Globalno zagrijavanje

Evropsko tlo se najbrže zagrijava

Evropa se zagrijava brže od svjetskog prosjeka, a novi podaci pokazuju da je prošla godina bila najtoplija od početka mjerenja, navodi Svjetska meteorološka organizacija.

Globalno zagrijavanje istopilo najviši vrh u Švedskoj

Prema najnovijim naučnim mjerenjima, Švedska je u posljednjih nekoliko godina, zbog ubrzanog otapanja glečera na planinskom masivu Kebnekaise, izgubila svoj najviši planinski vrh, javlja The Guardian.

Studija: Drvećem protiv globalnog zagrijavanja

Ekstremne klimatske promjene mogu biti spriječene sadnjom milijardu hektara šume, pokazuju rezultati studije o klimatskim promjenama - IPC C.

Uznemirujući izvještaj: Svijet do 2050. dostiže tačku bez povratka

Analiza koju je objavio "Breakthrough National Centre for Climate Restoration, think-tank" iz Melburna, opisuje klimatske promjene kao "kratkoročno do srednjoročno egzistencijalnu prijetnju ljudskoj civilizaciji" i postavlja vjerovatan scenario gdje ćemo završiti u sljedećih 30 godina ako se ništa ne promijeni, piše portal "Vice".

Globalno zagrijavanje otkriva mračnu stranu Mont Everesta

Usljed globalnog zagrijavanja tope se glečeri na Mont Everestu i otkrivaju tijela nastradalih planinara koji su ostali zatrpani u snijegu i ledu.

Voda u Čileu izbacila hiljade mrtvih sipa

Voda je izbacila na hiljade uginulih sipa na obalu plaže u čileanskom selu Baija Inglesa, pokazali su video-snimci i fotografije objavljene na internetu.

Brzina globalnog zagrijavanja okeana jednaka udaru atomske bombe

LONDON - Brzina globalnog zagrijavanja okeana ekvivalentna je eksploziji jedne atomske bombe u sekundi tokom perioda od 150 godina, a sada je to i do šest puta uvećano, pokazuje nova naučna studija.

Barijere u stratosferi u borbi protiv globalnog zagrijavanja

Raspršivanje hemikalija u visokim slojevima stratosfere koje mogu 'prigušiti' Sunčevo zračenje kao način usporavanja globalnog zagrjiavanja bilo bi "upečatljivo jeftino" uz cijenu od oko 2,25 milijarda dolara godišnje tokom 15-godišnjeg razdoblja, prema studiji američkih naučnika.

Rudarenje bitcoina ugrožava borbu protiv globalnog zagrijavanja?

Potražnja za bitcoinom mogla bi da poništi svjetske pokušaje ograničavanja globalnog zagrijavanja jer ta sve popularnija digitalna valuta zahtijeva ogromne količine energije za proizvodnju, upozorili su u ponedjeljak naučnici.

Čovječanstvu prijeti "klimatski genocid"

Globalna emisija ugljen-dioksida tokom 2018. godine biće povećana do rekordnog nivoa, a zagrijavanje nezadrživo napreduje, pa čovječanstvo ima još 12 godina (do 2030) da spriječi klimatsku katastrofu, tvrde klimatolozi.

Najčitanije