Geni

10 osobina koje djeca najčešće nasljeđuju od očeva

Karakterne osobine i fizički izgled djeca nasleđuju od oba roditelja, ali isto važi i za bolesti i različite zdravstvene rizike.

Gardijan: Za odgovor organizma na koronu ključni su geni

Većina naučnika uvjerena je da geni igraju ključnu ulogu u stvaranju odgovora u ljudskom organizmu na infekciju virusom korona, piše londonski Gardijan.

Otkriveni geni za duži život, smanjuju šansu za demenciju

​Istraživači Univerzitetskog medicinskog centra (UMC) u Amsterdamu otkrili su rijetku genetsku varijaciju koja u velikoj mjeri smanjuje šansu za Alchajmerovu bolest i još dva oblika demencije.

Implantirao ljudske gene u mozak majmuna, tvrdi da su postali pametniji

Kineski istraživač, koji je poboljšao kognitivnu funkciju kod majmuna, tako što je u njihov mozak implantirao ljudske gene, branio je svoj eksperiment, koji je podijelio naučnu zajednicu.

Djeca su pametna na mamu

Roditelji često posmatraju ima li dijete njihove oči, osmijeh ili kosu. Puno faktora utiče na to kako će se posložiti geni, ali prema nekoliko istraživanja, jedno je sigurno: djeca inteligenciju nasljeđuju od majke, a izgled od oca.

Kina obustavila program modifikovanja gena

Kineske vlasti naredile su obustavljanje rada medicinskog tima koji tvrdi da je prvi u svijetu modifikovao gene dvije bebe.

Ovo je razlog zašto su neki muškarci zaklete neženje

Kako naučnici tvrde razlog zašto pojedini muškarci ostaju neženje, baš kao i Leonardo Dikaprio, leži u genetskom kodu.

Šta djeca nasljeđuju od roditelja: Geni (ni)su krivi za sve

Krv nije voda - kažemo ili bar pomislimo svaki put kada shvatimo da nam je dijete nešto "povuklo" na nas ili na nekog iz porodice. Krupne oči, bujne kovrdže, rupica na bradi, nizak rast, umjetnički dar, brzina, ljubav prema čitanju, odbojnost prema matematici, asocijalnost, temperamentnost, neobične navike, način na koji se neko smije ili ljuti - sve to može da bude zapisano u genetskom kodu.

Senzacionalno otkriće: Identifikovano 538 gena povezanih s inteligencijom

Ljudska inteligencija uveliko zavisi od uslova u kojima smo odrasli. Djeca koja nisu pothranjena i odrastaju u relativno nezagađenim uslovima u prosjeku postignu bolje rezultate od onih koji su na tom planu zakinuti.

Revolucionarno otkriće u forenzici: Geni otkrivaju vrijeme smrti

Genetski sat koji počinje da kuca nakon što neko premine mogao bi u budućnosti forenzičkim timovima da bude od velike pomoći u utvrđivanju tačnog vremena smrti.

Najčitanije