Hag

Albanski zvaničnici u strahu od haških optužnica povukli opasan potez

Optužni prijedlozi protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija uzrokovali su još jednu dramu na relaciji Priština-Brisel - pitanje ostanka misije EU na KiM. Drama je počela kada su iz Specijalnog tužilaštva stigle optužnice na potvrdu Specijalnog suda, a nastavila se kada je iz kabineta predsjednika prištinskih institucija razaslato saopštenje da Euleks više nema mandat za ostanak na Kosmetu i da misija EU za sprovođenje vladavine zakona više nije potrebna Prištini.

"Političke greške sam možda pravio u miru, ali ratne zločine nikada"

PRIŠTINA - Kosovski predsjednik Hašim Tači izjavio je danas da će "istog časa" podnijeti ostavku ako budu potvrđene optužbe protiv njega iz optužnice Specijalnog suda za zločine tzv. OVK i poručio da će se suočiti s tim optužbama.

DW: Tači se nadao da će ga Vašington spasiti?

Frankfurter algemajne cajtung objavljuje izvode iz razgovora s Hašimom Tačijem, posljednjeg intervjua pred objavljivanje da je optužen za ratne zločine u Hagu.

Ađijus odbacio žalbu na neadekvatnu zdravstvenu njegu Mladića

BEOGRAD - Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove Karmel Ađijus odbacio je žalbu odbrane generala Ratka Mladića na neadekvatnu zdravstvenu njegu u haškom pritvoru, ali je ta žalba pred haškim Žalbenim vijećem i Međunarodnim komitetom crvenog krsta (MKCK) i njihov odgovor tek treba da stigne, rekao je Srni generalov sin Darko Mladić.

Dodik pisao Ađijusu da se Mladiću omogući adekvatno liječenje

BANJALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je uputio pismo predsjedniku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, sudiji Karmelu Ađijasu i ambasadorima zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN sa zahtjevom da se omogući adekvatno liječenje generala Ratka Mladića.

Odbrana traži hitno prebacivanje Ratka Mladića u bolnicu

BEOGRAD - Tim odbrane generala Ratka Mladića zatražio je od predsjednika Mehanizma u Hagu Karmela Ađijusa da Mladića hitno prebace u bolnicu da bi se utvrdilo da li ima unutrašnje krvarenje, pošto Sekretarijat Mehanizma, koji je za to nadležan, nije reagovao na njihove apele.

Dodik: Nema saglasnosti za prijedlog za imenovanje sudije u Hagu

ISTOČNO SARAJEVO - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da nijedan organ u BiH nije dao saglasnost za kandidaturu Jasmine Ćosić Dedović, koja je bila dio tima ratnog zločinca Nasera Orića, za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

Utopilo se pet surfera u blizini Haga

AMSTERDAM - U vodama na holandskoj obali u blizini Haga utopilo se pet surfera, saopštila je danas Hitna služba.

Hag: Nema zaraženih među osuđenima sa prostora bivše Jugoslavije

HAG - Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu saopštio je da nijedan od 20 osuđenih za zločine u bivšoj Jugoslaviji, koji izdržavaju kazne u zatvorima u 11 evropskih zemalja, nije zaražen virusom korona.

U Hagu podignute prve optužnice za zločine OVK

PRIŠTINA - U Hagu su podignute prve optužnice za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), ali imena optuženih još nisu objavljena, rekao je prištinski advokat Tom Gaši.

Najčitanije