaciji Mreže rješenja UN za održivi razvoj.

Hoće li Švedska i Finska ući u NATO?

Skepsa prema članstvu u NATO čili u Švedskoj i Finskoj kao posljedica ruske invazije na Ukrajinu. Dvije skandinavske zemlje razmatraju da odbace vojnu neutralnost. Posebno u slučaju Finske, to bi moglo da ide brzo.

Bend The Rasmus predstavlja Finsku na Evroviziji

Bend The Rasmus je izabran za predstavnika Finske na predstojećoj Evroviziji, nakon što su pobijedili na nacionalnom takmičenju tokom vikenda.

Najčitanije