Francuska

Požar "monstrum" guta kuće kod Bordoa

PARIZ - Više od 1.000 vatrogasaca bori se s požarom u jugozapadnoj Francuskoj koji je već uništio skoro 7.000 hektara šume, saopštili su francuski zvaničnici.

Peskov: Francuska je neprijateljska zemlja za Rusiju

MOSKVA - Upitan da prokomentariše odnose Moskve i Pariza, portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao je danas da je Francuska neprijateljska zemlja.

Francuski radar ima više od tone, policija ga obožava

Francuski autonomni radar je daleko najefikasniji u kažnjavanju neposlušnih vozača. Prema posljednjim zvaničnim podacima, 249 ovih uređaja u službi registrovalo je 3,33 miliona prekršaja 2020. godine, ili prosječno 13.385 po uređaju.

Sajns kreće sa začelja u trci u Francuskoj

Vozač Ferarija Karlos Sajns počeće predstojeću trku Formule 1 sa začelja, pošto je na njegovom bolidu zamijenjen motor.

Zabranjeno nošenje burki na bazenima u Francuskoj

PARIZ - Žene ne smiju da nose burke i da u cjelini pokrivaju svoje tijelo iz vjerskih razloga na javnim kupalištima i bazenima u gradu Grenoblu, odlučio je danas Državni savjet Francuske, najviša administrativna instanca, čime je potvrđena ranija presuda nižeg suda.

Marin le Pen se povlači

PARIZ - Predsjednica Nacionalnog okupljanja Marin le Pen najavila je danas će se povući sa čela te stranke, kako bi se posvetila vođenju poslaničke grupe u novom sazivu francuskog parlamenta.

Mediji: Bez apsolutne većine Makron suočen s teškoćama

PARIZ - Koalicija Zajedno predsjednika Francuske Emanuela Makrona osvojila je 245 poslaničkih mandata u drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj i taj skor je daleko slabiji od očekivanog osvajanja apsolutne većine, kao na prethodnim izborima 2017. godine.

Makron bez većine u parlamentu

Prema rezultatima drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, na osnovu 97 odsto obrađenog glasačkog materijala, koalicija Zajedno predsjednika države Emanuela Makrona vodi sa 38,31 procenata osvojenih glasova ili 226 mandata u skupštini. Ljevičarska koalicija "Nupes" Žan-Lik Melanšona dobila je 119 mjesta, a "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen 89 mandata.

Izlazne ankete: Makron ostaje bez apsolutne većine?

PARIZ, - Francuski predsjednik Emanuel Makron na putu je da izgubi apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini, pokazuju prve projekcije izlaznih anketa nakon zatvaranja birališta na drugom krugu parlamentarnih izbora.

Drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj: Na izlaznost utiču i vremenski uslovi

U Francuskoj su jutros u osam časova otvorena biračka mjesta na parlamentarnim izborima u drugom krugu parlamentarnih izbora.

Počeo drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj

PARIZ - U Francuskoj je jutros u 8.00 časova počelo glasanje u drugom krugu parlamentarnih izbora, na koje dvije najjače političke grupacije, koalicija okupljena oko predsjednika Emanuela Makrona i ljevičarski savez Žan-Lika Melanšona, ulaze sa gotovo istim brojem glasova osvojenih u prvom krugu.

Francuski zvaničnici upozorili na vreli talas sa sjevera Španije

PARIZ - Francuski zvaničnici upozorili su danas da vreli talas stiže sa sjevera Španije u najranijem periodu od 2005. godine.

Formira se novi centar moći u EU - "Drakron", šta na to kaže Berlin?

Njemačka i Francuska su se do sada smatrale "motorom" Evropske unije. Da li dvojac u kojem su italijanski premijer Mario Dragija i francuski predsjednik Emanuel Makron sada predstavlja nekakvu protivtežu tom "motoru"?

DW: Nema jasnog pobjednika na izborima u Francuskoj

Nakon prvoga kruga parlamentarnih izbora čini da bi francuski predsjednik Emanuel Makron mogao da izgubi apsolutnu većinu. Novi glavni suparnik mu je koalicija političke levice NUPES pod vođstvom Žan-Lika Melanšona.

Drugi toplotni talas pogodio Španiju i južnu Francusku

Drugi ekstremni toplotni talas u godini zahvatio je Španiju i južnu Francusku, s temperaturama koje dostižu brojeve koji se inače ne bilježe do jula ili avgusta, a stručnjaci upozoravaju da se ljetni toplinski talasi dešavaju sve ranije i češće.

Najčitanije