Godišnjica

Britanski kraljevski par slavi 73 godine braka

Britanska prestolonasljednica, princeza Elizabeta imala je 21 godinu, kada se 20. novembra 1947. godine, udala se za mornaričkog oficira Filipa Mountbatena u londonskoj Vestminsterskoj opatiji, dve godine nakon završetka Drugog svjetskog rata. Kraljica je na britanskom tronu je od 1952. godine, duže nego bilo koji britanski monarh.

Obilježeno 175 godina Srpske čitaonice

Novosadska Gradska biblioteka obilježila je danas 175 godina od osnivanja Srpske čitaonice, na čijoj je tradiciji nastala, kao i 65 godina od osnivanja Dječjeg odjeljenja.

Godišnjica smrti Željka Kopanje: Četiri godine bez borca za pravdu i pomirenje

BANJALUKA - Uvijek je bio spreman da nas podrži. Da nam pomogne i bude oslonac. Da nas sasluša i usmjeri. Bio nam je istovremeno i prijatelj i saradnik. Njegov odlazak doživjeli smo kao nenadoknadiv gubitak. Ostala je praznina. I dužnost da nastavimo njegovu misiju - put pravde i pomirenja u BiH.

Mihail Bulgakov: Za života sahranjen, živ poslije smrti

BANJALUKA - Veliki ruski i svjetski pisac, po mišljenju mnogih, i jedan od najvećih književnih virtuoza druge polovine 20. vijeka, Mihail Afanasijevič Bulgakov rođen je na današnji dan 1891. godine u Moskvi.

Obilježavanje 28 godina od formiranja Vojske RS

BIJELJINA - Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci na današnji dan 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Godišnjica najpoznatije pomorske nesreće "nepotopivog"

Najveći i najluksuzniji brod sa početka 20. vijeka "Titanik" potopljen je na današnji dan 1912. godine - poginule su 1.523 osobe, računajući putnike i osoblje.

Godišnjica smrti velikog Jovana Dučića

Jovan Dučić zasigurno je jedan od naših najvoljenijih književnika. Volimo ga jer nas je naučio da volimo jedni druge i svoju zemlju, ali nas je njegov rad u okviru refleksivne, rodoljubive i elegične poezije naučio kako da volimo i upoznamo sebe.

Šengen slavi 26. godišnjicu s potpuno zatvorenim granicama

BRISEL - Šengenski prostor, čije zemlje članice ukidanje unutrašnjih graničnih kontrola smatraju jednim od najvećih postignuća evropskih integracija, obilježava u četvrtak 25. godišnjicu s potpuno zatvorenim granicama i strogim kontrolama uvedenim radi suzbijanja pandemije virusa korona.

Obilježena godišnjica ubistva Denisa Mrnjavca

SARAJEVO - Polaganjem cvijeća na tramvajskoj stanici ispred Tehničke škole u Sarajevu danas će biti obilježena 12. godišnjica od ubistva srednjoškolca Denisa Mrnjavca.

Najčitanije