Hidžab

Fudbalerki spao hidžab, potez protivnica oduševio svijet

FIFA je početkom 2014. godine fudbalerkama dozvolila da nose hidžab. Upravo zbog te odluke fudbalu je porasla popularnost i među ženama u arapskim zemljama.

Prva finalistica s hidžabom na izboru za Miss Engleske

Sara Iftekar, dvadesetogodišnja studentica prava iz Jorkširea, prva je finalistica s hidžabom na izboru za Miss Engleske.

Koja je razlika između hidžaba, nikaba i burke?

Sve više država zabranjuje vjersku odjeću koja pokriva lice, što je izazvalo proteste onih koji smatraju da se time ograničavaju prava muslimanskih vjernika.

Brutalno postupanje policije zbog "labavog hidžaba"

Objavljen je šokantan videosnimak na kojem se prikazuje mlada žena koju poteže na pod pripadnica iranske "moralne policije" zato što joj je hidžab bio labavo namješten.

Austrija zabranjuje hidžab u osnovnim školama i vrtićima

BEČ - Nova Vlada Austrije planira da zabrani djevojčicama u osnovnim školama i vrtićima nošenje muslimanske marame - hidžaba, što će biti dodatak postojećoj zabrani nošenja burki koje prekrivaju glavu i tijelo.

Žena skinula hidžab, postala simbol otpora u Iranu

TEHERAN - Fotografije žene iz Teherana koja je skinula hidžab tokom antivladinih protesta u Iranu postala je simbol otpora, a podijeljena je više od 15.000 puta na društvenim mrežama.

Nakon Austrije i Danska skida burke i hidžabe

Danska će postati sljedeća evropska država koja će zabraniti muslimankama nošenje burke i hidžaba u javnosti.

Balerina s hidžabom prkosi predrasudama

Kada je Engi el Šazli bila djevojčica imala je jedan san oduvijek je željela biti balerina. Danas El Šazlijeva ima 30 godina, a prije tri godine je prvi put krenula na časove baleta. Pored toga što je tada imala 27 godina, brinula ju je još jedna stvar to što nosi hidžab. Pitala se da li je u redu da bude balerina s hidžabom, ali je nastavila sa časovima, uporno nastojeći da ispuni svoj dječji san.

One su modne blogerice pod hidžabom i prate ih milioni

Kada je prije šest godina shvatila da je dominirajući način prikazivanja žene muslimanke onaj u negativnom kontekstu, mlada Britanka odlučila je dati svoj doprinos da se to promijeni.

Muslimanske sportistkinje dobijaju profesionalni hidžab

Sportistkinje islamske vjeroispovijesti konačno su dobile proizvod koji će im olakšati profesionalno bavljenje sportom.

Najčitanije