Hlađenje

Proizveli bijelu boju, bjelju od snijega, može zamijeniti klima-uređaj

U namjeri da omoguće što prirodniji način hlađenja zgrada i smanje upotrebu klima-uređaja, a time uspore globalno zagrijavanje planete, naučnici su uspjeli da proizvedu tako bijelu boju koja odbija 98 odsto sunčeve svjetlosti i spušta temperaturu za četiri i po stepena u odnosu na okruženje.

5 načina kako efikasno koristiti klimu u automobilu

Ohladiti vozilo nakon što je odstajalo na suncu i nije neki problem. Dva poteza i već osjećamo uragan hladnog zraka koji stvara mikro-polarnu klimu. No tako ohlađen zrak nikako nije zdrav jer će razlika u temperaturi vanjskog i unutrašnjeg zraka biti prevelika u prekratkom vremenskom razmaku. Stoga postoji nekoliko načina koji će ublažiti ovaj temperaturni šok, a kombinacijom navedenih metoda, vaša vožnja i boravak u automobilu biti će mnogo ugodniji.

Zabranjeno hlađenje lepezama zbog korone

Organizatori ovogodišnjeg Festivala kulture u Salcburgu, zbog aktuelne situacije, primjenjuju najstrožije mjere prevencije, pa i zabranu korišćenje lepeza za vrijeme predstava.

Naučnici napravili tkaninu koja "zna" kada je vrijeme za hlađenje

​Slojevito oblačenje je tu kako bismo bili sigurni da nam ni u jednom dijelu dana neće biti hladno, te vruće, ali moderne tehnologije obećavaju da će takva praksa u oblačenju uskoro postati prošlost.

Istorija klima uređaja: Ko je prvi uveo hlađenje?

Danas ne možemo i ne želimo ni zamisliti život bez klima uređaja u automobilu, samo najjeftiniji osnovni modeli nižih klasa i poneki opsesivno olakšani sportak dolaze bez njega.

Bilo pa prošlo: Vazdušno hlađenje automobilskog motora

Volkswagen Buba, njezina sportska izvedenica Porsche 911 i Citroën 2CV (Spaček) najpoznatiji su automobili koji su koristili, danas napuštenu, koncepciju vazdušnog hlađenja motora.

Izbjegavajte ove greške kako bi klima brže rashladila automobil

Pakleni ljetni dani sa vanjskom temperaturom od 35 stepeni unutrašnjost automobila mogu zagrijati na više od 60 čime se osjetno povećava rizik od dehidracije, a dobro je poznato kako je dehidrirani vozač jednako opasan kao i pijani vozač.

Ovako postavljen ventilator radi bolje od svake klime

Ako želite da rashladite sobu u kojoj spavate, a nemate klima-uređaj, ventilator uperite da duva kroz prozor. Iako djeluje nelogično da duva ka spolja, on će na ovaj način optimalno rashladiti prostoriju tokom noći.

Spremite vozilo za ekstremno visoke temperature

Prvi toplotni pojasevi već su zahvatili naše krajeve, a paklene vrućine tek nam pristižu. Dolaskom visokih temperatura nastaju mnogobrojni problemi na vozilima, a gdje se oni najčešće javljaju i kako ih riješiti pitali smo stručnjake.

Najčitanije