Gas

Gas će do 2030. biti drugi najveći svjetski izvor energije

Očekuje se da će do 2030. godine prirodni plin umjesto uglja postati drugi najveći svjetski izvor energije nakon nafte, zahvaljujući nastojanjima da se smanji zagađenje vazduha i povećanju upotrebe tečnog prirodnog plina (TPG), saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

"Turski tok" već dobio konture: Putin i Erdoan na otvaranju morskog dijela gasovoda

Pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov saopštio je da će Vladimir Putin prisustvovati ceremoniji završetka izgradnje morskog dijela gasovoda "Turski tok".

Francuska našla način kako da spasi ruski "gasovod razdora"

"Sjeverni tok 2" je postao jedan od razloga napetosti između Zapada i Rusije. Brisel se plaši da će se zbog njega povećati zavisnost Evrope od Moskve, piše "Ekos", dodajući da projekat i odnose može da spasi turkmenski gas.

Dačić: Evropa hoće ruski gas, a Srbija da uvozi ruska drva da bi se grejala

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i potpredsjednik Vlade Ruske Federacije Jurij Borisov razgovarali su danas o pripremama za posjetu predsjednika Rusije Vladimira Putina Srbiji u januaru sljedeće godine, kao i o narednom zasjedanju Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

Poljska dogovorila dugoročnu isporuku gasa iz SAD

VARŠAVA - Glavna gasna kompanija Poljske potpisala je dugoročni ugovor o primanju isporuka tečnog prirodnog gasa iz SAD u sklopu napora da se smanji energetska zavisnost od Rusije.

Dačić: Sjeverni tok 2 može, a Južni ne može

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na Međunarodnoj konferenciji za energetsku bezbjednost Evroazije u Beogradu da je politika odlučila da je moguće da se realizuje gasovod "Sjeverni tok 2", a da "Južni tok" ne može, iako je riječ o istom izvoru gasa - Rusiji.

Američki gas biće 40 odsto skuplji za Evropu

BRISEL Američki gas biće 40 odsto skuplji za Evropu, rekao je danas ruski premijer Dmitrij Medvedev nakon razgovara sa belgijskim premijerom Šarlom Mišelom.

U crnogorskim vodama ima nafte i gasa, koliko ide državi?

PODGORICA - Prvi brod za seizmička istraživanja nafte i gasa uploviće u crnogorske vode 1. novembra, a prva bušotina je planirana krajem 2019.

Američki gas za četiri godine stiže u Njemačku

Američke kompanije očekuju da će najkasnije za četiri godine početi da isporučuju tečni prirodni gas Njemačkoj, što će biti izazov za Rusiju, koja trenutno pokriva 60 odsto njemačkog uvoza gasa, izjavio je zamjenik američkog ministra energetike Den Bruilet.

Đokić: Bez usaglašenog pristupa o otplati duga za ruski gas

BANJALUKA - Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da ne postoji usaglašen pristup u BiH o otplati duga za ruski gas.

Najčitanije