Granice

DW: Promjena granica na Balkanu više nije tabu tema

Evropska unija i dalje je veoma zainteresovana za rješenje spora između Srbije i Kosova, ali ne želi da nameće svoja rješenja. Pritom ni promjena granica više nije nezamisliva - pod izvjesnim uslovima.

Kurc neće javno o granicama, čeka konkretan plan

BEČ - Austrijski kancelar Sebastijan Kurc poručuje da ne želi da komentariše predloge rješenja za Kosovo vezano za korekciju granica i razgraničenje sve dok ne budu bili ponuđeni konkretni planovi za tako nešto.

Granice Srbije prešlo 45 miliona ljudi

BEOGRAD - Granicu Srbije tokom ljeta je prešlo 45 miliona ljudi, što je tri miliona više nego prošle godine, a najveći pritisak je prema Mađarskoj i Hrvatskoj, rekao je direktor policije Srbije Vladimir Rebić.

Film "Granice kiše" u programu festivala u Montrealu

BEOGRAD - Poslije pretpremijere u Sarajevu, film "Granice kiše" autora Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara u zvaničnoj konkurenciji na 42. izdanju Montreal World Film Festivala, najavili su danas organizatori.

Karl Bilt: Promjena granica na Balkanu otvara priču o budućnosti BiH

Bivši Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu i bivši premijer Švedske Carl Bildt izjavio je da se protivi promjeni postojećih granica na Kosovu ocjenjujući da bi to moglo da ugrozi bezbjednost na Balkanu.

Lukač: MUP Srpske se uključio u zaštitu granice

BANJALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da su pripadnici ovog ministarstva uključeni u zaštitu granice i da će biti angažovan još dodatni broj ljudi da bi bili spriječeni nelegalni ulasci migranata u Srpsku i BiH.

Ivanić: Zbog izbornog zakona cijela BiH bi mogla postati Mostar

BEOGRAD - Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je danas razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao je da bi se zbog problema u vezi sa Izbornim zakonom moglo desiti da cijela BiH postane Mostar.

Svi granični sporovi na Balkanu

Poučena iskustvom neriješenog graničnog pitanja između Hrvatske i Slovenije, Evropska unija upozorila je da više neće uvoziti takve probleme i da ih balkanske zemlje koje joj žele pristupiti moraju prije toga riješiti.

The Economist: Na Balkanu se otvaraju "vrata pakla"

LONDON - Ako bi 'Srbija i Kosovo razmijenili dijelove teritorije, proces se tu ne bi zaustavio', naveo je danas ugledni britanski list The Economist u opširnom tekstu o razmjeni teritorija na Balkanu.

Nova strategija EU za Zapadni Balkan: Novo proširenje 2025.

BRISEL - EU se priprema da odredi 2025. godinu kao krajnji rok za sljedeći talas proširenja, ali bi sporovi na Balkanu mogli to da odlože, navodi Evropska komisija u nacrtu nove strategije za Zapadni Balkan u koji je EUObserver imao uvid, a čije se usvajanje očekuje 14. februara.

Najčitanije