Glečeri

Glečeri se smanjili za deset odsto

Glečeri u Švajcarskoj izgubili su deset odsto zapremine samo u prethodnih pet godina, što je topljenje kakvo nije zabilježeno od kada su prije više od 100 godina započeta mjerenja, pokazuje nova studija.

Švajcarski glečeri se tope brže nego ikada

BERN - Zbog rekordnih temperatura tokom ovog ljeta švajcarski glečeri se tope rekordnom brzinom, upozorava dnevnik "Blik".

Vreli talas odgovoran za požare i topljenje glečera

Vreli talas koji je zahvatio američku saveznu državu Aljaska izazvao je šumske požare i topljenje glečera, zbog čega su gradovi zahvaćeni dimom, a rijeke nabujale.

Riješena misterija zelenih glečera sa Antarktika

​Neki glečeri su bijeli, drugi plavičasti, a u posljednje vrijeme su najzanimljiviji oni smaragdno zeleni. Budući da su rijetki, zeleni glečeri se tumače kao anomalija, ali eksperti tvrde da su ih mornari viđali, te o njima pisali od kad postoje zabilježeni tragovi.

Otopljavanje dvije trećine glečera do 2100. godine?

KATMANDU - Dvije trećine glečera na Himalajima moglo bi se otopiti do 2100. godine ukoliko se globalne emisije ne smanje, upozorili su naučnici.

Hiljadu santi leda pluta Atlantikom, krivi glečeri i oluje

Američka obalska straža saopštila je da je oko 1.000 santi leda dospjelo na plovne puteve na sjevernom Atlantiku ove godine, što je čini četvrtom uzastopnom "ekstremnom" sezonom leda.

Najčitanije