Gljive

Povećana količina gljiva koju stanovnici mogu ponijeti iz šume

BANJALUKA - Stanovnici Republike Srpske koji pođu u šumu da bi sakupljali gljive, ljekovito bilje i šumsko voće moći će ubuduće kući da ponesu dva kilograma dnevno.

Izvoz gljiva 17 puta nadmašio uvoz

SARAJEVO, BANJALUKA - Izvoz gljiva iz Bosne i Hercegovine u prvih devet mjeseci količinski je nadmašio uvoz oko 17 puta, a vrijednosno za čak 26 puta.

Ne znamo šta jesen nosi ali vrganja će biti sigurno

Gljive se pojavljuju na nepredvidivim i gotovo nemogućim mjestima. Neke su moćni lijekovi, neke moćni otrovi, dolaze u svim mogućim bojama, a neke i u izvanrednim oblicima. Iako danas raspoznajemo neke osnovne jestive gljive, poput vrganja, lisičarki, sunčanica... nekada nije bilo tako.

Inovacija Mirze Husetića: Bukovača iz kafe liječi razne bolesti

BUGOJNO - S obzirom na to da moja kćerka boluje od šećerne bolesti, prije dvije godine počeo sam istraživati koja namirnica najbolje odgovara dijabetičarima, odnosno biljke koje traže najmanje inzulina. Gljive su izbile u sam vrh liste zdrave hrane, a od svih gljiva bukovača je zauzela mjesto na vrhu piramide, kazuje Bugojanac Mirza Husetić.

Ovi napici dižu energiju i bolje vas razbuđuju od kafe

Umjesto kafe, koja je nekim ljudima potrebna u velikim količinama, a koja nekoliko sati nakon ispijanja može izazvati neugodne tahikardije, nivo energije i budnost možete podstaćii vodom s limunom, sokom od repe, zelenim čajem...

BiH bilježi veliki rast izvoza: Domaće gljive potisnule uvozne

BANJALUKA, TUZLA - Proizvođači gljiva u BiH uspjeli su da potisnu uvoz, jer izvoz ove biljke uveliko premašuje uvoz.

Pacijentima s rakom pomogle "magične gljive"

Skoro pet godina nakon što je grupi pacijenata koji su oboljeli od karcinoma data jedna doza psihodeličnog lijeka da bi im ublažili depresiju i anksioznost, nova istraživanja otkrivaju da mnogi od njih i dalje osjećaju pozitivne učinke, prenosi NBC News.

Gljive čuvaju zdravlje mozga

Znamo koliko su gljive dragocjene za ljudsko zdravlje, ali nova studija pokazuje da mogu da imaju i veoma važnu ulogu u očuvanju kognitivnih funkcija kod starijih osoba.

Šumske gljive iz BiH osvojile strane trpeze

BANJALUKA - Iako izvoz gljiva iz BiH daleko premašuje uvoz, izvozom dominiraju šumske gljive kao što su vrganji, lisičarke i tartufi, dok je izvoz uzgojenih gljiva, šampinjona i bukovača, prilično slab, potvrdili su uzgajivači ove šumske kraljice.

Brao gljive pa pronašao mrtvog Hrvata u Njemačkoj, uhapšen bračni par

Hrvat Kristijan B. (27) pronađen je mrtav u šumi Laufan der Pegnica u pokrajini Bavarska.

Najčitanije