Grip

Nakon 15 godina krenula distribucija prvih doza "Torlakovih" vakcina

BEOGRAD - Prvi put poslije 15 godina građani Srbije moći će da se vakcinišu vakcinom protiv sezonskog gripa Instituta "Torlak", čija je distribucija počela danas.

"Neće biti trećeg talasa korone u novembru nego - veliki udar"

Šef Katedre za higijenu sa medicinskom ekologijom Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. dr Goran Belojević kazao je da u novembru neće doći do trećeg talasa korone, već do velikog udara izazvanog spajanjem dva virusa.

"Torlak" poslije decenije i po proizvodi domaću vakcinu protiv gripa

Beogradski Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" poslije decenije i po počeće sa proizvodnjom domaće vakcine protiv sezonskog gripa "torvaksflu", za koju se očekuje da će biti dostupna u oktobru, a najkasnije u novembru.

Vakcinacija protiv gripa nikad važnija

BANJALUKA, SARAJEVO - Veoma je bitno da se građani BiH vakcinišu protiv sezonskog gripa, jer se ove sezone očekuje da će paralelno cirkulisati ovaj virus i virus korona, upozoravaju stručnjaci i ističu da je potrebno da BiH nabavi veće količine vakcina protiv sezonskog gripa.

"Sudar virusa na jesen, novo opterećenje za zdravstveni sistem"

BEOGRAD - Šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša kaže da se na jesen i zimu može očekivati u cirkulaciji više različitih virusa, da će biti pacijenata i s kovidom i sa gripom, što će predstavljati veliko opterećenje za zdravstveni sistem.

Tiodorović: Izbeći "savršenu oluju" početkom zime

BEOGRAD - Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za suzbijane zarazne bolesti COVID-19 izjavio je da je ove zime vakcinacija protiv sezonskog gripa potrebnija nego ikada da bi se izbjegao sudar gripa i korone.

Južna Koreja zabranila uvoz živine iz Australije zbog ptičijeg gripa

Južnokorejsko Ministarstvo poljoprivrede zabranilo je uvoz živinskog mesa i jaja iz Australije, nakon što se tamo pojavio izuzetno patogen ptičiji grip, saopšteno je danas u Seulu.

SZO: Korona se ne ponaša kao grip, ni ljeti ne smiruje

ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da se širenje novog virusa korona na sjevernoj hemisferi ni tokom ljeta nije smirilo, naglasivši da se ovaj virus ne ponaša kao grip koji se sezonski pojavljuje.

Evropska komisija preporučuje tokom ljeta vakcinaciju protiv gripa

Članice Evropske unije trebalo bi ranije da pokrenu obimnije kampanje vakcinacije protiv gripa kako bi na jesen bio smanjen rizik od pojave obične influence i epidemije virusa korona, saopšteno je iz Evropske komisije.

Američki bankari podsjetili: Kako je španski grip "prokrčio" put Hitleru

Federalni rezervni fond Njujorka otkrio je tokom svog istraživanja direktnu vezu između epidemije takozvanog španskog gripa 1918. godine i dolaska na vlast nacista u Njemačkoj.

Najčitanije