Galaksija

Nešto neobjašnjivo usklađuje kretnje udaljenih galaksija

Galaksije koje su međusobno udaljene milionima svjetlosnih godina povezane su nevidljivom mrežom masivnih intergalaktičkih struktura zbog kojih se sinhronizuju na načine koje, zasad, ne može objasniti moderna astrofizika.

Pronađena galaksija na samoj ivici svemira

Univerzitet u Arizoni prošlog utorka predstavio otkriće nevjerovatno stare galaktike koja se nalazi na samoj ivici svemira.

Ot­kri­ve­ne za­ni­mlji­ve "obli­ne" u na­šoj ga­la­ksi­ji

Naučni­ci iz da­na u dan ot­kri­va­ju no­ve taj­ne sve­mi­ra, a po­slje­dnja u ni­zu ba­vi se na­šom ga­la­ksi­jom.

Pronađena galaksija bez tamne materije

Astronomi su pronašli daleku galaksiju u kojoj nema tamne materije, misterioznog i nevidljivog "kostura" univerzuma, za koji se smatra da čini oko 27 odsto svemira.

Galaksije rotiraju istom brzinom

Astronomi su, na sopstveno iznenađenje, otkrili da sve galaksije u svemiru, bez obzira na veličinu, rotiraju istom brzinom i da jednu rotaciju naprave za milijardu godina.

Hablove galaksije megamejzeri

Mnoge pojave u svemiru stvaraju različite oblike radijacije – od gama vazduha velike energije, koji su najčešći oblik radijacije u kosmosu, do niskoenergetskih mikrotalasa i radio-talasa.

Naučnici pronašli najneobičniji objekat u našoj galaksiji

Dejvid Bakli, astronom iz Južnoafričke astronomske opservatorije u Kejptaunu, javio se RIA Novostima sa izvanrednim vijestima o ponovnom otkriću najnevjerovatnije zvezde na Mlečnom putu, jedinstvene kombinacije crvenog i belog patuljka.

Devetogodišnjak se prijavio za posao u NASA

Američka svemirska agencija NASA nedavno je objavila da traži "oficira za planetarnu zaštitu".

Najčitanije