Globalno zagrijavanje

Naučnici: Led nestaje prema najgorem mogućem scenariju otopljavanja

Led se topi rekordnom brzinom, navodi se u istraživanju Evropske svemirske agencije (ESA).

Naučnici izračunali koji bi evropski gradovi bili potopljeni

O globalnom zagrijavanju i topljenju lednika više se govori nego što se nešto čini da se zaustavi. Koliko je problem ozbiljan može vrlo dobro da se vidi pomoću alata koji je smislila NASA, a koji predviđa koji će gradovi biti potopljeni upravo zbog topljenja lednika.

Kineski glečeri tope se rekordnom brzinom, nestašica vode na pomolu

Tibetanska visoravan je poznata i kao treći pol Zemlje, zbog količine leda koja se nalazi na njoj. Najveći glečer na planinskom lancu dugom 800 kilometara, koji se nalazi na sušnom sjeveroistočnom obodu Tibetanske visoravni, smanjio se za oko 450 metara od polovine prošlog vijeka, kada su naučnici postavili prvu stanicu za njegovo nadgledanje i proučavanje.

Šta se zaista događa - globalno zagrijavanje ili zahlađenje?

Kroz čitavu istoriju Zemlje, ledena doba su smjenjivale toplije epohe. Sada je upravo vrijeme interglacijala, ali površina planete se zagrijava brže nego što se to očekivalo.

Klimatolog: Smak svijeta zbog globalnog otopljavanja nije naučna priča

Smak svijeta zbog globalnog otopljavanja nije naučna, već politička priča, kaže profesor dr Vladan Ducić, ugledni srpski klimatolog sa Geografskog fakulteta u Beogradu.

Globalno zagrijavanje nepovratno uništilo led na Grenlandu

Led na Grenlandu otopio se do tačke nakon koje nema povratka, a napori za usporavanje globalnog zagrijavanja neće je spasiti od raspadanja, pokazuje nova studija istraživača na Državnom univerzitetu u Ohaju.

Posljednja decenija najtoplija od kada se mjere temperature

LONDON - Posljednja decenija je bila najtoplija od kada se mjere temperature vazduha, potvrdili su naučnici.

Bil Gejts: Slijedi nešto gore od virusa korona

Osnivač "Majkrosofta" Bil Gejts predviđa ekološku katastrofu čije će posljedice prevazići štetu od virusa korona.

Efikasniji rashladni uređaji za manje globalno zagrijavanje

Razvoj energetski efikasnijih rashladnih uređaja moglo bi znantno da uspori globalno zagrijevanje, navodi se u izvještaju koji su objavili Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu i Međunarodna agencija za energetiku.

UN: Temperature bi mogle da pređu ključni prag do 2024.

ŽENEVA - Svjetska meteorološka organizacija upozorila je danas da bi globalne temperature na godišnjem nivou u narednih pet godina, prvi put, mogle da pređu ključni prag od 1,5 stepeni Celzijusa.

Najčitanije