Himalaji

Himalajski ledenjaci tope se velikom brzinom

Globalno zagrijavanje uzrokuje izuzetno brzo topljenje ledenjaka na Himalajima, prema najnovijem istraživanju objavljenom u časopisu Scientific Reports.

Pohod novinara "Nezavisnih" na Prenj: Mali Himalaji u BiH

Prenj je jedna od najljepših, ali i najsurovijih bosanskohercegovačkih planina, smještena u lancu Dinarida na području sjeverne Hercegovine.

Nakon 30 godina Himalaji se prvi put vide iz Indije

Himalaji su prvi put poslije 30 godina vidljivi iz Indije odnosno s 200 kilometara udaljenosti, što nije bilo moguće usljed velike koncentracije zagađenosti vazduha.

Zavirite u čarobni antički grad Liciang u podnožju Himalaja

Antički grad Liciang, star oko 800 godina, koji se nalazi na jugozapadu Kine, u samom podnožju Himalaja, svojom arhitektonskom teksturom, prirodnim ljepotama i romantičnom atmosferom ne ostavlja ravnodušnim niti jednog svog posjetioca.

Nestali alpinisti na Himalajima

NJU DELHI - Indijska planinarska fondacija pokrenula je ekspediciju na zloglasno opasnu himalajsku planinu kako bi izvukla tijela pet ljudi iz međunarodnog alpinističkog tima za koje se vjeruje da su nestali, saopštio je zvaničnik u ponedjeljak.

Pronađeno pet tijela na Himalajima

​NJU DELHI - Pet tijela uočeno je tokom potrage za osam nestalih planinara u teško pristupačnom dijelu indijskih Himalaja, rekao je zvaničnik spasilačkog tima.

Najsrećniji čovjek na svijetu je na Himalajima i ima pet savjeta

Koja je tajna sreće? Na ovo vječno pitanje odgovor ima Metju Ričard, budistički sveštenik i najsretniji čovjek na svijetu koji je 50 godina proveo na Himalajima i tamo pronašao recept za vječnu sreću.

U snježnoj oluji na Himalajima poginulo devet osoba

KATMANDU - Petorica južnokorejskih planinara i četvorica nepalskih vodiča poginuli su u snežnoj oluji koja je zahvatila njihov bazni kamp na Himalajima, saopštila je danas lokalna policija.

Fočak na Himalajima

FOČA - Fočak Danilo Vojvodić popeo se ove sedmice sa grupom avanturista iz Poljske na vrh Ajland Pik na Himalijima, visok 6.189 metara iznad mora.

Kina i Indija povlače vojsku sa Himalaja

Kina i Indija su se dogovorile da ubrzaju obostrano povlačenje snaga u području Doklama, nakon dvomjesečne napetosti.

Legenda o "tečnim Himalajima" nije samo mit

Iako se dugo smatralo da je najveći talas u istoriji pomorstva, koji je u u brojnim pričama nazvan "tečni Himalaji" samo mit, izgleda da je legenda bila tačna.

Najčitanije