Gume

Dobar dizajn gazećeg sloja gume za veću bezbjednost

Možda niste o tome razmišljali na takav način, ali gume su poput modnih dodataka, kao dragulji koji nadopunjavaju i podižu dizajn vašeg vozila. Od pneumatika se ne očekuje da samo osigurava dobro držanje puta, trakciju, prijanjanje i da bude sastavni dio vješanja, već i da dobro izgleda.

Šta donosi balansiranje točkova

Balansiranje točkova je jako bitna stavka kada pričamo o udobnosti vozila, jer feluge i gume nisu savršeno ravni pa je potreba intervencija.

Tri "najveća neprijatelja" automobilske gume

Postoje tri glavna neprijatelja pneumatika odnosno automobilske gume.

Niže temperature-duži zaustavni put

Svi koji redovno prate Formulu 1, znaju kolika je važnost zagrijavanja guma na vozna svojstva. Na hladnom je asfaltu prijanjanje značajno lošije nego na toplom, što se dodatno pogoršava ako se zimi vozi na ljetnim gumama.

Kako provjeriti nivo istrošenosti gume na automobilu?

Gazeći sloj jedini je dio gume koji osigurava prianjanje na tlo pa je visina profila gazećeg sloja ključna za sigurnost vožnje.

Kako ispravno "zapaliti" gume na automobilu?

Burnout odnosno paljenje guma na mjestu je nešto što svaki istinski zaljubljenik u automobile mora znati, isto kao i nepisano pravilo da je jedini pravi pogon zadnji, i da nikakav automatski mjenjač ne može nadmašiti užitak rukovanja ručnim.

Pravilan pritisak u gumama za manju potrošnju i veću sigurnost

Obavezno poštujte vrijednosti pritiska koje preporučuje proizvođač jer su one prilagođene vašem vozilu. Tako ćete poboljšati performanse vaših pneumatika i vašu sigurnost.

Zašto su automobilske gume uvijek crne boje?

Iako se mogu proizvoditi i u drugim bojama, automobilske gume su tradicionalno crne.

Kad 800 "konja" pali dvije gume

Klasičan predstavnik big block V8 motora, kakvi su se proslavili u tzv. "muscle car" eri, našao se pod haubom Holdena, glavnog aktera današnjeg videa.

Sedam dana čekaju na zamjenu guma

BANJALUKA - U servisima za prodaju i montažu guma trgovci i montažeri imaju pune ruke posla, dok vozači zamjenu guma na svojim četvorotočkašima čekaju i po sedam dana.

Reklame

Najčitanije