IZVOZ

Teheran spreman za povećanje izvoza nafte

TEHERAN - Iran bi u kratkom roku mogao da izveze milione barela nafte iz svojih skladišta ukoliko postigne dogovor sa SAD o svom nuklearnom programu, izjavili su trgovci ovim energentom i izvori iz naftne industrije.

Bh. municija izrešetala izvozne prepreke

SARAJEVO, BANJALUKA - Baš kao što se i očekivalo, bh. proizvodnja oružja, municije i eksploziva je u ovoj godini uhvatila snažan zalet te za pet mjeseci ostvarila izvoz težak 97 miliona maraka.

Pandemija nije ugrozila ispijanje kafe

BANJALUKA, SARAJEVO - Da kafa i dalje zauzima visoko mjesto na listi toplih napitaka među stanovnicima BiH, pokazuje podatak da su na domaće tržište za pet mjeseci ove godine uvezene oko 483 tone kafe više nego lani u istom periodu.

Švajcarska neće propasti, ali će platiti cijenu

BERN - Švajcarska će platiti cijenu izgubljenim izvozom, većim troškovima i biće manje privlačna kao poslovno središte.

Rast izvoza za 24,9 odsto i uvoza za 14,8 odsto

BANJALUKA - Republika Srpska je u prva četiri mjeseca ove godine u spoljotrgovinskom poslovanju sa inostranstvom ostvarila izvoz od 1,307 milijardi KM ili više za 24,9 odsto nego u istom periodu prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Košarac: Uskoro zakon o vinima koji će omogućiti veći izvoz

TREBINJE - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac očekuje da će uskoro biti usvojen zakon o vinima u BiH, čiji je tekst gotovo usaglašen, a omogućiće domaćim vinarima da zadrže evropsko tržište i da još više izvoze.

Evropska komisija poziva proizvođače da izvoze vakcine

PORTO - Evropska komisija pozvala je danas SAD i druge velike proizvođače vakcina protiv virusa korona da izvoze ono što proizvedu kao što to čini EU, a ne da govore o odricanju od prava intelektualne svojine za vakcine.

Povećana vrijednost izvoza u prošloj godini

BIJELJINA - Privrednici u Bijeljini ostvarili su u prošloj godini izvoz od 162,6 miliona KM, što je rast od 14,7 miliona KM u odnosu na godinu ranije, navodi se u izvještaju gradskog Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije.

"Poljoagro" izvozi 800.000 sadnica voća u Rusiju

ŠAMAC - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da je proizvodnja sadnog materijala dobar potencijal za spoljnotrgovinski promet BiH i apelovao na proizvođače u Republici Srpskoj i Federaciji BiH da se uključe u ovaj posao.

BiH korak bliže izvozu mlijeka u Kinu

BANJALUKA, SARAJEVO - Popunjeni revidirani upitnik za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH dostavljen je Narodnoj Republici Kini, rekao je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Najčitanije