Godišnjica

Mihail Bulgakov: Za života sahranjen, živ poslije smrti

BANJALUKA - Veliki ruski i svjetski pisac, po mišljenju mnogih, i jedan od najvećih književnih virtuoza druge polovine 20. vijeka, Mihail Afanasijevič Bulgakov rođen je na današnji dan 1891. godine u Moskvi.

Obilježavanje 28 godina od formiranja Vojske RS

BIJELJINA - Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci na današnji dan 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Godišnjica najpoznatije pomorske nesreće "nepotopivog"

Najveći i najluksuzniji brod sa početka 20. vijeka "Titanik" potopljen je na današnji dan 1912. godine - poginule su 1.523 osobe, računajući putnike i osoblje.

Godišnjica smrti velikog Jovana Dučića

Jovan Dučić zasigurno je jedan od naših najvoljenijih književnika. Volimo ga jer nas je naučio da volimo jedni druge i svoju zemlju, ali nas je njegov rad u okviru refleksivne, rodoljubive i elegične poezije naučio kako da volimo i upoznamo sebe.

Šengen slavi 26. godišnjicu s potpuno zatvorenim granicama

BRISEL - Šengenski prostor, čije zemlje članice ukidanje unutrašnjih graničnih kontrola smatraju jednim od najvećih postignuća evropskih integracija, obilježava u četvrtak 25. godišnjicu s potpuno zatvorenim granicama i strogim kontrolama uvedenim radi suzbijanja pandemije virusa korona.

Obilježena godišnjica ubistva Denisa Mrnjavca

SARAJEVO - Polaganjem cvijeća na tramvajskoj stanici ispred Tehničke škole u Sarajevu danas će biti obilježena 12. godišnjica od ubistva srednjoškolca Denisa Mrnjavca.

Petnaest godina od cunamija u Aziji, sjećanje na 230.000 poginulih

Zajednice širom Azije danas obilježavaju sjećanje na 230.000 žrtava cunamija na prostoru Indijskog okeana, na 15. godišnjicu jedne od najsmrtonosnijih katastrofa u istoriji.

"Slučaj porodice Zec pokazuje nesposobnost pravosuđa evropske zemlje"

BANJALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da to što ni poslije 28 godina nisu procesuirni počinioci zločina nad srpskom porodicom Zec u Zagrebu, koja je brutalno likvidirana na današnji dan 1991. godine, pokazuje nesposobnost pravosuđa jedne evropske zemlje.

"Veritas": Godišnjica likividacije srpske porodice Zec u Zagrebu

BEOGRAD - Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" podsjetio je na godišnjicu likividacije srpske porodice Zec u Zagrebu, koje se dogodilo 7. decembra 1991. godine, kao i da je postupak protiv pripadnika rezervne policije MUP-a Hrvatske, koja je bila pod komandom Tomislava Merčepa, obustavljen usljed "nedostatka dokaza", iako su priznali ubistvo.

Utvrđen program obilježavanja 50. godišnjice zemljotresa u Banjaluci

Pedeseta godišnjica katastrofalnog zemljotresa, koji je Banjaluku pogodio 27. oktobra 1969. godine, ostavljajući iza sebe potpuno razoren grad, biće obilježena nizom, prigodnih memorijalnih događaja, odlučeno je na današnjoj sjednici Organizacionog odbora ovog događaja.

Najčitanije