Gume

Apel Banjalučanima da ne pale gume uoči Petrovdana

​BANJALUKA - Iz Gradske uprave Banjaluka apeluju na građane da, povodom predstojećeg praznika Petrovdana, ne pale gume, jer time ugrožavaju životnu sredinu, a nekontrolisano paljenje na otvorenom može izazvati požare.

Za koji brend auto guma se odlučiti?

Kako se razvijala automobilska industrija tako su se i razvijala vozila, njihove kompnente, dizajn, karakteristike, ali i auto gume. Ipak, kako su se razvijale auto gume pojavile su se i neke nedoumice u vezi sa razumijevanjem kako funkcionišu gume i koliko su one izdržljive.

Zašto proizvođači automobila izbacuju rezervne gume iz vozila?

Vladajući je trend da je regularni rezervni točak sve ređa pojava u novim vozilima. Zašto je to tako? Šta vozač treba da uradi u slučaju da doživi gumi defekt?

Kako da pravilno skladištite automobilske gume?

Uskoro, tačnije od 15. aprila, ćete moći sa vašeg automobila skinuti zimske gume i nabaciti mu ljetne.

Koliko često treba vršiti rotaciju guma?

Gume na prednjoj strani vozila obično se troše brže od onih na zadnjoj, ali, ako često mijenjate položaje guma, pobrinućete se da se ravnomjernije troše i postići maksimalan vijek trajanja gaznog sloja.

Trebaju li gume na prednjim i zadnjim točkovima biti istih dimenzija?

Mnogi olako ugrađuju gume različitog obima sprijeda i nazad. U pravilu šire i većeg obima odpozadi (i obrnuto), pa se ponekad iznenade što motor iznenada gubi snagu, odnosno padaju performanse i automobil se čudno ponaša u vožnji.

Svaki četvrti vozač ne posjeduje zimsku opremu u vozilu

BANJALUKA - Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su prilikom realizacije petodnevne akcije pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, s akcentom na posjedovanje zimske opreme, tehničku ispravnost motornih vozila i zatamljenost staklenih površina na motornim vozilima, uvrdili da svaki četvrti kontrolisani vozač ne posjeduje zimsku opremu u vozilu, a tehnička neispravnost vozila je utvrđena kod svakog osmog kontrolisanog vozila.

Zašto je zaustavni put sa zimskim gumama mnogo kraći?

Opšte je poznata činjenica da su u uslovima niskih temperatura, a naročito poledice ili snijega na putu, zimski pneumatici daleko bolji i bezbjedniji nego ljetnji. No, da li znate i zašto je to tako?

Zašto su automobilske gume crne boje?

Tehnologija je nemjerljivo napredovala otkad je "stvoren" automobil i u proizvodnju su uvedene mnoge promjene.

Od danas obavezna zimska oprema

SARAJEVO - Od danas do 15. aprila obavezno je korištenje zimske opreme za vozila u BiH.

Najčitanije