Guma

Zbrinjavanje starih guma otvoriće nova radna mjesta

​BANJALUKA - Primjena novog Pravilnika o upravljanju otpadnim gumama s jedne bi strane trebalo da riješi problem odlaganja ovih guma, a s druge strane ovim bi trebalo da se stvori cijela mreža sakupljača i reciklera, čime će nastati jedna nova industrija, a uticaće i na otvaranje novih radnih mjesta.

Rastu cijene ljetnjih guma

​Porasle su cijene rezervnih dijelova, a sada stižu i najave o velikom rastu cijena guma za motorna vozila.

Volvo besplatno krpi gume i popravlja oštećen vjetrobran

Vlasnici vozila švedskog auto-brenda koji budu imali problema sa vjetrobranskim staklom ili gumama mogu da računaju na besplatnu popravku istih.

Automobili od 3 miliona evra moraju na vanredni servis

​Bugatti poziva na promjenu guma sve vlasnike čija su vozila napunila jednu i po godinu ili su prešla 3.000 km.

Šta se dešava sa pritiskom u gumama zimi

Niže temperature znače i niži pritisak u gumama, zato budite spremni na češće dopumpavanje guma tokom zimskih mjeseci.

Gume na automobilu će same izduvati u slučaju naglog kočenja?

Mercedes-Benz želi da se gume automobila ispumpaju "brzinom munje" u slučaju nužde. Sistem bi se koristio samo ukoliko se glavni sistem kočnica pokvari.

Jelen dvije godine hodao sa automobilskom gumom oko vrata

Jelen koji se dvije godine kretao brdima američke države Kolorado sa automobilskom gumom oko vrata konačno je oslobođen od neobičnog tereta, izjavili su danas zvaničnici Službe za parkove i divljinu (CPV) Kolorada.

Michelin gume od recikliranih plastičnih boca

Proizvođač guma Michelin namjerava da u budućnosti koristi velike količine recikliranih PET boca za proizvodnju guma.

Kako da produžite vijek trajanja pneumatika?

Automobilske gume predstavljaju jedini dodir vozila s putem i tako značajno utiču na bezbjednost u saobraćaju, vozne karakteristike i udobnost tokom vožnje.

Kada je vrijeme za balansiranje guma

Prilikom montiranja guma, dio procedure je i njihovo balansiranje. Kada dolazi do problema sa balansom guma tokom vožnje i njihovog korišćenja?

Koliko je bitan datum proizvodnje gume

Čak ni bolji poznavaoci automobila ne znaju šta određena oznaka na gumi znači, a naročito ne one manje istaknute poput DOT oznaka. To je serija od niza slova i brojeva koji su upisani na boku gume, a najčešće se ispred njih nalazi oznaka DOT.

Šta se desi kada lamborginiju pukne guma pri brzini od 210 km/h

Norveška kompanija "Zajrus" nije baš bila zadovoljna sa postojećih 640 konjskih snaga lamborgini urakana, pa ga je unapredila u turbo verziju sa 1.200 konjskih snaga.

Virus korona smanjio gužve za zamjenu guma

BANJALUKA - Od 15. aprila prestaje da važi obavezno posjedovanje zimske opreme na vozilima, pa time u auto-servisima očekuju i više posla, međutim zbog novonastale situacije s pandemijom virusa korona ne očekuju se gužve u aprilu ove godine kao prethodnih, jer su se pojedini vozači odlučili da zamjena pneumatika ipak sačeka prolazak opasnog virusa.

Zašto je važno održavati rezervnu gumu?

Nikada se ne zna kada ćete biti prinuđeni da upotrijebite rezervnu gumu na vašem automobilu. Budući da kod većine vozila najčešće stoji skrivena u prtljažniku, njeno stanje je vozaču najčešće nepoznato.

Zablude o gumama u koje ne treba da vjerujete

Gume predstavljaju dio automobila koji nerijetko zanemarujmo na uštrb svega drugog, pa samim tim nismo sigurni kako da adekvatno brinemo o njima, naročito ako se uzme u obzir da se mogu čuti raznorazni savjeti i preporuke, koje nisu nužno i vjerodostojne.

Najčitanije