Gas

Ogromna eksplozija gasa u Nigeriji, devetoro poginulih

KANO - Devet osoba poginulo je danas u eksplozije boce sa gasom u sjevernoj nigerijskoj državi Kano, a urušila se i jedna zgrada pored velike i prometne pijace, saopšteno je iz Nacionalne agencije za vanredne situacije, a potvrdili su i očevici.

Ostaje pouzdano snabdijevanje gasom Srpske i BiH

Republika Srpska, ali i BiH će i ubuduće imati pouzdano snabdijevanje prirodnim gasom, po pristupačnim cijenama, uprkos globalnoj energetskoj krizi, izjavila je danas načelnik Odjeljenja za gas Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srpske Maja Mrkić Bosančić.

Ukrajina prekida tranzit gasa u Evropu preko stanice "Sohranovka"

KIJEV - Ukrajinski operater GTS saopštio je da će od sutra biti obustavljen tranzit gasa u Evropu preko stanice "Sohranovka".

Vučić: Izgradnja LNG terminala u Grčkoj važna za ceo Balkan

ALEKSANDRUPOLI - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Grčkoj da izgradnja LNG terminala predstavlja veliki i važan događaj za cijeli region, za cijeli Balkan.

Obnovljene isporuke gasa preko gasovoda Jamal-Evropa

VARŠAVA - Protok gasa na istok preko gasovoda Jamal-Evropa od Njemačke do Poljske nastavljen je danas, poslije prekida u ponedjeljak, pokazali su podaci operatera ovog gasovoda Gaskad.

EU: Bilo koja država bi mogla da bude sljedeća

BRISEL - Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson izjavila je danas da je odluka Gasproma da obustavi isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj "prekretnica u trenutnoj krizi".

Institut EWI: Njemačka da počne s ograničenjem upotrebe gasa

FRANKFURT - Njemačka bi već trebalo da počne da ograničava upotrebu gasa kako bi se pripremila za mogući prekid isporuka kao dio ruske odmazde za sankcije Zapada zbog invazije Moskve na Ukrajinu, saopštio je danas institut za energetska istraživanja EWI.

Za BiH ruski gas i dalje u evrima

BANJALUKA, SARAJEVO - Republika Spska i Bosna i Hercegovina neće biti primorane da ruski gas plaćaju u rubljama, već će kao i dosad moći nastaviti plaćanje u evrima po cijenama za RS tri puta povoljnijim od stanja na tržištu, rekao je za "Nezavisne" Ljubo Glamočić, direktor "Gas Resa", preduzeća za prodaju i trgovinu gasom u RS.

EU: Plaćanje rubljama bilo bi kršenje sankcija

BRISEL - Evropska komisija upozorila je danas kupce ruskog gasa u Evropi da bi plaćanje gasa u rubljama predstavljalo kršenje sankcija EU.

Zašto plaćanje gasa u rubljama nije prihvatljivo za EU

BRISEL - Jedan visoki zvaničnik Evropske unije izjavio je danas da je za EU neprihvatljivo to da Moskva smatra da je plaćanje ruskog gasa u evrima završeno tek nakon konvertovanja sredstava u rublje, prenosi Rojters.

Cijena gasa porasla za 24 odsto

Cijena gasa u Evropi porasla je za 24 odsto nakon što je ruski energetski gigant "Gasprom" obustavio isporuke Poljskoj i Bugarskoj zbog neplaćanja ovog energenta u rubljama, piše "Dejli mejl".

Austrija priprema zakon koji zabranjuje grijanje na gas

BEČ - Ministarstvo za zaštitu životne okoline Austrije, u nacrtu novog zakona predviđa od 2023. godine zabranu grijanja na gas za novu gradnju.

Vasiljev: Bugarska neće prekidati tranzit ruskog gasa

SOFIJA - Potpredsjednik bugarske vlade Asen Vasiljev izjavio je da ta zemlja neće prekidati tranzit ruskog gasa u druge zemlje.

Obustavljen gas Poljskoj i Bugarskoj, EU negoduje

MOSKVA - Ruski energetski gigant "Gasprom" saopštio je da je potpuno obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj jer nisu izvršile plaćanje u rubljama za isporučeni energent.

Gasprom: Potpuno smo obustavili isporuke Poljskoj i Bugarskoj

MOSKVA - Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je danas da je potpuno obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj jer nisu izvršile plaćanje u rubljama za isporučeno gorivo, izvještava Tas s.

Najčitanije