Gljiva

Gljive u BiH skuplje za 10%, izvoz dominira nad uvozom

DOBOJ, TUZLA - Više cijene repromaterijala i goriva u BiH nisu poštedjele ni uzgoj šumske kraljice, te su zbog toga cijene uzgojenih gljiva, kao što su šampinjoni, bukovače i šitaki, veće za oko 10 odsto.

Naučnici saznali - gljive razgovaraju, imaju rječnik do 50 riječi

Gljive mogu da razgovaraju jedna sa drugom i imaju rječnik do 50 riječi, otkrivaju stručnjaci.

Magične biljke ruske tradicionalne medicine

Na velikom prostranstvu Rusije, hiljadama godina, biljke se koriste za liječenje bolesti i očuvanje zdravlja.

Piletina u sosu od gljiva

Piletina u sosu od gljiva mnogima je omiljeni način pripreme ovog mesa, a pritom je jednostavana za napraviti.

Izvoz gljiva 17 puta nadmašio uvoz

SARAJEVO, BANJALUKA - Izvoz gljiva iz Bosne i Hercegovine u prvih devet mjeseci količinski je nadmašio uvoz oko 17 puta, a vrijednosno za čak 26 puta.

Proizvedena veganska koža od gljiva

Izuzetne mogućnosti iskoristivosti gljiva su već dobro poznate; od njihove hranjive i ljekovite vrijednosti pa sve do eliminacije toksina iz tla i vode. No, domišljati su ljudi otkrili još jednu mogućnost njihove upotrebe, a to je da se gljive mogu koristiti za izradu takozvane veganske kože, koja oponaša teksturu kože od životinja.

Mnogi su se uplašili kada su ih vidjeli kako vire iz zemlje

U grupi na Facebooku u kojoj ljubitelji gljiva razmjenjuju fotografije raznih vrsta koje su pronašli, mnoge je iznenadila fotografija jedne specifične vrste - gljive koja se zove "mrtvački prst".

BiH bilježi veliki rast izvoza: Domaće gljive potisnule uvozne

BANJALUKA, TUZLA - Proizvođači gljiva u BiH uspjeli su da potisnu uvoz, jer izvoz ove biljke uveliko premašuje uvoz.

Španska gljiva od 68 kilograma spremna za Ginisa

Uzorak gljive Meripilus giganteus pronađen je u šumi, pored grada Santa Lusija u pokrajini Leon, na sjeveru Španije. Pečurku je pronašao kuvar, a teška je oko 68 kilograma.

Otrovna azijska gljiva migrirala u Australiju

Smrtonosna gljiva, otrovna na dodir, pronađena je u prašumi dalekog sjevera Australije, udaljenoj na hiljade kilometara od njenog staništa. Jedna je od najotrovnijih na svijetu.

Gljiva porijeklom iz Australije nikla u Dubničkom Mostu

MILIĆI - Đavolji prsti, gljiva porijeklom iz Australije i sa Novog Zelanda koja se pojavila u nekim vrtovima u Francuskoj, primijećeni su u šumi kod Milića.

Proizvodnja gljiva teška 400 tona

BANJALUKA - Proizvodnja gljiva u Republici Srpskoj kreće se oko 400 tona na godišnjem nivou i uglavnom se radi o proizvodnji šampinjona te u manjim količinama bukovača, rekli su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Šumsko blago: Lisičarke liječe vid i disajne puteve

Kao i sve druge gljive, i lisičarke su dobar izvor vlakana, obiluju vitaminima B1, B2, C i D, a najviše vitaminima A i C, zatim mineralima kao što su kalijum, gvožđe, cink i kalcijum, a zahvaljujući vitaminu D preporučuju se kod prevencije bolesti kostiju (rahitisa, osteoporoze i slično)...

Pčelar iz Rogatice ubrao gljivu tešku devet kilograma

ROGATICA - Radomir Miličević iz Rogatice ubrao je u šumi nedaleko od sela Pljesko džinovsku gljivu, takozvani bukov trud, koja se nekada koristila za paljenje vatre, a danas je upotrebljavaju pčelari.

Najčitanije