Hrvati

Krišto: Pretvaranje Hrvata u manjinu vodi kraju BiH

SARAJEVO - Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto istakla je da je narušavanje ustavnih prava i pokušaj proglašavanja Hrvata manjinom u BiH avantura određenih bošnjačkih političara, koja je potencijalni uvod u kraj BiH.

Čović: Mostar će uvijek biti stolni grad Hrvata u BiH

MOSTAR - Mostar će uvek biti prestoni grad Hrvata u BiH, jer tu stoluju sve institucije hrvatskog naroda, poručio je danas predsednik HDZ BiH Dragan Čović.

Milanović spreman da posjeti Hrvate u Srbiji

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izrazio je danas spremnost da posjeti Hrvate koji žive u Srbiji i tako potvrdi brigu Hrvatske za hrvatsku zajednicu u susjednoj državi.

Dodik: Šiptarima se daje pravo da prave državu, a nama ni da očuvamo status

BIJELJINA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će pokušati zajedno sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem da integriše sva kršenja Dejtonskog sporazuma prema srpskom i hrvatskom narodu i da to upute međunarodnoj javnosti.

Patrijarh apelovao na Srbe i Hrvate: Učinete sve da zavlada međusobni mir

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej apelovao je da hrvatsko državno i crkveno rukovodstvo, kao i političke i duhovne vođe srpskog naroda učine sve da bi između dva naroda zavladao mir.

Koliko je zaposlenih Bošnjaka u institucijama FBiH u odnosu na Hrvate

Od ukupno 15.592 zaposlenih u državnim institucijama u Bosni i Hercegovini, njih 6.899 su Bošnjaci (44,28%), od kojih je 1.416 na rukovodećim pozicijama. Srba je 5.639 (36,16%), od toga 1.043 na rukovodećim mjestima, a Hrvata 2.887 (18,45%), od kojih 699 rukovodilaca. Ostalih je 156, a 12 na rukovodećim pozicijama. Među zaposlenima je i 11 iz nacionalnih manjina (tri rukovodeća), piše Večernji list BiH.

Čolak: Odluke CIK-a vode ka tome da Hrvati budu izbačeni iz vlasti

SARAJEVO - Izbor članova i odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH vode ka tome da Hrvati 2022. godine budu izbačeni iz vlasti u BiH, upozorio je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak.

Uz pozivnicu dozvoljeno kretanje do Donje Gradine

BANJALUKA - Republički štab za vanredne situacije donio je na današnjoj sjednici koja je održana posredstvom video linka, Zaključak o dozvoli kretanja od mjesta prebivališta do Donje Gradine, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

DW: Znak da se Hrvatska konačno vraća antifašizmu

​Okupljanje u Jasenovcu mogao bi da bude znak da se Hrvatska konačno vraća antifašizmu, piše Dojče vele.

"Niko nema plan otcjepljenja, ali je mogućnost koju ne treba isključiti"

BANJALUKA - Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) i Draganom Čovićem odavno razgovara o novom prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH bez stranih sudija, čije prisustvo sada kada BiH treba da aplicira za članstvu u EU, nije razumno.

Najčitanije