Gume

Apel da se ne pale gume povodom Petrovdana

BANJALUKA - Gradska uprava u Banjaluci apeluje da građani povodom sutrašnjeg praznika - Petrovdana ne pale gume, jer time ugrožavaju životnu sredinu, a nekontrolisano paljenje na otvorenom može da izazove požare.

Gužve u servisima zbog guma

BANJALUKA, BIJELJINA - U servisima za zamjenu guma već od 1. aprila uveliko je počela demontaža zimskih i montiranje ljetnih guma na četvorotočkaše, iako je zimska oprema obavezna do 15. aprila.

Sve o rotaciji guma: Kada i kako je raditi?

Gume na prednjoj strani vozila obično se troše brže od onih na zadnjoj strani, ali, ako često mijenjate položaje guma, pobrinućete se da se ravnomjernije troše i postići maksimalan vijek trajanja gaznog sloja.

ADAC objavio test ljetnih guma za 2018. godinu

Njemački automobilski klub ADAC objavio je test ljetnih guma za 2018. godinu i to u dvije dimenzije koje su najpopularnije kod vlasnika automobila gradske i kompaktne klase – 175/65 R14 i 205/55 R16.

Automobilska guma koja proizvodi kiseonik

Goodyear je razvio futurističku automobilsku gumu Oxygene sa živom mahovinom koja raste na bočnom zidu pneumatika

Zašto bolje ili nove gume treba staviti nazad?

Mnogi ‘stručnjaci’ potpuno pogrešno zagovaraju tezu prema kojoj je nove ili bolje gume, nezavisno od vrste pogona, bolje ugraditi naprijed, jer ne razumiju dinamiku automobila.

Dobar dizajn gazećeg sloja gume za veću bezbjednost

Možda niste o tome razmišljali na takav način, ali gume su poput modnih dodataka, kao dragulji koji nadopunjavaju i podižu dizajn vašeg vozila. Od pneumatika se ne očekuje da samo osigurava dobro držanje puta, trakciju, prijanjanje i da bude sastavni dio vješanja, već i da dobro izgleda.

Šta donosi balansiranje točkova

Balansiranje točkova je jako bitna stavka kada pričamo o udobnosti vozila, jer feluge i gume nisu savršeno ravni pa je potreba intervencija.

Tri "najveća neprijatelja" automobilske gume

Postoje tri glavna neprijatelja pneumatika odnosno automobilske gume.

Niže temperature-duži zaustavni put

Svi koji redovno prate Formulu 1, znaju kolika je važnost zagrijavanja guma na vozna svojstva. Na hladnom je asfaltu prijanjanje značajno lošije nego na toplom, što se dodatno pogoršava ako se zimi vozi na ljetnim gumama.

Najčitanije